Dutý haléř

Zdravím

Už je to pár let, co jsem našel na jedné lokalitě nedaleko domova místo, kudy vedla ústupovka. Jako bonus na tomto místě tábořili na konci války rudoarmějci.

Tento les je už mnoho let považován za totálně prohledaný, ale člověk nikdy neví, kde na něj čeká štěstí.

Ani už nevím proč jsem se tam asi před měsícem znovu vydal, nejspíš z nostalgie. Tisícovky patron, víčka, masti, to vše už vzal čas. Na místech kde detektory nepřestávaly hlásit cíle, je nyní úplné ticho. Svět se nezboří když nic nenajdu.

Po hodinové odmlce detektor hlásí barvu. Ten den jsem hledal ještě s GM3 v automatu. Na svět přichází podivný plíšek. Díra stále hlásí velkou barvu. Pokračuji v kopání a z díry postupně vyndavám kousky techniky, náboje do špagina, nějaké mosiny. V tom jsem nahmatal velkou krabici. Radostí a adrenalinem jsem se roztřásl a začal ji vytahovat ven. Jaké to bylo překvapení, když jsem vyhrabal skoro kompletní komunikační uzel, nebo jak se tomu říká.

Díru jsem zaházel i s "krabicí", kterou jsem tam zahrabal pro dalšího šťastlivce. Půl hodinky jsem v okolí kopal náboje, což mne přestalo bavit. Vydal jsem se směrem k velkému kameni ( na fotce), pod kterým byl zajímavý svah vedoucí do údolí. Postupně jsem prohledával okolí.

V tomto údolí vedla úzká lesní pěšina, která postupně směrem do nitra lesa dále zanikla v dalším svahu. V duchu jsem si říkál, když už se do cesty pustím, tak pěkně od začátku. Došel jsem si pěkně snobsky až na konec, kde už začínala louka.

První mávnutí detektorem, druhé, třetí a najednou slabý signál přímo na pěšině. To je stoprocentní alobal, říkám si v duchu pro sebe. Ale taky to znáte, ty signály co jsou stoprocentní alobaly, občas bývají pěkný stříbrňáci.

Pomalu odkrývám svrchní vrstvu hrabanky, pak přichází na řadu kolega rýč. Přejedu místo detektorem a ten hlásí cíl už na povrchu. Pomaličku prohledávám vykopaný materiál a v tom si všimnu plíšku. Tenkého plíšku, s kterým už jsem měl párkrát tu čest se potkat při hledání. Nastává chvíle nevěřícného zíraní, prokládaného přísunem dehtu, který zajišťoval ustálení hladiny adrenalinu v těle. Je to tam, brakteát a dokonce jsem ho ani neškrábl.

Minci jsem pečlivě zabalil, a pak jsem vyrazil domů, spokojen s tím, že i tam kde už ani smrt nebere, se občas povede takovej špek.

Pavel

Údaje o minci

Identifikovaná mince: Karel IV. (1346–1378) – Dutý haléř (Hohlheller) (č. 3538) Karel IV. (1346–1378) Dutý haléř (Hohlheller)

Názory uživatelů

Průměr: 16,0 mm
Váha: 0,30 g
Území ražby: České území (2 názory)
Panovník: Karel IV. (1346–1378) (2 názory)
Rok ražby:
Nominál: Dutý haléř (Hohlheller) (2 názory)
Materiál: Stříbro (Ag) (2 názory)
Č. mince: Karel IV. (1346–1378) – Dutý haléř (Hohlheller) (č. 3538) (2 názory), Kopie, padělky a nezařaditelná dobová falza (999 př. n. l.–současnost) – Nezařaditelná dobová falza (č. 5924) (1 názor)
: 3538, Kapsa: 3538, Elmara: 5924, Hlas admina (?)

Přihlaste se a pomozte určit tuto minci.

Fotografie

Dutý haléř
Dutý haléř
Dutý haléř
Dutý haléř
Dutý haléř

Okolnosti nálezu

Lokalita:Středočeský kraj
Stav půdy:Vlhká
Hloubka nálezu:3 cm
Použitý detektor:gm3
24 hlasů
24 hlasů
zobrazeno:
2757x,
komentářů:
14,
nálezce:
Lorne_Malvo Lorne_Malvo
vyfotografováno:
17. září 2019,
vloženo:
11. listopadu 2019

Komentáře

Paráda, včetně super popisu, gratulace & palec.

musim rict ze jsem se docetl k tomu jak vracis bordel z5 do zeme a uplne jsi me zkazil pohled na tvuj krasny nalez...

Takhle má vypadat příspěvek, v tomto případě ano👍
Mazec by byl kdy taková omáčka by byla třeba u 2halíře :-D

Paráda,za palec,grt ;-)

Na druhou stranu se musí nechat, že s tím vracením do země má rizek pravdu. :-(

Díky za ohlasy, koukám že jsem byl s určením zase vedle :-D. Bordel do země nevracím, nechal jsem tam jen tyhle dva konkrétní předměty - olověnou cihlu a tu krabici :-D

Luxus, gratulace! ;-)

pěkné čtení, pěkný nález! :-)

Tak to je velká paráda :-O

Pěkný to máš pěkný ;-)

Ahoj kolego,

pracuji teď zrovna na článku o jiném nálezu dutého haléře Karla IV. Bylo by možné se k jeho nálezu dozvědět nějaké bližší informace - přesnější metrologii, lepší fotografie, případně alespoň rámcově oblast nálezu? Děkuji.

Přeji pohodový den
Ondřej Černohorský (numismatik)
kacuro@seznam.cz

Nálezce mi minci zapůjčil k dokumentaci. Vzhledem k tomu, že jsem měl jisté pochybnosti o její pravosti, nechal jsem udělat nedestruktivní analýzu složení kovu. Ta prokázala jako materiál střížku ALPAKU! Jedná se tedy o slitinu mědi, niklu a zinku, tudíž moderní napodobeninu dutého haléře. Zřejmě nějaký vtipálek ji vyrobil a zahrabal ji tam ...

Nálezci děkuji za pozitivní přístup a zapůjčení nálezu.

Tak to byl docela šikovný. Kolik pak jich asi udělal :-D

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru