Artefakt

https://www.google.cz/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.vutbr.cz/www_base/zav_prace_soubor_verejne.php%3Ffile_id%3D31258&ved=2ahUKEwiw9M2Gxo_cAhWODOwKHbbADcYQFjABegQIAxAB&usg=AOvVaw2jNStBty02rQX9i6s-_XuB

Tak na to mrkněte ;-)

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: Šipky - luk (4 názory), Šipky – kuše (2 názory)
nikamov: Šipky – kuše, Ladik: Šipky – kuše, tutovka: Šipky - luk, Surmajka: Šipky - luk, lumberjack: Šipky - luk, : Šipky - luk, Hlas admina (?)

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

Artefakt
Artefakt
Artefakt
Artefakt
Artefakt
Artefakt
Artefakt

Okolnosti nálezu

Hloubka nálezu:15 cm
Použitý detektor:ETA 410
16 hlasů
16 hlasů
zobrazeno:
1589x,
komentářů:
31,
nálezce:
neznámý
vyfotografováno:
4. července 2018,
vloženo:
5. července 2018

Komentáře

Pěknej, hezká omáčka, ale chybí rozměr...

Strašný bláboly, OMG :-/ Alespoň že ta šipka je hezká.

;-)pknej kousek. :-)

No akú plátovú zbroj by prepichnul, keď je hrot akože z teho 13.storočia?
Tam niečo nesedí. :-D

Moc pěkný :-), asi si taky pořídím tu ETU :-D

A co jako mám napsat Bc. Janu Kašparovi, kašpárku? Neříkej mi, že jsi něco četl a pochopil, když neumíš ani vyskloňovat osobní jméno ve 3. pádě. Prozradím ti sladké tajemství, píše se Kašparovi, ne Kašparovy. Pana bakaláře neznám, ale pokud jsi to obšlehl ( no na vlastní myšlenku by ses asi nezmohl ) z nějaké bakalářky, potom se obávám, že z pana bakaláře se magistr asi nestal. Ale chápu, že jedinec tak vynikajícího vzdělání a oslnivého intelektu, jako jsi ty, bohužel toto jaksi rozlišit nedovede... :-D :-D :-D Věcnou argumentací se asi zabývat nebudeme, že? Ve tvém případě by to asi bylo zbytečné... :-P Věnuj se prosím nadále luštění pivních účtů a do vyšší duševní činnosti se prosím nepouštěj, vyjma případu, kdy jses rozhodl nás pobavit. Díky, díky, díky za pochopení, dobrý prostý hochu.. :-D :-D :-D

tethoh - proč to foto s chlastem ??? :,-( :,-(

Ahooj, máš pěkný železný nálezy - ty já rád. To se musí nechat a gratuluji ti k nim. 8-) ale tato "omáčka" k nalezu je dost zcestná.Jde poznat, že ne vždy titul znamená tzv. vědět všechno, třeba jen neděla do vrcholného středověku :-/ chápu rozhořčení ze strany uživatele Hogofogo :-)

Tethoh alias Tical:
Nemůžeš? Němělo by tam být nezmůžeš? No nic, rád jsem pomohl s překladem z mongoloidštiny do našeho krásného českého jazyka. Hele, tipnu si, jo?
Jseš frekventant třetí třídy pomocné školy v Kotěhůlkách, i na místní poměry sice prospěchem podprůměrný, nicméně mocné ambice ve svém nitru nesoucí. Uhodl jsem, že? :-D
Na co bych se měl zmoci, puso? :-D :-D :-D

o:-)

skvělá parta o:-) o:-) :-D

Už je to tu zase. Nechte si to k pivu!!!!!!!
:,-( :,-( :,-( :,-(

Šipka krásně ošetřená. Ale ty keci mě ničí.

Šipka krásně ošetřená. Ale ty keci mě ničí.

Jasné,že tu sú naozaj prínosné len tie velmi zaujímavé kecY o gratuláciach ,no na viac ohladně dajakých faktov (čo to je?) ,sa tu takmer už nik nezmože.
:-D

Lituji ty chudáky, kteří se tu chtějí něco dozvědět a místo validních informací musí číst tyhle kvaziodborné blitky archeozloděje a poloblba Tethoha. Nesmysly od začátku do konce. :-/ Zvracející smajlík zde bohužel není.

Hogofogo: :-D :-D :-D :-D

Opravdu, přínosný příspěvek... :-)

Hogofogo, já jsem jeden z archeozlodějů, mám to pořád na talíři, jako specialitku kvalitního podniku. :-D :-D ;-)

Jen na okraj, nevím o kterého p. Kašpara jde, ale jistý pan K. výborný lukostřelec a výrobce různých hrotů a šípů, určil kušovku - jelito, jako hrot, používající se k lovu ptactva.

To co pan bc vypotil je dobrej blabol. Šipka je to pěkná a jak vzhled tak i způsob zpracování je typické, nic zvláštního. Jo a nebuď zlej na Dana. On je totiž poslední z té staré gardy, která dokázala poradit a bezchybně určit. Ty ostatní už nepřispívají nebo úplně odešli . Bohužel úroveň nejen na tomhle webu padla hluboko. Když si nejsem jistej datací napíšu nebo zavolám lidem kteří tu byli a kteří veděli. Tady se nic nedozvím. Jestli je Tethoh původně Tical tak nevím proč takhle kolem sebe kopeš tvoje nálezy jsou parádní . Mylim že i odezva ostatních je slušná a pochvalná.

Jsem zvedav kdy se potkame na odvracene strane Brd. Jen me sere, ze se tu do sebe navazej kluci ktery necemu rozumi a neco najdou. Rad sem chodim koukat na nalezy a kdyz se v tom smeti najde neco peknyho tak se pod tim strhne takova diskuse,ze se to ani cist neda.

Koukal jsem na tu bakalářku, autor je student strojního inženýrství, tak proto ty chyby. Metalografii bych mu věřil, ale znalost historie na úrovni strojaře ve třetím ročníku holt.
Tak si rozebereme fakta, cituji Tethoha a odpovídám:

1) „Hrot je datován do 13.století,svým tvarem určen výhradně pro vojenské použití“
Proč do 13. století, proč ne do 14. nebo 15. kdy se zhusta používali. Na základě čeho jsi schopen doložit svoje tvrzení, Tethohu..???
O výhradním použití pro vojenské účely jsem si udělal obrázek, když jsem viděl nález tohoto typu hrotu, zaraženého ve spodní čelisti divokého prasete..asi dotyčný lovec nečetl pojednání pana bakaláře…Přesto, že se jedná o vojenský typ hrotu, evidentně nelze dělat kategorické soudy.

2)„...aby mohl lépe prorážet odolnější typy zbroje než jsou kroužková brnění, což je hlavně plátová zbroj.“
A že těch plátových zbrojí ve 13. století bylo. Mohl bys mi prosím uvést alespoň jeden příklad? Děkuji, můžeš to případně konzultovat s panem bakalářem Kašparem.

3) „...přesto že je mnohem více nálezu hrotů tohoto typu s tulejí, není tento typ hrotu s trnem úplnou výjimkou“
Opak je pravdou, u tohoto typu hrotů připadá na jeden tulejkový hrot tak stovka hrotů s trnem.

4) „Kvalitnější zpracování tohoto hrotu je pravděpodobně dáno tím, že byl vyroben kovářem, který se specializoval jen na výrobu hrotů, kdežto v 7. století nebylo třeba takové specializace, a hroty byly pro potřebu vyráběny běžnými kováři“
…tvrdí budoucí pan strojní inženýr na základě analýzy dvou hrotů. Což je samozřejmě faktický nesmysl a faux pas ohledně metodologie. Nelze generalizovat bez statistiky, statistika se při N=2 udělat z podstaty nedá.

4) „Ale radši se zeptejte pana Hogofogo, ten ví vše nejlíp, tak vám to určitě rád objasní..“
Což tímto činím. Příště, až Tethohu budeš chtít zamachrovat, vyber si alespoň relevantní pramen. Což ale bez bazálních znalostí posoudíš asi těžko…





:-D :-D :-D :-D :-D

waffen: Čau, znáš mě, víš, že jsem nemohl jinak.. ;-) :-D

Díky díky, ale ty jsi z toho vylezl jako vůl. Taktéž gratujuliji... :-D

Jo, je mi jasný, že jsi splachovací.

"nálezi" se mnou nic nedělají, upřímně je to takovej lepší průměr, ne uplně špatný, na kvantitu zajímavý, ale žádný bomby. To bys musel hodně přidat, aby mi z toho spadla čelist. ;-)

Ne, nemyslím, že jseš blbej. Myslím že máš docela dobrej potenciál. Když nebudeš zbytečně machrovat, tak to bude v pohodě. ;-)

V pohodě, však jsme se jen tak oťukli ;-)

Dane znám tě a tvoji argumentaci a skladbu slov mám rád. A k tomu hrotu tohle zpracování je hodně typické pro 15. století. Zrovna tady v tom období bylo myslím si ouplně šumák jestli byla bojová nebo lovecká. Na jednom hradě obránci vytrhali dlaždice z podlahy a metali je po obléhatelích. Do jinýho hradu zas prakama stříleli fekálie a mršiny. Jsem rád kluci že jste si to vyříkali.

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru