Jedna mince z daleka..

Udělal jsem si výlet na Srílanku, přesto že jsem velkej nadšenec berlu jsem sebou netáhnul :-) Každopádně! Prodělal jsem moc pěkný výstup na hory Sigirya což v podle místních pramenu v roce 480 našeho letopočtu byla pevnost proradného krále sinhálského království Kasyapa. Tendle borec aby se dostal k trůnu nechal zazdít svého otce a vyštval svého bratra Magallanu do Indie... a byl dost ambiciózní borec , protože na trůn vzhledem ke svému původu vůbec neměl nárok! Byl to totiž syn sice krále, ale "jen" s palácovou konkubínou! No a protože měl samozřejmě nahnáno, že ho za to někdo sejme, vybudoval na tomto skalním utvaru (200m vysoké skále) hrad/pevnost odkud cca 17 let neslezl dolů :-) no pravý dědic Magallan si v Indii vybrečel armádu a když s ní dorazil pod Sigiryu, tak náš hrdina Kasyap skočil šipku ze Sigirye s tím, že ho rozhodně nedostanou... mají tam jěště jednu vylepšenou a hrdinnější verzi a to že když Kasyap utočil na armádu Magallana dostal jeho válečný slon žízeň a vyrazil se do nejbližšího jezírka napít... jeho armáda to brala jako signál k ústupu a bylo po válce... no a já jsem pod touto horou narazil na chlapíka, který se baví podobně jako my tady... a koupil od něj tuto pěknou minci... :-) jestli jsem dobře dohledal je to Octopus man (chobotničák) z období 1200-1202. O pravosti mince se dá polemizovat, ale to je tak všechno, co se s tím dá dělat. Já jsem nadšenej a mezi krejcárkama svítí skoro jako dukát :-)

Omlouvám se za kvalitu... pokud bude zájem nafotím líp, zatím fotky jen ze stolu v hotelu kousek od místa činu.

zde zatím detailnější pohled na věc :

http://www.ma-shops.com/cdma/item.php5?id=86446&lang=en

Údaje o minci

Identifikovaná mince: Sahassa Malla (1200–1202) – 1 Massa (č. 6145) Sahassa Malla (1200–1202) 1 Massa

Názory uživatelů

Váha: 4,09 g
Území ražby: Řecko (1 názor)
Panovník: Timoleon (344 př. n. l.–336 př. n. l.) (1 názor)
Rok ražby: 1200 (1 názor)
Nominál: Trias (1 názor)
Materiál: Bronz (Cu+Sn) (2 názory)
Č. mince: Hlas admina (?)

Přihlaste se a pomozte určit tuto minci.

Fotografie

Jedna mince z daleka..
Jedna mince z daleka..
Jedna mince z daleka..
Jedna mince z daleka..
Jedna mince z daleka..

Okolnosti nálezu

Hloubka nálezu:0 cm
23 hlasů
23 hlasů
zobrazeno:
2005x,
komentářů:
7,
nálezce:
Mates020 Mates020
vyfotografováno:
12. května 2015,
vloženo:
25. května 2015

Komentáře

Super suvenýr z krásné dovolené ! :-O ;-)

To znám z tv a závidím.Taky bych tam čučnul.Příspěvek supr. :-D ;-)

Moc hezky napsany kamarade! Jo holt hora a hora ;-)

K této mincí jsem našel že je to: Sinhalská říše, za vlády: Vidžajabáhu III 1232-1236, standardní oběhové platidlo, 1 cejlonská massa, měď 4,26g, 20,4mm. Starší mince je velice podobná a na e-bay se prodává kolem 1250kč :-)

díky moc Tygrklok... je super zachovala mě stála na naše asi 100kč:-) měl jen dvě... tak sem mu tam tu druhou nechal, pro dalšího nadšence.

díky moc Tygrklok... je super zachovala mě stála na naše asi 100kč:-) měl jen dvě... tak sem mu tam tu druhou nechal, pro dalšího nadšence.

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru