Záhadná jména míst

Snad každý hledač občas kouká do mapy, ať už současné nebo historické a bádá kam se podívat. Nedávno jsem si takhle nad mapou uvědomil, že naše země jsou neuvěřitelně bohaté na místopisné názvy a jména. A to se ani nezmiňuji o obtížně luštitelných názvech na německých mapách.
Některá jsou zatížená dobou vzniku (např. Za JZD, U supermarketu,...), jiná jsou všeříkající (Šibeniční vrch, Černá rokle, Za vsí,...). Některé jsou ovšem naprosto záhadná. Pak jsou tu taková, která mohou bystrému hledači mnoho napovědět.

Pokud máte někdo nějaké zajímavé názvy, rád bych si je poslechl.

Na začátek dávám dvě co mají relevanci k hledání a ve svém okolí jsem ověřil jejich platnost:

Padlina/padliny - místo, kde se někdy nacházely trosky stavení
Spáleniště - místo požáru, může ale jít i o osadu opuštěnou v důsledku požáru (v mém okolí je to středověká vesnice)

Ty z kterých mám respekt:

Čertova díra
Katova strž
Mrtvá blata :-P

A některá co mi vrtají hlavou:

Rakles
Krumpety
Pitíčka :-)

v kategorii Lokality, založil Feek 20.10.2014 23:31

Na našem poli je jedno místo kterýmu se říká Hrobka.Než se rozoraly meze byla tam prý halda kamení porostlá stromy a křovím.Dnes na tom místě není nic jen rovný pole.Proč nebo z jakýho důvodu se tomu místu tak říká se mi nepodařilo zjistit.Moje babička vždycky říkala že tam během druhý sv.války zakopali zvon z místní kapličky aby ho Němci neroztavily.Podařilo se mi však v archivu zjistit že ono místo kde byl zvon ukryt se nachází jinde.Takže místo zvané Hrobka je mi stále záhadou.

zvejka musis pozorne hledat to misto urcite najdes :-P

Hrobka/Na hrobce se říkalo právě takovýmto hromadám, vychozům skály, kamenitým ostrůvkům atd... Často se k nim ukládali kameny z pole, případně v zimním období probíhala drobná těžba kamene. :-)


Zpět do chatu

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru