Taky by bylo zajímavé zjistit podle těchto křížků výskyt tohoto bratrstva v našich zemích.
Když už jsem našel už asi pátý křížek tohoto bratrstva, řekl jsem si, že by nebylo od věci se o nich také něco dozvědět. Na internetu je toho dost a strejda google ví všechno.
Hodně z Vás už určitě našlo alespoň jeden tento křížek. Napadlo mě, že by stálo za to vytvořit nějakou typologii těchto křížků a popř. i časové zařazení. Když jsem našel ten poslední, všiml jsem si, že je odlišný od těch ostatních co mám. Tímto bych ty z Vás, kteří už tento křížek vlastní poprosil o pomoc. Všiml jsem si rozdílnosti v textu na horní části křížku. Na jednom je: SS SALVA AD SS(pod sebou), na druhém: SALV ATOR(taky pod sebou). Také jsou rozdíly ve vyobrazeních na křížku. Sice drobné ale jsou. Byl bych rád, kdyby ti z Vás, které by to taky zajímalo, a mají tento křížek taky, napsali co mají za typ křížku, nějaké postřehy, nebo cokoliv, co se týká tohoto tématu.
Díky za pomoc.
Michy

Taky by bylo zajímavé zjistit podle těchto křížků výskyt tohoto bratrstva v našich zemích.
Ahoj, nech mi tu mejl a pošlu Ti foto svého křížku. Vybral sis zajímavé téma.

michalrepko94@gmail.com , díky 

Taky nějaké mám,tady v okolí je to docela častej nález
odkaz na foto www.lovecpokladu.cz/nalezy/svatostky-1449 ale mám ještě doma nějaké nezveřejněné

Ještě doplnění. Ti z Vás co už tenhle křížek našli, prosím Vás, pošlete mi detailní fotku a napište, v kterém kraji jste to našli na výše uvedenou mailovou adresu. Díky moc. 

Našel jen půlku, máš to v emailu 

nazdar...mám jen půlku

Nevadí, kdybys byl tak hodnej, pošli mi fotku z obou stran na mail, díky. 
Ahoj taky jsem našel tenhle křížek u nás na Novostrašecku.Bohužel to je tak 5let zpátky tak fotku ti nepošlu.Byl ale u cesty ve škarpě takže se k nám mohl dostat jakkoli protože na polích tady jsem ho ještě nedal

zdárek, též jsem ho kopl, na bývalem poli, fotku a podrobnosti ti mohu poslat na mail 

Jestli bys byl tak hodnej, byl bych rád. Staćí foto z obou stran a kraj nálezu, díky. 

Ahoj Michy poslal jsem ti foto meho krizku. 

Vím o tom, díky. 

Rovněž se mi ho podařilo dvakrát najít ale nikdy vcelku oba jsou rozlomený,chybý ty vrchy kříže.Našel jsem je na poli na kyjovsku. 

A poslal bys mi jejich fotky na mejla? Díky moc 

Tady něco velmi zajímavého, co vrhá úplně jiný pohled na danou věc.
http://detektory.hantec.cz/clanky/poznamka-k-chybne-zarazovane-svatostce-odznaku-bratrstva-300.html
Takže žádní "Špitálníci" ani Řád sv. Ducha. Ale už se to vžilo, Odznak Arcibratrstva Tovaryšstva nejsvětějšího Vykupitele Světa je děsný název. Jo, SKAJ , ten zjistí o svatých všechno. Dobrá práce, Azazi. 
Michy bude mít radost. 

také mám nějaký ale nějak měto nebere a jsou myslím pohozené v krabici 
Mě zase moc neberou artefakty z WW 2, čím jsou věcičky blíže středověku a starší, tím jsou pro mě zajímavější. Vše, co se týká církví a sakrálních předmětů a staveb, mi přijde hodně zajímavé, ač jsem sám bez víry ( věřím pouze v orosený lahváč ). 
Tak konečně vím po kom pořád kopu ty vršky od piva a že jich je i v lese požehnaně, to potvrdí každý kdo hledá.

takto já radši pěkně oroseného pullitra někde v hospudce s partou
dám jich jak kdy 10 a jemi fajn 

Azaz:Díky za odkaz, je to opravdu zajímavé. Zajímalo by mé kdo s tím, že je to křížek Špitálního bratrstva přisel jako první.
A Lonere, radost mám. 
Jsem rád Michy, že jsi rád. TAZi : no mě většinou stačí jedno po jídle a jím max. 5 krát denně. To šesté už bych " kousal", nic se nemá přehánět. Voda z kohoutku je taky fajn. 
Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na LovecPokladu.cz uživatelský účet, zaregistrujte se. Registrace je bezplatná a k ničemu vás nezavazuje.