Detektor kovů Minelab CTX 3030

Vlákno pro všechny uživatele detektoru kovů Minelab CTX 3030.

Návod pro detektor kovů Minelab CTX 3030: Návod CTX 3030

Testy detektoru kovů CTX 3030: Testy CTX 3030

v kategorii Detektory kovu, založil Elmara 24.10.2012 15:59

Tak jsem si v pátek přivezl skoro nové CTXko a přes víkend jsem to byl řádně otestovat. Naloudoval jsem tam prográmky, co jsou tady odkazované. Začal jsem továrním Coinem, zvuk conduktivita 50, citlivost na manuál 27-30 + trace ID. S tím to šlo dobře, i když spíš sem se orientoval podle displeje než po zvuku. Docela se mi líbil i program "Čisté pole" to se poslouchalo jednodušeji, s tím sem asi chodil nejvíc. Teď nějaké stupidní začátečnické otázky, předem díky za rady:

1) Detektor pořád vydává hluboký tón. Nejdřív jsem si myslel, že je něco blbě nastavený, ale ono to je asi ok, že? Štvalo mě to hlavně na sluchátka (vím, že se to dá ztlumit). Většinu času se něco detekuje v pravým dolním rohu. Ale vypadá to, že i když nic nedetekuje. Standardně se tam zobrazujou rezavý hřebíky, ale ty poznám, protože zanechají šmouhu.

2) Hodně často detektor zaznamená šmouhy v zajímavý části displeje (horní půlka) a i opakovaně, ale zvukově to nereaguje (gain mám na 20) nebo slaboulince. Má smysl tohle nějak zkoumat nebo když není odpovídající tón, tak jít dál? Je to asi extra slabý signál, ale říkám si co kdyby :)

3) Občas detektor zapíská, na displeji něco je, ale pak už to nemůžu za boha najít. Popřípadě to někdy najdu, ale občas se to ozve občas ne, podle úhlu cívky asi? Takový slabý signály. Mám se tím zabývat nebo je lepší jít dál pro lepší signál?

4) Pořád nevím, kdy chodit "rychlé" programy do bordelu a kdy ne. Zatím se mi nestalo, že bych vykopal dva kusy železa nebo barvy na sobě nebo kousek vedle sebe (a to kopu skoro vše, abych se to naučil). V lese kousek od baráku je asi nejvíc bordelu, občas najdu víčka od flašek 10 cm od sebe nebo nějaký jiný bordel, ale z trace ID to stejně poznám i v pomalých programech.

5) Jak funguje program "Pole-Combi"? Nějak jsem na to nepřišel. Ve spodní části se objevují modré tečičky, ve zbytku oranžové. Co to značí? Taky mi většinu času stále ukazuje signál v pravým horním rohu tak 1 cm od obou krajů, hloubka 1 cm, hluboký tón. Zkoušel jsem trochu snížit citlivost ale to nepomohlo a s jinýma programy to nedělá.

6) Díval jsem se, že na fóru minelabowners nabízí nějaké hledací programy (Tadpole 4, Ghost 3, atd.) Je to teda za prachy. Máte s tím někdo zkušenosti? Stojí to za to? Si říkám, že nic chytřejšího než místní borci stejně nevymyslí, že jo? :-D

Taky jsem si šel dneska zazávodit (běh) u Priglu a byl zrovna trochu vypuštěnej, tak sem testnul Beach mode :) Za 4 kopy padl sockovej 10h a pěkná náušnice s růžovým kamenem, asi rubýn :-D
A když už jsem byl u Priglu, tak jsem zajel na hrad Veveří a zašel na nejbližší pole na kopci, pro nějaký středověk. Jdu pár metrů a vidím, tady zbytek díry, támhle taky, asi co 5 m a 100m ode mě dva borci s detektorama. A to bylo hnusně a pršelo. Asi jsem našel nejprofláklejší lokalitu v okolí Brna :) Ale s notnou dávkou štěstí mi padnul maličkatej 5 halíř z první republiky (program Čisté pole, sens 27, tak 15 cm pod zemí). Jsem četl, že 5h z 1924 se prodává za 300 tis. Kč. No bylo to těsně vedle, 1925 chjo :-/ :-D

Tak bod 5) už je mi částečně jasný, dva kurzory jsou tu kvůli Ferrous-Coin separaci :) Ale pořád nevím, proč mi to házelo signál do pravýho horního rohu. Možná jsem měl moc vysoko citlivost, ono mi to házelo většinu času signál i v "low trash" ale to házelo do železa, ale to jsem měl vydiskriminovaný, takže to bylo potichu. Ono pršelo a citlivost mi to napovídalo někde kolem 20 a já měl 27+ a taky jsem chodil pod drátama, to je možná ten důvod. Udělam jsem si doma air polygon a už mi to začíná být jasnější. Např. jsem nevěděl, že současná 10 Kč mi v Ferrous-Coin udělá Fe kurzorem modrý bobek v pravým dolním rohu (ocelová část mince) a druhým Co kurzorem vodorovnou čáru nahoře. Ve všech ostatních módech to dělá šikmou čáru z pravýho horního rohu do levýho horního. Tzn. takhle může vypadat signál kde je blízko šrot + mince. Však já na to časem všechno přijdu :-P :-D

bod 2,Treshold level,str.12 manualisimus,sniž na vyhovující ton.Nad žel.mlčí....Slam

Tak body 1) - 3) už jsem si taky zodpověděl sám. 4) je trochu ještě problém. Zabordelený lokality mě frustrujou, Ferrous-Coin separace mi dělá docela problém rozeznat zrezivělej hřebík od hřebíku s barvou. Většina cílů dá vždycky něco do železa i do barvy. Ale většinou chodím v Low trashi a multikonduktivitě pole a tam už si začínám být docela jistej, většina mincí, co jsem našel, byla jasnej signál, jak vizuální tak zvukovej + trace pinpoint. Vždycky, když už končím, tak si řeknu teď už půjdu jen jasný signály bez železa a většinou se to vyplatilo. Je dost možný, že kdybych to dělal pořád, tak mám těch nálezů od dost víc... :-)

Mám navíc jednu otázku. Jako bonus jsem dostal k detektoru 17" cívku, ale zatím jsem ji nepoužil. Dost lidí říká, že dosah není o moc větší než základní 11ka. Co si o tom myslíte? Nedávno jsem máchal na profláklý lokalitě, kde nic tu nic a docela mě mrzelo, že jsem ji neměl. Jasná výhoda je pokrytí. Váhu neřeším, mám i postroj. Ale zase většina mincí jsou maličký, zvládne je najít? Asi se zhorší i přesnost pinpointu.

A co si myslíte o Coiltekovské 10x15? Je lepší než Minelabovská 6ka? Jedna z úvah je i že bych ji vyměnil za 17ku...


Zpět do chatu

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru