Artefakt

Polní nález, materiál železo. Rozměry 45mm, 52mm a 55mm, artefakt je nepravidelný. Poblíž je lom, tak předpokládám že je to součást mlýnu na drcení kamene.

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: Munice (2 názory), Obchod, řemeslo a průmysl (1 názor) : Munice, odysseus: Munice, poustevnik48: Obchod, řemeslo a průmysl

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

Artefakt
Artefakt
Artefakt

Okolnosti nálezu

Stav půdy:Vlhká
Hloubka nálezu:15 cm
3 hlasy
3 hlasy
zobrazeno:
818x,
komentářů:
6,
nálezce:
poustevnik48 poustevnik48
vyfotografováno:
16. ledna 2019,
vloženo:
18. ledna 2019

Komentáře

Mě to přijde jako projektil , možná dostal pořádnou ránu nebo ran . proto ta deformace

Železem se nestřílelo, to by se ta koule musela napřed vykovat, což by bylo dost pracný. Litina po nárazu do pevné překážky ( zeď) se buď roztříští na kusy,nebo vydrží ve tvaru koule, nikdy se nedeformuje.

O těch koulích do mlýna se tady dost píše. Ještě když jela úpravna na Březových Horach v Příbrami a to už je hodně dávno, tak jsem tam chodil z průmky na praxi. Do mlýna se doplňovaly koule ale žádné se nevydávaly. Umlely se do ztracena. Kulový mlýn nemůže mít koule stejných průměru, to pak nefunguje. Na těch prádlech na Vojtěchu se daly najít nové koule, těch tam byl vagón ale ojeté mimo mlýn nebyly. Nikdy jsem neviděl v mlýně šišatou kouli. Čili tvůj nález podle mne nepochází ze mlýna. Je to však jen můj názor a nesnažím se nikoho podporovat ani urážet ani svaz mlynářů. :-D

Tak kolem Brna se válčilo hodně, je to poblíž lokality kde jsme se nedávno dohadovali o kouli ze švédských válek. Předpokládám, že je železná, ale úplnou jistotu nemám.

Pro joe63, ty železný koule menších ráží pro první artilérie se opravdu kovaly,ale jen a pouze do pravidelnýho tvaru.

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru