Když najdu poklad,depot.

Ahoj přátelé kamarádi mám dotaz v tomto oboru jsem amatér dotěd jsem dělal amaterskou archeologii.Zajímalo by mne jak je to s nálezy řekněme pokladů ,podleho jakého našeho zákona se vyplácí nálezné a jak to vlastně v praxi funguje.Děkuji předem za odpovědi Vydra.

v kategorii Nezařazené, založil vydra1923 4.12.2014 18:41

Koukam jako vydra :-) copak ty nevis,ze nedostanes nic?

Nález musí být učiněn náhodně (tj. vývrat, vyhrabal pes, krtinec...). Použití detektoru je z pohledu krajů, které rozhodují o vyplacení nálezného bráno jako arch. výzkum tedy nálezné není možné vyplatit.
=> ve zprávě, kterou si vyžádá kraj od arch. oddělení musí být uvedeno, že se jedná o náhodný nález učiněný jak jsem psal výše.

Nějak vydře nevěřím, že je amatérský archeolog, a určitě ví, jak to v praxi funguje. Spíš mu jde o rozpoutání diskuze...

A nebo o neco jineho, ale archeolog (ani amatersky) to urcite neni.

Hledejme jiný systém v hledání lesního a polního odpadu a necháme si to zaplatit
EU pro dobro STÁTU která nás bude proplácet za čištění lesního a polního smetí
název detektor přeorientujeme na hledačku odpadu . Mára vyfasuje výplatní pásky
a my máme práci zajištěnou. Převlíknem kabáty jak to dělají ve vládě a uděláme revoluci v hledání s detektorem kovu - na vyhledávání s hledačkou odpadu - s názvem klubu - CHarta Životního Prostředí - / SRANDA/ :-D :-D :-D :-D :-P

A do loga si můžem napsat Vyčistíme a nakypříme :-D

Provokace? Ja za tim nevidim provokaci, ale smutnou aktualni situaci !!!! :-(

smutná? Jak z kterého pohledu :) Nicméně, na web chodí kde kdo, těžko zjiswtit pravdu. Snad jen svěřit se vlastnímu úsudku, to doporučuji.

Ahoj slušně jsem se zeptal na věc o které nic nevím a která mne jako laika zajímá čekal jsem od vás jako zkušených profíků reálnou odpověd a zatím jsem jen urážen.Nejsem žádný provokatér ani nic podobného.Jako zakládající člen a dlouholetý Sheryf T.O.Kožlí jsem se s kamarády staral od roku 1991 -do roku 2005 o gotickou zříceninu hradu Kožlí Hrad je jednou z nerychleji chátrajících zřícenin jak vlivem počasí tak hlavně činností státních lesů.Za celou dobu starání se o hrad jsem nastřádal 18 000 keramických střepů z celého areálu hradu měl jsem je popsané a setříděné podle místa nálezu ,podařilo se mi sestavit částečně několik nádob,mimo střepů jsem nacházel spoustu železných předmětů ,skoby,hřeby,hroty šípů,podkovy ,ostruhu a dva pražské groše silně poškozené .Po rozvodu jsem se stěhoval na ubytovnu a vše jsem daroval Benešovskému muzeu do rukou paní doktorky Libuše Vánové.Vše skončilo v depozitáři Vlašimského zámku.Jak jsem psal jen mne zajímá ta určitá otázka a jak vidím zde se ji nedozvím ,nazvu vás kamarády jak je mezi třeba námi trampy běžné a už jsem špatný.Škoda myslel jsem si že od zkušených a znalých dostanu odpověd a zatím toto .Tak vám děkuji a sory že jsem se vůbec ptal-

Člověče, když se zeptáš tak nešťastně, co čekáš za odpovědi? Dotaz byl dosti rozopruplný, jen považ: Na jednu stranu se pasuješ do role amatérského archeologa, na druhou stranu nevíš to nejzákladnější, tedy jak nakládat s nálezem. Nediv se.

Divný. Zase. Máš recht.

Historky jak nekdo nasel poklad odevzdal do muzea a jedine ceho se dockal bylo dekuji a nasledne druhy den mel domovni prohlidku..
JInak abych uved na pravou miru,nalezce pokladu ma 48.hodin na odevzdani,pak muze mit narok na 10% trzni ceny kovu.
Pokud se tak nestasne,nalezce nedostane nic,pokud se neslozi nekdo na odmenu a to dobrovolne
Legislativa naprd,bohuzel se neblyzka na lepsi casy,ba naopak.

Tvl už jen ta otázka jak je to s nalezným pokud najdu poklad mně docela ser......!Chodíš hledat kvuli naleznému nebo kvuli tomu abys něco našel?Pokud to prvni jdi hledat k rybniku nebo napláž pohledj si náušnice prstynky a máš své nálezné!!!Pokud hledáš proto abys něco zajimaveho objevil pak ti muže byt nějaké nálezné u pr... Pokud najdu poklad sem rad že se našel a nestratil se a že ho budou moci odivovat celé generace.Ano pokud by stát chtěl na mém nálezu zbohatnout a prodat ho do světa tak jsem pro nálezné ale v opačném případě ne. 8-)

dobře napsaný, naprostej souhlas od prvního slova ;-)

Archeologové stále nechápou,že musí ty lidi trošku motivovat. Nálezné je na místě a to ne podle ceny kovu, ale podle tržní hodnoty, tak to má být. Jinak se Vám na to každý vykašle. xxxromio, jistě a kdybyste našel vy hrnec dukátů, tolarů nebo boleslavských denarů, tak dejme tomu, že byste odolal pokušení a nález poctivě nahlásil a odevzdal a přesto by Vám nebylo líto, když by Vám Krajský úřad vyplatil pár stovek z ceny kovu? A ještě za rok? Nález těch denárů byl rovněž učiněn detektorem, ale do médií se muselo dostat, že nebyl, aby byl důvod na nálezné. To byla oboustranně výhodná dohoda. Pokud na to stát nebude mít prachy, má dát nálezci 10% mincí stranou. Je to morálně správné. Archeologové mohou být rádi, že existují poctiví mrcasníci, protože jinak by polovinu "pokladů" nikdy neviděli. Sami by je rozhodně nenašli.

Pindáš nesmysly .Nejdřív si vyhledej a přečti zákony a vyhlášky ,poptej se kompetentních lidí a zjistíš , že archeolog je v tom nevinně a o nálzném nerozhoduje :-P
Za druhé-když budou každýmu vyplácet ,tak zem bude jak ementál a každej čecháček bude hrabat v zemi při své krátkozraké malosti . Pokud hledáš pro zisk , omotej si kabel od cívky kolem krku a zahoď se do díry.
Takže -archeolog nic nevyplácí a nerozhoduje ,a hledášt pro zdraví a pro radost a ne , aby ti někdo platil za něco, co ti nepatří. Neznám koníček, za kterej se někomu platí ,protože ho provozuje . :-P

Ty budeš asi jeden z těch, na které platí pořekadlo "soudím druhé podle sebe". Za archeologa si dosaď stát, když jsi to nepochopil. Tyhlety kecy o radosti ti někdo nezbaští. Cenné poklady mizí a pokud stát nebude vyplácet adekvátní nálezné, nikdo ti to neodevzdá. A už vůbec nevím o jakém to meleš placení za provozování koníčka, zřejmě problém s porozuměním psaného textu :)

Jo tak to si mě opravdu vystihl :-D :-D :-D
Pokud tady do toho pleteš archeology , tak si do toho určitě nebudu dosazovat stát .
Jestli mi ty keci o radosti nebaštíš, tak dáváš jen sám o sobě vědět, že tebe zajímá ten zisk .Protože např. já osobně sem nikomu nic nikdy neprodal a pokud mám něco cennějšího ,tak nejdřív kontaktuji právě toho archeologa a teprve až když o to v muzeu zájem nemá, tak si to nechám já , do své sbírky . Např zrovna ty pražáky , co mám v nálezech sem si klidně mohl nechat , ale sou v muzeu a já osobně sem za to rád. Cenné poklady mizí hlavně kvůli takovým hamounům, co chcou všechno zaplatit. Dokonce když jedeme na archeoakci kterou má pod záštitou archeolog a muzeum, tak si vše každej hradíme (teda jednou nám zapaltil štěně piva) a jedeme svýma autama.
To co tady píšeš , že nikdo neodevzdá mi naopak nahrává ,že soudíš ty podle sebe.
O placení koníčka tady melu to, že se najde hodně takových jedinců , kteří si chcou svou investici do detektoru a podobně rychle vynahradit . Takže skus zase porozumět ty :-P

Pokud chceš lidi motivovat k odevzdávání (a tím samozřejmě automaticky k hledání za účelem zisku) pak to nemůžeš vytrhnout z kontextu a musí být podle mě celkově nastavena pravidla trochu jinak. Najdeš nález, odevzdáš nález, dostaneš prachy...fajn...a co majitel pozemku? Pokud se zmiňuješ o morální správnosti, pak mu jistě náleží minimálně 50% z odměny (a samozřejmě musí být předem informován o tom, že mu lezeš na pole), ale za stávající situace ho nejspíš morálně pošleš někam, že? Myslím, že nejde jen o nějaké nálezné, ale nejasně nastavená pravidla stát vlastník pozemku nálezce. A odměna je jen špičkou ledovce a nic neřeší. Cenné poklady budou dál mizet, kdo s tím kšeftuje teď, bude kšeftovat i když se budou vyplácet odměny. Argument bude jasný - 10% (z toho 5% majiteli pozemku) je přeci děsně málo, ne? A budeme tam kde jsme byli, budem se tu dohadovat, jaký je stát zloděj a že je nízká motivace a že cenné poklady mizí atd...

karlvonbahnhof
Ono je to všechno trochu jinak...
je to jen o lidech a né zákonech ČŘ o:-)

Dostal jsem k narozkam knizku-
Encyklopedie pravekych pokladu v Cechach
Je tam vazne dobre napsano o detektorarich,archaci za nic nemuzou..
Sami neudelaji nic,to by meli ti papalasi nahore
A hlavne je zajimaji nalezove okolnosti,pribeh ktery se vaze k danemu nalezu
Mnohdy je nalez sam o sobe nezajima,spise aby to bylo zaznamenano
A navic sami riskuji kdyz chteji jen zdokumentovat a posleze vrati artefakt nalezci..
Ale o nejake odmene,to na nich nezalezi
Ale kdyz uz jsi na to narazil,pokud najdes neco detektorem,nikdy nedostanes 10%odmenu z historicke ceny,to by jsi musel najit nahodne bez detiku..
Jakmile najdes detikem.tu samou vec,uz muzes dostat jen 10%z trzni ceny a to uz rozhoduji
zastupitele daneho regionu..

Detektor + nalezené ani nezkoušej. 8-) 8-) 8-)

PS Ještě raději budu až se pochlubíš nějakým odevzdaným depotem. Tyhle mám nejradši, sami nechají pole samou díru a druhé budou poučovat a své nálezy pak hází na Aukro. Že už jsem jich potkal, ty nečecháčku.

A to mělo být na koho ? :-D :-D :-D

Tak kamarádi přiznejte se kdo měl tohle pod detektorem :-P

https://www.novinky.cz/domaci/412948-nalezce-pokladu-stoleti-dostane-dva-miliony-podle-zakona-mel-narok-na-11-tisic.html

Myslím, že to bylo s detíkem, ale jak už to bývá, k oboustranné spokojenosti, tipl bych si, že byla nepsaná dohoda. Stejně tak to bylo nedávno s Oldřichovými denáry. S detíkem, ale přesto nálezné (jinak by samozřejmě nebyl nárok), o tom se nepsalo. Tady asi máme věřit, že šel někdo na procházku na pole u dálnice a ještě o to zakopl :-)

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru