Artefakt

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: Dýky, nože, meče (4 názory) Treperias: Dýky, nože, meče, Mac: Dýky, nože, meče, MARTIINSARY: Dýky, nože, meče, Sudetengau: Dýky, nože, meče

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

Artefakt
Artefakt
Artefakt
Artefakt
Artefakt

Okolnosti nálezu

Lokalita:Zlínský kraj
Stav půdy:Vlhká
Hloubka nálezu:25 cm
Odevzdáno do: Slovácké muzeum Uherské Hradiště
34 hlasů
34 hlasů
zobrazeno:
6410x,
komentářů:
46,
nálezce:
Guliver Guliver
vyfotografováno:
17. listopadu 2017,
vloženo:
18. listopadu 2017

Komentáře

Trochu toho psaní o nálezu by jistě přišlo vhod . Nález parádní .

To je bronzový meč???

hledat teda umíš.... škoda, že ne psát a fotit.... a nebo tě z toho trefil šlak.... ten by trefil mě, kdybych tohle našel....
napiš nám k tomu něco... prosím, prosím.... ;-)

to je zase nějakej feik... 2 fotky.. 1 nález na profilu.. :-)

Ty Kráso :-O :-O :-O
To je mazec :-O
Paráda . ;-)

TO JE bronzový meč, a dát to sem bez jediného slova vysvětlení, mi připadá jako provokace.

:-O :-O :-O :-O :-O :-O Hmmm tak to jo

Délka je 53cm včera jsem ho našel na moravskoslovenském pomezí

To bude zase nejaka provokace. Nebo nekdo ze zdejsich lovcu ma novy profil aby se s tim mohl pochlubit ale neprisel o to.

Guliver , jak byl hluboko ???

Díky , je nádhernej , gratulka . ;-)

moc pěknej, jen by bylo dobrý přidat pár lepších fotek (detaily) ... ;-) ;-)

Tak to je luxus

Mega nález 8-)

Do muzea ne ? :-D o:-)

Proč u některých ta nedůvěra, určitě ví co s ním má udělat. Já jsem vděčný, že ho sem da, také se na nás mohl vykašlat. Je to krásný kus. :-)

Tedy to je mazece :-O.Fotky navíc by neuškodily.Jinak fakt parádní nález :-)

To je skandál!!!

Cože tak to je nadhera :D nevěřím svejm očím :D pravda je ze takovej kop si zaslouží lepší prezentaci

Pokud se nejedná o vtip, tak gratuluji a samozřejmě předání mohu zprostředkovat.

Jo škoda že takoví věci konci i v rukou lidi co v tom vidí zisk... :-(tohle je určitě na muzeum

Velká chyba pane,pripravil si se o nalezné, udělal si tu samou chybu co já. Je to krásný nález, ale první ses měl s někým poradit .Preju ti pevné nervy.

ritnos- pokud ti jde jen o nálezný tak je to k pláči !

Tyhle chytré věty jsem přesně čekal. Všechno se dělá jen z dobře vůle a nic za ten dobrý skutek nechcem, ale tahle diskuse už tu proběhla hodněkrát .

Proč by nemohl chtít nálezné, zaslouží si ho.

Takové tvary měly také lovecké tesáky z 19. století.
Z boku (jenom z jedné strany) byla taková okrasná růžice, často z pučnice jeleního paroží a dozdobená stříbrem). Mohlo by jít taky o okrasný lovecký tesák na stěnu třeba loveckého zámečku.
Pokud to samozřejmě nebude nějaký bronzový, že ? ;-)

wblahdaw - každej není tak za vodou, jako jseš nejspíše ty. Tady jde tak trochu o princip, najde se nález, který jak rádi archeologové nazývají má nevyčíslitelnou hodnotu. Nálezce má dvě možnosti - prodat na nějakém aukčním servru, nebo dát archeologům. Protože je uvědomělý, dá to do muzea a čeká finanční uznání archeologů, co ti na tom není jasné.
A aby nedošlo k nějakému nedorozumění, sám používám třetí možnost.

Archeologové tu odměnu neudělují, to dělají úředníci na základě památkového zákona z roku 1987. Jedná se o 10% procent z ceny materiálu, tedy nikoliv ceny tržní či historické. Zákon je jednoznačně zastaralý a nespravedlivý, ale nový je bohužel v nedohlednu a to doslova. Nálezce má pouze naději, že bude odměněn z obecních či krajských peněz, zcela mimo tento zákon, třeba na základě mimořádnosti nálezu.

Corax - už jednou jsem s tebou tento problém prodiskutovával a naše názory na odměnu nálezce se diametrálně liší . Samozřejmě archeologové nemají finanční prostředky na nálezné, ale mají hlavní slovo při vyjadřování o vzácnosti nálezu, a spolu s úředníky jsou v jedné státní škatulce. Pokud archeolog napíše, že nález byl nalezený při nelegální prospekci detektorem, tak sám víš, jak to v 99% případů dopadne. Ovšem pokud je rozumný archeolog, tak se to udělá tak, aby státní ouřada měl pocit, že je potřeba ohodnotit nález více, než stanovuje zákon, což už se dostkrát stalo.
Na to je ale potřeba rozumný archeolog, zprostředkovatlel a nejlépe i úředník.
Ritnos ví o čem píše 8-) .

Corax popsal dobře dnešní situaci podle zákona. Bohužel je to tak. :-(

Chytrej: Ano, naše názory se tady skutečně liší, archeologové opravdu hlavní slovo nemají, to je iluze. Znám z praxe třeba případ nálezu stříbrných mincí při stavbě, bez detektoru a následnou směšnou odměnu v řádu stokorun. Kolega Vojta Václavík a jeho bronzový meč ze Zlínska je ukázkový případ, kdy se i archeologové snažili, aby byla odměna udělena a to se nakonec podařilo, ovšem z rozhodnutí kraje mimo rámec památkového zákona. Mě osobně třeba neskutečně štve (tady bych použil i ostřejší výraz, ale vedeme slušnou debatu) jak dopadl nálezce úžasného depotu z Kroměříže, kdy se přes veškerou snahu archeologů, snahu mou i mých přátel a známých nepodařilo přesvědčit kraj, aby nálezce ocenil. Ten zákon je prostě špatný a ve sněmovně mají evidentně pořád na práci něco důležitějšího než ochranu naší vlastní historie a ocenění těch co k ní přispějí.

Corax klidně jsi mohl napsat, že tě to třeba sere. Protože to je opravdu na posrání. :-)

Poustevník48: Přesně tak :-).

Zdravím,
pokial by meč pochádzal z okresu Vsetín a bol by záujem o spoluprácu, ja som archeolog okresného múzea. Možete mi poslat správu spanihel@muzeumvalassko.cz

Ponuka k spolupráci platí všeobecne, nie len pre tento jeden kus, ako som už niekolkokrát avizoval.

Hezky den
Moc hezký meč , co je to prosím za povlak? to je ušlechtilá patina ? na svých bronz nálezech ji mám spíše do tmavozelena , takovou jako glazuru?jak takovýto materiál správně čistit a ošetřit? děkuji

Hlavně s tím nic nedělej, to co píšeš je právě ta ušlechtilá patina. :-)

Oki jasná věc, myslel jsem co je to za povlak na meči... Takový hnědý....

Hlavně také nic neošetřuj, to už ošetřila ta patina. Nanejvýš to můžeš opláchnout vodou s té nejhrubší zeminy. Pokud to dáš do muzea, tak to nemusíš ani oplachovat. Oni udělají co je potřeba. :-)

Ta zelená patina je stejně nejhezčí

JohnDeeere pokaždé taková není a stává se, že je ji tak málo a potom to vypadá, že jsi to přečistil. Záleží na prostředí a složení bronzu, také v jakém poměru je cín vůči Cu. Když na té patině necháš část půdy, tak to má také něco do sebe. Když se patina přírodě podaří tak to stojí za to a je to krása. :-)

Ahoj, zdravím tak to je mega nález to se jen tak nepoštěstí, gratulace

Waman ahoj, to jsem nenašel já, já mám dvě el v nicku. Teda zatím jsem to nenašel. Jinak gratuluji nálezci k nálezu a výběru nicku.

;-)

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru