Artefakt

Čau , prosím o pomoc s určením artefaktu, nic podobnýho jsem nikde nedohledal , nedaří se mi slušně vyfotit , na nejdelší zaoblené straně má zdobení , materiál nevím , ale je to podezřele zelený :)

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: Sedlářské, ševcovské a čalounické nástroje (1 názor), Tiskařské litery (1 názor), Dýky, nože, meče (1 názor)
Medovina: Dýky, nože, meče, odysseus: Tiskařské litery, LukesCZ: Sedlářské, ševcovské a čalounické nástroje, Hlas admina (?)

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

Artefakt
Artefakt
Artefakt

Okolnosti nálezu

Lokalita:Vysočina
Stav půdy:Vlhká
11 hlasů
11 hlasů
zobrazeno:
1592x,
komentářů:
33,
nálezce:
Wehrwolf86 Wehrwolf86
vyfotografováno:
26. června 2020,
vloženo:
26. června 2020

Komentáře

tak totok bysom šacoval na nějaký zdobítko - má to trn na rukojeť dřevěnou a je to prohnutý skrz lepší tlak na malou plošku zdobítka
- ale předem pravím, že je to pouze tip

jo no , tip mám stejný

Možná to bude trochu vypadat jako mimo mísu, ale silně mi to tvarem, rozměry i možnou funkčností připomíná tzv. Pěstní dýky. Jako třeba tyto - https://www.kapesni-noze.cz/noze-s-pevnou-cepeli/mtech-pevny-nuz-tlacna-dyka/ , https://cs.wikipedia.org/wiki/Tlačná_dýka . Možná trochu pro někoho sci-fi, ale pokud není jiná verze, tak to není až tak moc "mimo mísu". :-) o:-)

Zkusil bych udělat otisk, třeba do plastelíny nebo jiné tvarovací hmoty a podle toho můžeme potvrdit nebo vyloučit zdobítko ;-)

Přikláním se k názoru že by to mohla být zbraň, ale bůh ví ;-) :-D

Ať už je to to nebo tohle, asi se všichni shodneme na tom, že to chce zanést někomu povolanějšímu, např. archeologovi. Pokud to bude cokoliv pro něj zajímavé, o to lépe a dozvíme se o tom něco bližšího. Pokud jde o něco mladšího a nedůležitého, alespoň budeme vědět, co to je a vyhneme se verzi "od nedodělané vývrtky až po klíček do věžních hodin". :-D :-D

taky myslím zdobítko
jakej smysl by měl ten reliéf do dlaně?
/na látku?kůži?/
zeptal bych se Kvasáka :-)

K tomu "zdobítku" se osobně moc nepřikláním, protože je to dost dobře propracované, materiál ve své době asi taky nebyl ten nejlevnější a na zdobítko by ho tím pádem asi byla škoda. To by zřejmě použili spíše levnější materiál, ať už jiný kov, který byl možná víc dostupný nebo lépe opracovatelný nebo něco zcela jiného (vosk, měkké dřevo, apod.). :-P

To ja.runa: jaký smysl? Jednoduchý, člověk je tvor chlubivý a rád ukazuje, že má hezké nebo drahé věci. A pokud to je nůž a dával se do pouzdra u pasu, bylo vidět právě jen onu zdobenou část. Navíc díky "zdrsnění" neklouzala v dlani. Ale mýlit se mohu, ne že ne. ;-)

Něco keltskyho

taky v tom vidím zdobítko.
možná na kůži, knihy, látky.

Je to zdobené i po bokách, to by u zdobítka bylo k ničemu? Téze tlačné dýky, má to nějaké ostří? Z fotek zřetelné neni. Každopádně věc zajímavá, můj tip 13-15 st. ale to je jen opravdu tip..

Ostří je i není. Už jen z pohledu funkčnosti není třeba mít u takové zbraně ostré hrany, ostří, spíše jen špičku, protože prvoplánově jde o bodnou zbraň k útoku nebo případně obraně. To, že je zdobená, může být součást, jak ji v opasku skrýt i výraz umělce, který to vyrobil. Dnešní typy tlačných dýk se pohybují v délkách čepele od cca 6 do 13 cm, tzn. aby byly co nejméně vidět, aby zabraly co nejméně místa a zároveň po uchopení do dlaně dokázaly nadělat spoustu škody.

Zdar to je zdobitko na kůži před použitím se nahralo a tím se dělaly ozdoby na opasky. :-P

z boku žádné zdobení není, je to jen přechod toho čelního, když se vybrušoval.

Vzal jsem si bryle, beru z pět :-D

přátelé debatující, vidím v tem styl razítka - vidíte ty rýhy z boka táhnoucí se k temu reliéfu ozdobnému??
- ty tam jsou proto, aby se otiskly pouze ty ozdoby, bo kdyby tam to vybrání k jednotlivým znakům nebylo, je otisk jako tlustá čára a uprostřed ozdoby - takto je po vtisknutí do kůže, nebo k čemu se to používalo, viditelná pouze tenká krásná linie ozdob bez krajů
- kdyby to bylo něco do dlaně, pak by tam ty rýhy nebyly, bo čím větší tlačná plocha, tím pro dlaň lepší - navíc pro něco do ruky je to s tím reliéfem vystouplým značně nepohodlné

Jo, jednoznačně raznice na kůži. ;-)

a ještě k té dýce tlačné - na můj vkus poněkud krátká čepel, ale uznávám, že oko by se s tým vypchnouti dalo.... ;-)

Knihařská fileta na zdobení kožených vazeb.

https://www.gluseum.com/CZ/Rozdalovice/146476858826326/Muzeum-klasick%C3%A9ho-kniha%C5%99stv%C3%AD

Jo jo

chalani, mám z vás radost :-) ;-)

Super :-D díky moc , sám bych to asi nedohledal

Slušně Tome! :-O

Když by to bylo upevněné ve dřevě a nebo v jiném materiálu tak se s tím zdobit klidně dalo.
No a když už to ve dřevě bylo, tak mě napadá vršek hole, do ruky akorát. :-)

Protiskluzová koncovka do chodecké hole.

ty jseš taky koncovka :-O :-O :-O

Ach jo, občas ta fantazie jde trochu moc daleko.

Protéza

Knihařská fileta, mam sadu o devatenácti kusech.

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru