Rukavovy odznak spojare-telegrafisty 1919

Prehistorie telegrafního vojska čs. branné moci
Můžeme říci, že první technické základy pro moderní spojovací vojsko byly položeny v první polovině 19. století. Hlavní roli sehrál vynález telegrafu (Samuel Morse – 1838 a Alfred Vail – 1844). Telegrafie byla revolučním skokem a přinesla ve své době rychlé a snadné spojení. To zase ovlivnilo vývoj taktiky v armádách. Později nastoupil pro praktické využití ve světě i v armádách vynález telefonu (Alexander Graham Bell – 1876).
Poznatky, které přinesla první světová válka ukázaly, že již tehdejší úroveň techniky, využívající telegrafních a telefonních zařízení, umožňovala přenosy informací v polních podmínkách. Již v druhé polovině 19. století měly mladé německé telegrafní oddíly výrazný podíl na vojenských úspěších pruské armády (v bitvě u Hradce Králové (1866) pruské velení poprvé v masovém měřítku nasadilo telegraf). První světová válka (1914-1918) důkladně prověřila možnosti jednotek telegrafního vojska. Zároveň byla obrovskou hnací silou v oblasti vývoje organizace tohoto druhu vojska a neméně i v oblasti rozvoje jeho technických prostředků. Praktické poznatky, získané v 1. světové válce, jednoznačně prokázaly zásadní význam efektivních spojovacích prostředků pro vedení a výsledek operací na obou stranách válečného konfliktu.
Z toho vycházelo velení nově vzniklé čs. branné moci a podniklo všechna opatření k tomu, aby mohlo co nejdříve vzniknout řádné čs. telegrafní vojsko. V rakousko-uherské armádě sloužili čeští vojáci v malém počtu u jediného telegrafního pluku (s třemi prapory) v dolnorakouském Sv. Hipolitu (St. Pölten). Ti se stali jádrem československého telegrafního pluku, který se začal vytvářet v roce 1918 v Josefově (zpočátku měl jen jeden prapor).
Vznik čs. telegrafního vojska
Telegrafní vojsko čs. branné moci
Oficiálně telegrafní vojsko čs. armády vzniklo 1. dubna 1920 jako součást procesu unifikace čs. branné moci, která tehdy sestávala z jednotek domácího vojska a čs. zahraničních legií. Telegrafní vojsko se stalo jedním z podpůrných druhů vojsk branné moci.
Organizační základ telegrafního vojska tvořil náhradní prapor telegrafního pluku, vzniklý v listopadu 1918 v Josefově. Jeho mužstvem zpočátku byli zejména příslušníci dřívějšího telegrafního pluku rakousko-uherské armády. Postupně se čs. telegrafní pluk v Josefově početně zvětšoval a v březnu 1919 byl náhradní prapor přemístěn do Mladé Boleslavi. Tam byly zahájeny telegrafní kurzy pro důstojníky pěchoty a dělostřelectva, kteří byli významnou personální posilou vznikajícího telegrafního vojska..
V létě roku 1920 měl pluk již tři prapory (každý telegrafní prapor měl v té době tři až pět telegrafních rot, školu spojovací služby pro hlavní druhy vojsk, náhradní telegrafní rotu, telegrafní sklad zemského vojenského velitelství a tři až šest vojenských holubníků). V nové situaci byl zrušen původní náhradní telegrafní prapor, který zaměnily tři náhradní telegrafní roty dislokované v Kutné Hoře (číslo I), Králově poli (číslo II), a Mladé Boleslavi (číslo III). Ke konci roku 1920 bylo nutné provést zásadní dislokační změny. Jejich výsledkem bylo přemístění velitelství pluku do Mladé Boleslavi, spolu s jemu podřízeným prvním praporem a hlavním telegrafním skladem (reálně přemístěn až v roce 1925), navíc též s Vojenským telegrafním učilištěm.
Koncem roku 1920 se velitelství telegrafního pluku přemístilo z Mladé Boleslavi do Kutné Hory. Po této dislokační změně převládla tendence k omezení pravomocí velitelství pluku, osamostatnění telegrafních praporů a převedení jejich řízení do kompetence zemských vojenských velitelství ( ZVV). Ještě v době zářijové mobilizace 1938 byli velitelé telegrafních praporů zároveň náčelníky spojovací služby armády nebo sboru.

Zdroj:
http://c4-isr.blogspot.cz/2013/08/historie-vojenske-elektroniky-v.html



Jak se odznak dostal do Jiznich cech ke skalam Orliku muzeme asi jen spekulovat. Kazdopadne diky moc efendi za urceni !!

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: Rukávové 1919-1921 (2 názory) LadinekCZ: Rukávové 1919-1921, Haderach: Rukávové 1919-1921

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

Rukavovy odznak spojare-telegrafisty 1919
Rukavovy odznak spojare-telegrafisty 1919
Rukavovy odznak spojare-telegrafisty 1919

Okolnosti nálezu

Lokalita:Jihočeský kraj
Stav půdy:Suchá
Hloubka nálezu:15 cm
Použitý detektor:ESII
2 hlasy
2 hlasy
zobrazeno:
1766x,
komentářů:
2,
nálezce:
LadinekCZ LadinekCZ
vyfotografováno:
14. září 2014,
vloženo:
14. září 2014

Komentáře

Nake odznak to bude.

Pěknej, trochu si s nim pohraj ;-)

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru