Bajonety

prosím o nějaké informace, velice děkuji.
Jedná se o nález v půdních prostorách.
S pozdravem Vondrovský

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: Chladné zbraně - Novověk (1 názor) draggo: Chladné zbraně - Novověk

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

Bajonety
Bajonety

Okolnosti nálezu

Lokalita:Moravskoslezský kraj
5 hlasů
5 hlasů
zobrazeno:
2750x,
komentářů:
22,
nálezce:
wonda wonda
vyfotografováno:
30. srpna 2019,
vloženo:
30. srpna 2019

Komentáře

Wondo, krucinálfagothimlhergot, vkládej je po jednom,... :,-(

ten první,Pioneer Faschinenmesser M1871 nebo bodák na pušku Mauser 1871 každopádně vzácnost..druhý je nejspíš Francouzský bodák model 1847....gratuluji super nález! ;-)

Ahoj, nebo Mosin M1891

Zdravím, kdyby byl ten německý bodák s pilou na prodej, tak bych měl zájem.

Parádní nález. Chce to vkládat jednotlivě. ;-)

A nedá mi to. Takové nálezy si zaslouží lepší prezentaci a lepší fotky. Příspěvek tedy odfláknutý. Asi jsi se nemohl dočkat palců a komentářů o tom, jak ti všichni závidí.

Spíš bych řekl nález při rekonstrukci baráku a profil založený za účelem identifikace bajonetů.

ten s pilou je unikátní, později v první světové válce, se pila na bajonetu zakazovala

filduch - můžeš být prosím konkrétnější ? Kdy a kdo ji zakazoval ? Moc mne tato oblast zajímá. Děkuji za odpověď.

Slovan - pokud se nemýlím, dohodli se na tom obě strany v první světové válce. Když jsi probodl nepřítele normálním bajonetem, tak byla mnohem větší šance pro přežití a nebylo to, tak bolestivé. Zatímco, když jsi probodl někoho nožem s pilou dostal by infekci a ještě by jsi ho zevnitř poškodil víc. To znamená větší krvácení a i kdyby byl pobodaný voják dobře ošetřen, tak je velká pravděpodobnost úmrtí na infekci.

pro pana vondrovského- je slušnost za radu poděkovat! ale sere pes,doufám že ještě něco objevíte ;-)

Filduch - díky. ;-)

kekel - Vondrovský to má na háku.
http://bajo.cz.sweb.cz/sklad_1/nemecko_1871podd.pdf

To s tou pilou a tresty se jaksi traduje. Jinou nez tuto “hlasku” neznam. Nicmene jsem mel ve sbirce taky “reznika” 05 s oficielne odstanenou pilou. Tyto bodaky pouzivali saperi a slouzily vic jako tesak nez bodak a dle dobovych pramenu bylo u nekterych vzoru pilou opatreno cca 5% produkce. Ze se frantikum pila nelibila je mozne. Komu by se libila dira v brise. Jenze ono je vcelku jedno jestli timhle nebo francouzskou jehlou, vysledek byl stejny. Velmi bolestive umirani. :-/ 💀

Klasická hláška z filmu Na západní frontě klid. Jestli tě s tímhle chytí Francouzi, vdloubnou ti s tím oči a do těch děr nasypou piliny.
Nebo tak nějak, už si to moc nepamatju.

Volně přeloženo :
Tyler: vím, že to Remarque píše, ale záměrně jsem napsal "říká se", o skutečném zabíjení zajatců se nikde přirozeně moc nepíše... Nakonec už předchozí typ bodáku 98/02 se vyráběl s pilou. Pruské ministerstvo války, které např. už před válkou váhalo, zda tupý hrot pistolové střely 08 odpovídá Haagské konvenci a nechalo znovu zavést špičatý hrot, nemělo s pilovými bodáky žádný problém. Bodáky byly vydávány až do r. 1918 a většina jich byla vybroušena až v r. 1920, kdy byly předány Reichswehru. Údajně po pověstech ("německé řeznické bajonety s pilou", psaly spojenecké propagandistické články) o špatném zacházení s vojáky, kteří měli pilový bajonet u sebe, byla výroba zastavena v r. 1917 a bodáky byly buď předávány týlovým jednotkám, nebo byla pila vybroušena (následkem čehož bylo nutné vydat vojákům drátové pily). Bodáky s upravenou čepelí se označovaly jako S98/05 S.abg. (Säge abgeschliffen - pila odbroušena).
Dohledal jsem si nějaké informace:
V červenci 1915 nařídil německý generální štáb vyšetřování, zda jsou pověsti o špatném zacházení s vojáky s pilovými bajonety pravdivé. Toto vyšetřování uvedené pověsti nepotvrdilo a nebyly potvrzeny dodnes. Ovšem psychologický efekt těchto pověstí byl takový, že němečtí vojáci odmítali s těmito bodáky jít do boje a někteří se jich i zbavovali.

Od 16.9.1917 došlo k omezení používání bodáků s pilou a byly u frontových jednotek vyměňovány za bodáky bez pily. U bojových jednotek nadále nebyly tyto bodáky povoleny.
Dále je ovšem používaly ne-frontové jednotky, zde však nesměl jejich počet překročit 50%stavu. Přespočetné bodáky byly uloženy. Pokusy prokázaly, že po odbroušení pily jsou bodáky plně použitelné a proto 6.1.1918 vzniklo zadání k odbroušení pilového ostří. Takové bodáky (S.abg.) směly být nadále vydávány i frontovým jednotkám. **AL**: Bodák 98/05 n.A. ("neuer Art" - nového provedení - vyznačuje se krátkými "rohy" na hřbetu příčky a ochranným plechem proti opalu při střelbě na hřbetu rukojeti - "Feuerschutzblech", ten měl být zaveden v r. 1915 - "Order des preuß. KM vom 3.September 1915" - nařízení pruského ministerstva války z 3. září 1915). Značení "Erfurt pod korunou" má být podle některých značení výrobce (Königliche Gewehrfabrik Erfurt - královská zbrojovka Erfurt), podle jiných je to označení zbrojního depa, kde se snad prováděla konečná montáž. "W pod korunkou" jsi popsal přesně.
Bodák s pilou patřil do výbavy ženistů a obsluhy kulometů. Nicméně spojenečtí vojáci měli hrůzu ze zranění způsobených pilou a říká se, že majitel takového bodáku byl při zajetí zabit nebo zmrzačen. Později se pila na hřbetu odbrušovala a nejnovější provedení tohoto bodáku bylo již vyráběno bez pily.
Takže asi tak. Ve své sbírce už sice nějaké mám, ale tenhle bych bral. ;-) ;-)

WWII. Pokud byl zajat německý voják a měl u sebe bajonet s pilou, tak byl okamžitě zastřelen.

moc děkuji za info pánové, omlouvám se za kvalitu fotky.
Mohu se ještě zeptat na cenu? děkuji a hezký den... ;-)

Nabídl bych 8 000-10 000kč za ten bajonet s pilou, kdybyste měl zájem prodat. Můj telefon kdyžtak 725867015.

díky Vaší pomoci s určením jsem již nástřel hodnoty bajonetů objevil na netu. Ikdyž se cena značně liší dle stavu, proto se obrátím na soudního znalce, aby mi pomohl s přesnějším určení ceny a pak je prodám..dám vědět.dík

prodám obojí

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru