Já vím, tajná místa se neprozrazují. Políčka se považují za zábory z doby zlaté horečky. Přesto bych si dovolil alespoň mírně naťuknout ty, kdo hledat chtějí, kam se vlastně podívat. Tak tedy, máte-li nějaký tip, kde zjistit informace, sem s ním. Já sám něco dodám a doufám, že se to bude líbit.
Naprosto doporučuji se před hledáním seznámit s touto webovou stránkou. Jsou tam mapy leteckého snímkování z 50tých let minulého století a lze přepínat mezi současností. Sám si vytisknu obé a pak jen při hledání koukám, co je nová a co stará, či prastará cesta. http://kontaminace.cenia.cz/
Pokud to někomu pomůže, budu rád za gratulace a nepohrdnu náznakem jiných informací třeba i na mail hledac@pkx.cz
To kishua: mapy na seznamu obsahují historické mapy z období 1836-1852. Staré cesty tam jsou.... A když si dáš práci, určitě na netu objevíš spousty dalších.....
Cest je na starých mapách spousta, ale nakolik byly frekventované? Spousta jich je jenom tzv. sedláckých, používaných pár dní v roce, když se dělají zemědělské práce. Odhadnout ty skutečné staré ,,tahy" je ale docela problém... Chce to hlavně hodně představivosti, odhadu a citu pro terénní podmínky, práci s mapou, atd. Zkrátka je to docela makačka na .......
Makačka to je, ale dost mi pomohla návštěva okresního archivu. Ptal jsem se na dataci vzniku jedné cesty v současné podobě a v materiálech bylo i kudy vedla původní cesta.
Jinak ty sedlácké cesty se dají vyloučit, pužívané cesty vedly od vesnice k vesnici a to je celkem dobře vidět. Spíš je problém v přesnosti mapování v dřívějších dobách. Některé hodně staré mapy mají navíc přehozené světové strany.
Nějak se nepochopil k čemu to je, když tam Čechy/Morava není. Kombinuju tur. mapu na mapy.cz, přepnu na 2. voj. map. přečtu si něm. název místa, dohledám na oldmaps.geolab.cz v 1. voj. map. jak to vypadalo, případně ještě porovnám s let. mapou, jak je uvedeno výše: http://kontaminace.cenia.cz/ . Když hledám starší kousky porovnávám také fotomapy, jak poslední vydání tak to z roku 2001 nebo ze kdy, to je myslím maximum co se dá udělat.
www.mapy.cz, kde si vyberete tu svou oblast, město, vesnici, a jejich okolí a dáte výběr "fotomapy". Rolováním se dostanete "hodně zblízka" a uvidíte zájmové objekty, cesty všeho druhu a reliéf krajiny dost zřetelně z ptačí perspektivy.
Pokud se můžu přidat, tak v poslední době hodně používám mapy 1188 a přepnout na turistickou, je tam hodně starých místopisných názvů a od těch se dá hodně odvodit. Druhá varianta je dát si tam fotomapu a katastrální dohromady a staré cesty se samy vynoří na té katastrálce jako pruhy mezi pozemky. Zkuste snad jsem někomu poradil
Přidat příspěvek
Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na LovecPokladu.cz uživatelský účet, zaregistrujte se. Registrace je bezplatná a k ničemu vás nezavazuje.