10 Fillér, 1892

Ahoj všichni,
Jelikož mě Korona v březnu znemožnila dojíždět za prací, a já tak zůstal doma, čapnul jsem detektor, který mi zaprášený ležel doma už pár let, a vydal se do lesa. Do té doby jsem ho použil jen sporadicky, a hlavně kvůli jinému koníčku. Jistě to všichni znáte a okamžitě mě to chytlo, zkoumat historii svého okolí a našich předků. Těšil jsem se, jak vykopu své první stříbro, vložím tak svůj první příspěvek a jak se jím tady na webu pochlubím. Po třech měsících se mi ale stříbro úspěšně vyhýbá a já si řekl, že už vložím aspoň něco, co Ag aspoň z dálky připomíná :) a je aspoň trochu vyjímečné.
Našel jsem ho před pár dny, kdy jsem chtěl omrknout oblíbenou louku, zda už není náhodou osekaná. Cestou od auta mě chytnul déšť a já zaplul do nejbližšího lesa,abych se před kapkami aspoň trochu skryl. Zapnu detektor a můj pohled zaujalo něco, co mi připomínalo něco jako bílého hada...Zamířil jsem k tomu "Bílému hadu" a po chvilce bylo jasno :) Ani ne metr od kostry vysoké zvěře mi deťák hlásí zajímavý signál a já vykopnul tento deseťáček. Bohužel nálezové foto nemám, přes krustu nebyl datum vidět. Aspoň jsem si zvěčnil "hlídače mince", který mě k nálezu přivedl.
Hodně štěstí i vám všem

Údaje o minci

Identifikovaná mince: František Josef I. (1848–1916) – 10 Fillér (10 Haléř) (č. 398) František Josef I. (1848–1916) 10 Fillér (10 Haléř)

Názory uživatelů

Průměr: 19,0 mm
Váha: 3,02 g
Území ražby: České území (3 názory)
Panovník: František Josef I. (1848–1916) (3 názory)
Rok ražby: 1892 (3 názory)
Nominál: 10 Fillér (10 Haléř) (5 názorů)
Materiál: Nikl (Ni) (2 názory)
Č. mince: František Josef I. (1848–1916) – 10 Fillér (10 Haléř) (č. 398) (4 názory) GATTO: 398, Wladyslav: 398, kamenozrout: 398, haidrich: 398

Přihlaste se a pomozte určit tuto minci.

Fotografie

10 Fillér, 1892
10 Fillér, 1892
10 Fillér, 1892

Okolnosti nálezu

Lokalita:Karlovarský kraj
Hloubka nálezu:10 cm
Použitý detektor:Nokta Force Relic
5 hlasů
5 hlasů
zobrazeno:
1095x,
komentářů:
10,
nálezce:
Egerlander Egerlander
vyfotografováno:
5. června 2020,
vloženo:
11. června 2020

Komentáře

1892 KB pěkný ročník jeden vzácnější. Já Filler nekopl ještě vůbec , asi u nás nejsou :-D

Tento je již můj třetí a všechny z lesa. Pomalu a jistě mě lesy začínají zajímat víc a víc ;-)

Lesy? Jak starý (50 - 70let)? Co tam bylo před nima? A dotaz, území ražby České území - značka KB - Kremnica, ta je/byla na českém území? Není to zavádějící? Nebo se za české území považuje/považovalo i Slovensko?

Ale jinak pěkná mince.

Pěkná mince, pěkný ročník.
Ať se ti i dále daří ! ;-)

Dovolím si oponovat, důležité je kde byla vyřazena, pro koho a až potom kde se s ní platilo. Pro hledače a možná historiky je potom důležité, kde byla nalezena - potažmo, jak se tam dostala.

No pojmenovaní je zavádějící to máš pravdu Maoboo ale já to třeba beru tak že je to podle toho kde byla mince platná (proto pokud to jde u mince uvedu i značku mincovny). Jinak nebylo by to ani Slovensko ale správně UHERSKO (Slovensko v té době nebylo) Nebo jen RU :-D :-D :-D

Nebo spíš Halič 😁. Touto optikou, mince ze severní Itálie, která byla součástí RU, a všechny mince byly platné na území RU, jsou tyto taky z českého území? A jak je to s US dolarem, který je záložní měnou cca 80ti zemí světa?

Zeptal sem se sběratele mincí s ten mi řekl, že důležité údaje jsou: rok ražby, mincovna a stát původu. To má logiku.
Když totiž v katalogu hledám mincí, na které je napsáno např oesterreich(Rakousko) má být v katalogu pod Rakouskem a ne pod českým územím. Když ji hledám pod Rakouskem prostě ji v katalogu nenajdu viz. 6 Kreuzer 1849.

Důležitá mincovna je neboť mince z jiné mincovny muže mít i jinou hodnotu (vzácnost) . Ale jak píše OBI hledat minci podle mincovny je docela na hlavu i pro sběratele , vždy hledáš jisty nominál rok popřípadě panovníka a až nakonec dohledáváš připadnou mincovnu. Například jen těžko bych třeba hledal 10h nebo 20h ČR z roku 1993 v Německu i když se v tom roce razil jak v Jablonci tak v Hamburgu :-D Tento system tady mi připadá dobry , možná by šel udělat lepe ale to by byl asi až moc zbytečně složitý ;-)

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru