Bojovka po očistě

škoda toho růžku

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: Sekery - bojové (3 názory), Germánské sekery (1 názor), Halštatské sekery (1 názor), Sekery - válečné (1 názor)
BALTAZAR: Sekery - bojové, frenkiecz: Sekery - bojové, sock: Sekery - válečné, mraash: Sekery - bojové, Hogofogo: Germánské sekery, ondik27: Halštatské sekery, Hlas admina (?)

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

Bojovka po očistě
Bojovka po očistě
Bojovka po očistě
Bojovka po očistě
Bojovka po očistě

Okolnosti nálezu

Lokalita:Pardubický kraj
Stav půdy:Suchá
Hloubka nálezu:25 cm
8 hlasů
8 hlasů
zobrazeno:
1888x,
komentářů:
40,
nálezce:
ondik27 ondik27
vyfotografováno:
24. dubna 2015,
vloženo:
24. dubna 2015

Komentáře

Půjde na násadu? Pěkná.

tak za 1. asi ne spíš do šuplátka a za 2. mě to ani nenapadlo budu přemíšlet super tip dík

A nebylo by jí líp v muzeu, než v šuplíku? :-)

já myslím že to je jedno jestli se válí v šuplíku a nebo ve skladě v krabici můj názor ;-)

Myslím, že ta přímá úměra není realitě zcela úměrná :-) V muzeu, samozřejmě ideálně vystavené, jí bude nejlépe. Rozhodně ji tam dobře (lépe) vyčistí a zakonzervují. Pokud by jich náhodou měli už přebytek (pochybuji :-) ) pak si to prostě jen zadokumentují a ty si ji pak klidně šoupneš do šuplíku.

tak

Nevím,jak si jí čistil,ale každopádně by to ještě chtělo.

Souhlas se snizkem, ale nález pěknej. ;-)

souhlasím budu to muset opravit 8-)

Ta sekera není zrovna tuctová, opravdu bys už ji dál čistit neměl a návštěvu v muzeu, kontakt s archeologem ti rozhodně doporučuju.

Nechej si ji, v muzeu to mrsknou do krabice a za padesát let jí vysypou jako hromádku rzi, bohužel přístup ke konzervaci železa je mnohde tristní. Půjč jim to, nech zdokumentovat a nech si jí vrátit...

Anebo ji rovnou prodej, treba na aukru... Vzdyt my tady na tom webu jsme vsichni jen sasci, plenime jak muzeme a ta media vlastne maji pravdu. Pak mi prijde veskera snaha o zmenu nalad a nazoru s prominutim o hovni.

Jen pro zajimavost - dle katalogu, co jsem dohledal, by melo jit o sekeru s protazenym tylem, obdobi st. doby zelezne. Jiste jich maji vsude kvanta... Rozhodne je te sekere u nalezce dobre, o cemz svedci ukazkovy pristup k cisteni, konzervaci, ten urazeny ruzek, to vem cert...

GM4PRO : nebuď hysterickej, praskne ti žilka...co se rozčiluješ, stejně tomu rozumíš jak koza petrželi - jak je vidno z tvých určení, tak ti to může být jedno ne? :-D :-D :-D

Aha, panacek nejak zpycovatel :) hlavne ze ty vis, kam sekeru zaradit. Ja se aspon o neco snazim, nemusim a nemohu rozumet vsemu, ale snazim se trebas svymi clanky menit nazor verejnosti na nas na hledace. Pak nazory typu: neodevzdavej, nema to cenu apod., mi prijdou zcestny a proti logice snahy nejen tohoto webu.

Mimochodem, co je vidno z mych urceni? Ze jsem jednou holt chtel videt v necem vic, nez co tam je? Myslis si, ze muzes nekoho soudit? Uceny z nebe nespadl, ty taky nevis leccos, co zas treba vedi jini....

Jinak, nevím kolik mají seker ze starší doby železný, tahle je z přelomu pozdní doby římské a doby stěhování národů, jen tedy abychom věděli, o čem se bavíme. Tady jsi bohužel taky vedle...tak machruj a moralizuj, až budeš něco umět, ju? ;-)

Hlavně že tu do každýho vandruješ se svýma moralistníma radama...to mě dokáže fakt nadzvednout. :-(

Jinak ti odpovím na tvoji otázku, jasně že tě můžu soudit, ale když vidím tu duševní poušť, nemám do toho valnou chuť... :-D :-D :-D

Tak pokud myslis, ze je normalni najit neco takovyho a neodevzdat, pak jdes proti vsemu, oc nam tu jde. Moralistou klidne budu, neni to nadavka a mne tohle neurazi. Na druhou stranu, ty se tu naparujes k prasknuti, povysujes se, myslis si, kdo vi co nejsi. Proste, nemuze kazdy umet vse. Co umim ja, nedovedes treba ty. Ale nepovysuju se nad tebe, nefrajerim. Pouze se snazim prospet tim, co umim - znam pozadi toho "problemu" mezi odborniky a detektoristy a snazim se tomu (pro tebe moralizovanim) pomoci jak nejlepe dovedu. Kdezto od tebe jsem se dosud dockal jen jakychsi posmesku a urazek. Trochu respektu by ti neskodilo.

Kámo, dokud se nenaučíš číst, nemáme se o čem bavit, nic o žádném neodevzdávání jsem nepsal. Psal jsem doslova: "..Půjč jim to, nech zdokumentovat a nech si jí vrátit..." A věř, že vím, o čem mluvím, bohužel jsem dost často viděl, v jakém stavu se železa v některých depozitářích nacházejí, ať už jsou důvody jakékoli. Kdyby jsi mě znal osobně, věděl bys, že pro spolupráci mezi detektoráři a odbornou veřejností jsem toho udělal a dělám opravdu dost - a jednoznačně ji podporuji. Na druhou stranu respektuji to, že nálezce je svéprávný, a je zcela v jeho kompetenci, jak se rozhodne. Určitě ho ale nepřesvědčíš prázdným moralizováním. Je to minimálně obtěžující..ne li urážlivé.

Jinak nemám problém s tím , že umíš něco jiného..Mám problém s tím, že se neorientuješ v archeologii, ale pasuješ se do role arbitra. To je přinejmenším komické. Jinak z mé strany to není naparování, ale konstatování prostého faktu, že úroveń mých a tvých znalostí v tomto oboru je zcela jinde. Nejseš schopen artefakt ani správně určit. Přesto ti to nebrání nálezce komandovat, a radit mu, co má s nálezem dělat, což bych si já nikdy nedovolil...omlouvám se za upřímnost, nicméně od jisté doby odmtám brát společenské servítky, tak se s tím buďto srovnáš, nebo ne.

Hele, muzes tomu rikat jak chces, treba obtezovani nebo moral, ale co jinyho sakra asi mam na netu v diskuzi delat, nez lidem rikat, co s nalezem maji delat? Povazuju se za toho na "spravny strane", tudiz mi moje prirozenost veli to tem lidem psat. Je mi fuk, jestli tim nekoho obtezuju, z meho pohledu delam spravnou vec. Bere-li to nekdo jinak, pak si nevidi daleko od spicky vlastniho nosu. Pausalizovanim vsech muzei se taky nic nevyresi, muzeme se vecne dohadovat kde to jde a spluprace funguje a kde ne, ale to nic neresi. Mimochodem, ve vsech svych clancich, kde se tohoto tematu dotykam, jasne a vzdy tohle stanovisko zaujimam. Je snad spatne, na webu o hledacich a pro hledace, pokud se zde krici, jak spatne funguji zakony a jak nejde s odborniky spolupracovat, kdyz ja rikam lidem, ze to proste jde a cpu do nich, at to delaji? Jestli je tohle spatny, pak ten web ztratil smysl.

Hele, alibismus jde mimo mne. Uprimnej si bud. Ale z toho, ze jsem blbe urcil (ne)jehlici, nemuzes delat zavery a jineho cloveka shazovat, vysmivat se mu. Mimochodem u tehle sekery jsem cerpal z K. Sklenare, v jehoz katalogu je sekera typu b2 (sekera s prodlouzenym tylem) razena do Halstatskeho obdobi. Sam jsem trochu pochyboval, pak tam byla jeste jedna podobna (uzka) a ta by odpovidala tvemu zarazeni, ale zase tam nebyl ten tyl. Ja se narozdil od tebe nepasuju do role arbitra, opakovane jsem to rikal jak zde, tak u te raznice, ze vim hovno. Ale snazim se NAZOREM, nikoli jasnym a nemennym stanoviskem, prispet do diskuze a k urceni te ci one veci. Soucasne studuju co dovedu a jak mohu. Nedovedu vse, ale nepovysuju se nad ostatni a nevysmivam se jim. Od tebe mi to prislo docela unfair.

Chápu, že to asi myslíš dobře, ale je to moc na krev. Svoboda v rozhodování je podle mě víc - i kdyby se ten člověk rozhodl "špatně". Protože co je "dobře" a co je "špatně"? Záleží jen na úhlu pohledu...

JJ, chtěl jsem být trochu unfair...ale já s tím nezačal ;-)

Ale nemyslím že je špatné zkřížit i ostřejší názory v takovéto diskusi..i to patří k věci... :-)

Tak ja nevim... Nejprve je spatny, ze moralizuju, pak moralizujes ty (to je asi dobry) a nakonec jsem s "unfairstvym" zacal vlastne ja :) to bude asi tou mou dusevni pousti :)

jinak nikoho nenutim, svobodne rozhodnout se umi snad kazdej. Pokud zduraznuju, co a proc by mel kdo co delat, je to jednak mysleno v zajmu toho artefaktu (ne mem), jednak v zajmu cele obce hledacske. Nikoho na svobode neomezuju. Pokud se kluk rozhodne ji treba prodat, jeho problem. Z meho pohledu jsem udelal vse proto aby jednak vedel, co a jak se sekerou udelat, jednak aby sekera poslouzila dobre veci. Vic, lip a jinak to udelat nemohu. A pokud nekde podobny nalez uvidim a nikdo nebude rikat, co s nim nebo bude nabadat k tomu, co prave nam vsem v ocich verejnosti a odborniku skodi, opet budu moralizovat. Jsem holt takovej. Chapu, ze sympatie takhle neziskam, ale ja jsem se nikdy netajil tim, ze nemam problem v zajmu spravne veci jit proti proudu. Jako jsem to delal u kopypastaru, co obslehli, ukradli clanek a s vidinou placani po ramenou jej zde prezentovali... Proste, kdybys znal osobne ty mne, tak bys vedel, ze mam silne vyvinutej smysl pro ferovost a to plati ve vsech oblastech meho zivota. I tady.

No, tak byl jsi to ty, kdo do mě nacestoval jako první, když seš tedy tak férovej, tak si přečti, co jsi napsal nahoře v diskusi a zamysli se nad tím...ale to je fuk.
Co jsem si vzal jako pozitivum z naší diskuse je to, že naše snahy jdou ke stejnému cíli, byť to každý vidíme trochu jinak. Pokud mi chceš napsat, tak do soukromý, ať tu nezasíráme vlákno..

Ani nahodou. Prvni ses navezl ty. A to ve chvili, kdy se mi vysmivas, ze tomu nerozumim, jsem hysterickej a ze mi to muze byt jedno... Od ty chvile teprve reaguju na tebe ja. Do te doby jsem smeroval vse k nalezci a nekterym, kteri radi si to nechat. Tys tam radil nechat si ji taky, ale jit predtim do muzea. Coz jsem mu jako alternativu navrhoval uz drive i ja. Z toho taky plyne, na koho a proc reaguju. Kdyby to dal odbornikum hned, nemuselo to byt vycisteno spatne, ani nemusela byt ostipana. Kdybys ty nestartoval nasledne na me, neresil bych to dal. Tim bych tu telenovelu asi uzavrel, je vikend, hezky a receno myslim bylo vse.

Tak to nikoli, reaguješ na mě od momentu, kdy radím ji dát k dokumentaci, přímo tě cituji:
"Anebo ji rovnou prodej, treba na aukru... Vzdyt my tady na tom webu jsme vsichni jen sasci, plenime jak muzeme a ta media vlastne maji pravdu. Pak mi prijde veskera snaha o zmenu nalad a nazoru s prominutim o hovni. "
Na tvou neznalost problematiky jsem samozřejmě poukázal, protože ta sama rovněž deklasuje úroveň tohoto webu v očích odborníků. Dobře míněné rady - odevzdej to do muzea atd. jsou sice hezké, ale jaksi nestačí v momentě, kdy daný artefakt nejsi schopen určit.
To jen pro pořádek.
Jinak nemyslím, že to čištění by bylo udělané špatně. To, že tam při konzervaci něco odpadne, to se stává..Měl bys vidět, v jakém stavu to někdy vrací kresliči.

sekera je ofšem zařazená ve středověku-to sis ty arogantní a nafučený hogofogo,který si zřejmě vystudoval jen proto , aby ses tu na nás povyšoval asi nevšimnul! Doufám,že se ještě k tomu vyjádří zdejší nejlepší určovatelé.Npř.detektor-ten fakt válí.
GM4pro nenech se otrávit,je dobře že vedeš polemiku,i když tomu nerozumíš! Umlčet oponenty zasrašováním a dehonestací je nečestné. Každý se k nálezu může vyjádřit a určit ho,jak to cítí,to je demokracie on-line.
Ať to pípá,lovu zdar.

Hogofogo, mylis se, pripadne jsi precitlivele vztahovacny. Jak jsem napsal vyse, na tebe reaguju az pote, co ses do mne oprel ty. Ale to uz jsem rikal, zbytecne resit dal.Tecka. Kdyz jsi u tech znalosti, odkud jsi cerpal informace k zarazeni sekery? Ja jsem svuj zdroj uvedl, zajimalo by mne, neb se rad priucim, kde jsi vzal jistotu ku svemu zarazeni? Pokud vim, v predchozim prispevku k teto sekere jsi nevedel, kam ji zaradit. Mimochodem, jiz drive jsi neurcil leccos spravne... Ovsem, tve urazky a napadani ve chvili, kdy nejsi schopen obycejne diskuze, svedci o tvem zvlastnim pristupu a nerespektu k ostatnim. Nevim, proc to nekteri na netu delaji, v realu si to nedovoli. Coz, buhuzel, brani svobodne diskuzi a normalnimu prubehu vymeny nazoru. Takze, rad si prectu vysvetleni k zarazeni sekery, rad se i od tebe poucim, ale uz nehodlam pokracovat v dalsi ego masturbaci, nikam to nevede. Jedes si svoje bez ohledu na to, co ti rikam. Tak to ber tak, zes treba vyhral ;-)

Víš co? Já z toho tady opravdu nic nemám a nehodlám si ničit zdraví. Patlejte si to tu dál jak chcete. Končím.

Ale tak zas neblbni, nepřeháněj. Mě jen vadí (ať je to kdo je to, nedělám rozdíly) když se někdo povyšuje. Tvé schopnosti nikdo nezpochybňuje. Prostě jen nikdo není dokonalý, ani ty, ani já. Ale neříkám, že tomu či onomu nerozumíš a nemám zapotřebí tě shazovat, respektuju tě. Žádám od druhých to samý. Já jsem takovej, že jak se někdy vyvyšuje a vysmívá (nejde jen o mně, myslím to obecně každému), tak prostě reagovat musím. To asi ten Foglar a Verne s dětství...

Zkus se teď na celou věc podívat očima nestranného pozorovatele. Kdybych to měl shrnout, tak jde o hovno. Celý ten "problém" vznikl evidentně z nepochopení - ty reaguješ na něco, co já směřuju jiným lidem, myslel sis, že tě napadám. (já tam jen frustrovaně a ironicky píšu, ať to klidně teda prodá, což ano, je o emocích, ale ne tak, jak jsi je pochopil ty a už vůbec nebyly směřované k tobě). To jsem ti vysvětlil. Jak bych tě mohl napadat za něco, co jsem o několik komentářů výše sám napsal? Pak jsi vystartoval na mně a kolotoč se rozjel. Co následovalo níže, je jen důsledek prvotního nepochopení se. Nějaký končení, to mi přijde kvůli neshodě dvou lidí, notabene na základě mylných domněnek a emocí, úplně nesmyslný. V reálu bychom si to vyříkali v pohodě za minutu a byl by klid.

A ohledně té sekery to myslím vážně. Jako zkušenějšího tě žádám o radu - kdes informace dohledal, vím, žes předtím taky nevěděl a tak mně to zajímá. Moje zdroje informací jsou omezené tím, co jsem si dosud za skromný peníz ušetřil nebo našel na netu. Prostě se snažím v tomhle oboru o nějaký sebevzdělávání v rámci možností, kterých bohužel nemám tolik, kolik bych chtěl.

Mrkni třeba http://en.wikipedia.org/wiki/Nydam_Mose#/media/File:Nydammose.12.jpg - nálezy z Nydamu - cca. 200 - 400 n.l.

V publikacích např. J. BEMMANN, Der Opferplatz von Nydam. Die Funde aus den älteren Grabungen: Nydam-I und Nydam-II. Neumünster: Wachholtz,

podobné typy v nálezech z Německa v článku Jan Bemmann: Weaponry and Weapon Burial Practice in Central Germany in the Late Roman Iron Age and Migration Period..
atd...

Jak by nejspíš napsal Vox to tu máme zase pěknou bramboračku :-). O odborné erudici Hogofoga myslím není sporu. Prostě, můžeme o tom debatovat či s tím i nesouhlasit, ale to je tak vše :-). Samozřejmě by se dalo lecos napsat více diplomaticky, ale to platí pro oba ;-).

A ještě, pokud je nález správně zakonzervovaný a jsou předány nálezové okolnosti, lze si jej v klidu ponechat, pokud se nejedná o nález vyjímečný. Nejlepší je bude dohodnout se s příslušným archeologem, pokud to lze.

tak vám děkuji za obsáhlí komentář,jen si myslím že se to malinko zvrhlo JÁ NIC NEPRODÁVÁM NIKDY ale děkuji za info ;-) ;-) ;-)

Díky. Koukám na to, ten prostřední "klandr" a na něm zavěšené sekery, tam to odpovídá... Já čerpal od K. Sklenáře, který ji řadí do halštatské doby. Viz výřez z knihy: http://www.imgup.cz/images/2015/04/27/sklenar_scr.jpg

Ondík: S tím prodáváním to byla ironie. Prostě jsem si už jen odevzdaně povzdechl nad tím, když někdo něco takovýho najde a nemá ani chuť s tím někam zajít - tohle je trošku obecná frustrace, nejde jen o Tebe. Kdybych to našel já, už tam letím. Jenže u mně na severu tohle najít moc nehrozí :( No nic. Rozhodovat se můžeš samozřejmě svobodně a dle Tvé vůle a nikdo tě nutit k ničemu nemůže. Nenutím tě ani já, jen jsem apeloval na tvou dobrou vůli za odborníkem zajít a nechat sekeru aspoň zadokumentovat. Bylo by totiž jen dobře, kdyby spolupráce hledačů a odborníků probíhala takto. A myslím to v dobrém i s ohledem na artefakt jako takový (ačkoli jasně, už je venku a leccos se už archeolog nedozví, ale přesto může tenhle nález předznamenat třebas novou a archeologicky zajímavou lokalitu) a také samozřejmě ohledem na možnou či nemožnou budoucnost našeho koníčku. Jinak řečeno - když se bude veřejně prezentovat archeologický nález a pak se veřejně napíše, já to neodevzdám, dám to do šuplíku, pak v očích odborníků je nálezce jen barbar. Pokud tu křičíme v diskuzích, jak nám odborníci křivdí v médiích, pak jediná cesta, jak to změnit, je ukázat jim, že barbaři nejsme.

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru