Medaile za Československou svobodu

Včerejší nález, čištěno pouze vodou.

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: Medaile a vyznamenání (2 názory), Patriotika (1 názor) Luk: Medaile a vyznamenání, : Patriotika, REBEL1866: Medaile a vyznamenání

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

Medaile za Československou svobodu
Medaile za Československou svobodu

Okolnosti nálezu

Lokalita:Ústecký kraj
Stav půdy:Suchá
Hloubka nálezu:10 cm
Použitý detektor:GF2
2 hlasy
2 hlasy
zobrazeno:
498x,
komentářů:
4,
nálezce:
bubo40 bubo40
vyfotografováno:
15. března 2014,
vloženo:
15. března 2014

Komentáře

Pěkná ;-)

Ta ještě půjde vypucovat

Medaile za Československou svobodu
Medaile je ražena z pozlaceného bronzu. Průměr medaile je 32 mm při síle 1,5 mm.
Avers:
Lícová strana je oboustranně zvýšená a zdobená perlovcem. Ve celé ploše medaile je postava slovenského bojovníka - zbojníka, který symbolicky v osobě tohoto zbojníka (Jánošíka) prezentuje vzdor a odboj, proti vrchnosti a bezpráví. Postava zbojníka je oděná v lehké košili, v přiléhavých kalhotách a zdobeném opasku.
Postava bojovníka s nakadeřenými vlasy se dívá vlevo. Obě ruce má široce rozpřažené a v pravici svírá velký obnažený meč. Při dolním okraji medaile je monogram autora A. POLÁŠEK.

Revers:
Při okraji je mezikruží, rámované při okraji perlovcem. V tomto mezikruží je stylizovaný rozvilinový ornament. Na středu medaile je položena husitská pavéza, které na svém středu nese zemské znaky (českého lva, moravskou šachovanou orlici, slezskou orlici s pružinou a znak Slovenska). V horní části štítu (pavezy) je umístěn nápis: PRÁCE – LÁSKA – POCTIVOST
Po pravé straně štítu je ve zbytku volné plochy monogram: „ČS - NR„ (Národní rada)
Při levém okraji štítu (pavezy) dole na mezikruží je značka výrobce: GORHAM CO.

Medaile „Za Československou svobodu"
Ve své podstatě jde o první, neoficielní medaili, která se vztahuje k problematice, tak zvaného, 1. Národního odboje.
Představitele národního odboje za svého pobytu v USA se prezentovali jako vůdci národa v boji za svobodu a osvobození z područí Habsburské monarchie. T.G. Masaryk byl znám nejen jako historik, profesor a představitel odboje, ale i jako manžel Charlotty Garrigue, jejíž rodina v USA měla výsadní společenské i politické postavení. Naši představitele na čele s profesorem Masarykem jistě měli zájem na vydání medaile, která by vešla do povědomí Američanu s českými, moravskými a slovenskými kořeny. Medaile měla sloužit i jako ocenění zásluh lidem, angažujícím se v boji za svobodu nového státu Československo.
Vlastní ražba medaile proběhla již v roce 1917 pod záštitou Umělecko-literárního klubu v New Yorku. Finanční prostředky na ražbu medaile a její celkové zhotovení poskytli krajané, žijící v USA. Medaile byla udělovaná především širokému okruhů Slováků, Čechů, ale i politickým představitelům USA a se souhlasem tehdejšího zahraničního orgánu, kterým byla, tak zvaná, Československá národní rada.
Medaile je ražena z pozlaceného bronzu. Průměr medaile je 32 mm při síle 1,5 mm.
Medaile se nosí na tak zvané slovanské trikoloře, barva bílo-červeno-modrá. Stuha je 36 mm široká.
Poznámka :
Výtvarný návrh zpracoval sochař a medailér Albín Polášek, narozen 14. února 1879. A. Polášek je mimo jiné i autorem sochy boha Radegasta na vrcholu Radhoště. Tento umělec působil za svého pobytu v USA jako profesor umělecké školy v Chicagu.
Literatura :
Václav Měřička : Československá vyznamenání V. část 1914-1918

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru