Bronzová neděle

Času mám teď málo a tak jsem detektor neměl v ruce už ani nepamatuju.Včera zavolal kamarád Luky jestli na večer někam nezajdeme že pojede okolo.Rovnou do telefonu jsem mu řekl že to moc nevidím že musím seřezat nějaké dřevo.Nabýdl se že mi pomůže ať aspoň na chvíli můžu ven a že by s náma šel ještě Karel kterého jsem doposud neznal jinak než z Lukyho vyprávění(to bydlí jen o nějakou vesnici dál).Výběr lokality byl jako na místním zase na mě a tak jsme vyrazili za řeku do lesa.Ještě než jsme se vyhrabali z auta Luky vysvětlil Karlovi že jsem dítě štěstěny a že i kdybych zapomněl detektor tak najdu stříbrňák i na vršku krtince.Vlezli jsme do lesa a já na třetí signál jenom pod jehličím hlásil bronz náramek.Než se kluci přišli podívat detektor hlásil další cíle.Chtěl jsem hned volat archeologovi ale můj telefón zůstal doma na nabíječce.Naštěstí ale Karel měl na Tomáše číslo.Naneštěstí se ale objevil zeť majitelky pozemku a hned hlásil že jeho bratr taky hledá a tak po konzultaci s archeologem bylo rozhodnuto věci vyjmout.Doběhl jsem do auta pro kýble aby sme alespoň odebrali zeminu v těsné blízkosti nálezů.No po pravdě toho kluci moc nenašli protože byli nápomocni při vyzvedávání a dokumentaci.I to je ale zážitek na který se nedá zapomenout a tak mi hned gratulovali.Nebýt jich tak bych ten den ani nešel hledat,natož třeba zrovna tam.Na dnešek byla už domluvená dohledávka s archeologem a návštěva majitelky pozemku.Ještě něco se našlo ale fotky dodám později a sonda se bude dělat ve středu.Vypadá to na roztahanej hrob.Ať se vám daří kolegové.

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: Depoty (5 názorů) Erika: Depoty, Karinn: Depoty, TienYtong: Depoty, kacuro: Depoty, KNAKER: Depoty

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

Bronzová neděle
Bronzová neděle
Bronzová neděle
Bronzová neděle
Bronzová neděle
Bronzová neděle
Bronzová neděle
Bronzová neděle
Bronzová neděle
Bronzová neděle
Bronzová neděle
Bronzová neděle
Bronzová neděle
Bronzová neděle
Bronzová neděle
Bronzová neděle
Bronzová neděle
Bronzová neděle
Bronzová neděle
Bronzová neděle
Bronzová neděle
Bronzová neděle
Bronzová neděle
Bronzová neděle
Bronzová neděle
Bronzová neděle
Bronzová neděle
Bronzová neděle
Bronzová neděle
Bronzová neděle
Bronzová neděle
Bronzová neděle
Bronzová neděle
Bronzová neděle
Bronzová neděle
Bronzová neděle
Bronzová neděle

Okolnosti nálezu

Lokalita:Jihočeský kraj
Stav půdy:Suchá
Použitý detektor:Eq800.
Odevzdáno do: Prácheňské muzeum v Písku
80 hlasů
80 hlasů
zobrazeno:
4552x,
komentářů:
62,
nálezce:
jiva jiva Twitter
vyfotografováno:
5. července 2021,
vloženo:
5. července 2021

Komentáře

Na stromeček krásný. Ještě v tom písečku, to je nádhera.

No to mi pos*r záda :-O

Krutoprisne megahustý nález. :-D

Nádhera, velká gratulace.

Moc pěkné 👍😊 a ještě palec za přístup 👍😃

Díky kolegové ;-)Těch srdčitých závěsků bylo jen za neděli pět ale ještě přibili.Dodám potom foto i se sondou ;-)

Perfektní a gratulace 👍😯👍😎

úžasná věc!!!!! ;-)

Uff!.... :-O Nádherná záležitost :-)

Závěsek typickej pro středodunajskou formu střední doby bronzový a přežívá až do mladšího bronzu.
https://www.esbirky.cz/predmet/28138

mistr Tien - já to znám, ale děkuji za ostatní, že jsi to sem dal :-D

:-OGratuluju :-)👍👍👍

Super a velká gratulace!👏👍

Gratulace super kop nádherné luxusní fakt krása ;-)

;-)gratuluji,tohle tu asi moc kousků není. :-)

Velká gratulace :-O ;-)

Tak to je dost dobrý :-O
Gratuluji! ;-)

Pecka super eňo ňůňo tutti frutti :-D

Tak to je paráda. Gratulejšn!

Krásná práce a gratulace k nálezu ;-) :-)

Nádhera! Skvostný nález, gratulace! ;-)

Paráda velká gratulace

Moc gratuluji máš to celé za 👍

Tož to je velice pěkné pokoukáníčko. 👌👏👍

Povedený nález :-)

Vždyť to říkám, dítě štěstiny :-D Asi za tebou budu jezdit častějc :-D Byla to super vydařená hledačka, opravdu zážitek o:-)

Krásné. Bydlím ve špatným kraji.

Ještě jednou děkuji kolegové ;-)přidal jsem vám tedy ještě nějaké fotky.Nejkrásnější je ten největší prostřední závěsek.Jinak Luky díky za fotky a za půjčení větší cívky ;-)Jinak klidně jezdi častěji ještě tu nějaké dřevo mám :-Da to se musí i naštípat o:-)teď tě budu mít problém dostat do vody a ty po mě budeš chtít furt lézt mezi komáry a kloše v horku do lesa :-D

Tak to je teda pecka nález, velkááá gratulace, pane :-D :-D

;-) slušný hoooódně slušný :-O

No tak to je Nádhera
velká gratulace :-O :-O :-O

:-O :-O :-O :-O :-O Wooow!!!!!!! Mega nádherný :-O :-O :-O

Mazec👍👍👍

Naprostá paráda, to je slušný žrádlo! 😮😮👍

Paráda kluci ať se daří :-)👍 :-)

jsem rád,že jsem u toho mohl být a užít si Jirkovo adrenalín,upřímě gratuluju a přeju další super nálezy.Jiří to je moje celoživotní přezdívka

Ještě jednou děkuji kolegové.židlička-i tobě děkuji za fotky,pomoc a že jsem tě mohl poznat.Já to vždy přeju svým kamarádům abych se mohl posadit na pařez a kochat se tím co si nálezce tahá ze země ;-)Zatím jsem to byl většinou já kdo měl to štěstí.A zrovna tohle bylo asi moje největší štěstí doposud(minimálně tak si tohoto nálezu vážím).Stačilo aby si se neuhnul jednomu stromu a mohl jsem já asistovat tobě nebo Lukymu.Pokud půjde vše podle plánu(mluvil jsem s Tomem ráno na vykopávkách v PI) tak zítra se bude dělat sonda.

židlička- jsem sice vlk samotář ale bez vás bych okolo toho chodil pár let a možná nad tím ani nemáchnul.Ještě jednou děkuji za gratulaci a spolupráci ;-)Já vás tam bral kluci aby jste si našli něco vy ne já.Já byl rád že jsem se dostal ven.Malá Anežka nám fakt dává zabrat.Tak teď je řada na někom z vás a já místo fakt nevybírám :-D

Tak jsem ještě přidal fotky ze dneška po tom co tam kluci řádili.Závěsků je zatím sedm+bronz nýtek.Už tam byla i keramika ale bylo to zatím jen strhnutí prvních 10-20 cm.Pokračování příště a pak dodám i hromadné foto nálezů.

Paráda, že jsi přidal fotky, Jirko. To místo je krásně „vyštětečkované“, tyhle okolnosti mě baví nejvíc.

Připojuji se k Romanovi. Tohle je fakt super!

Skvělá práce! Ten heliport pro dron je vtipný :-D

Romane ty fotky byla jen maličkost.Ráno jsem volal Tomášovi jestli to platí že tam budou(mají hodně práce v Písku na náměstí.Taky stojí za to se tam kouknout.Já tam byl včera.)a po obědě jsem utekl z práce.Čekal jsem že kluci udělají sondu 1x1 m ale oni to roztáhly na 3x3 m.Tak jsem jim za tu dřinu dal studené pivo.Bude se tam dál pokračovat.
kacuro-když jsem tam za klukama dorazil tak zrovna probíhala dokumentace z výšky a můžu říct že mě ten heliport taky pobavil.Ale vzhledem k tomu že tam bylo listí a brali jen toho menšího drona tak je to asi i docela praktické.

Znovu, pěkné a klobouk dolů před pečlivostí profiků.

To je přesně ten důvod, proč přes enormní pracovní vytížení beru detík, se vím praštím a jdu ven. Starý bronz! Kam se hrabe stříbro..... Gratulace veliká!

Jiva - 3x3 je díra jako kjáva. Co dělají v Písku?

Romane v Písku kopou přes náměstí teplovod.cca 60 cm pod stávající dlažbou je dlažba z přelomu středověku a novověku.V hloubce cca 180 cm je další dlažba z 13-14 stol.Je paráda jak to kluci začištůjou ale po dokumentaci to stejně sebere bagr.

Tak to musí být neskutečně zajímavé.

Kde já mohl být, kdybych se nevyflákl na učení, kde já mohl být... (polocopyright Heduš)
:-) :-)

Velká pecka :-O ;-)

Teď jsem se pár dní nemohl/nestíhal dojít podívat na místo nálezu.Protože jsem už celou tu dobu věděl že tam stále ještě nějaký signál je párkrát za den jsem se dožadoval průběžných informací.Včera jen střepy a dokumentace po vrstvách kamení. Ale dnes na po obědě přišlo info o dalším závěsu a prstenu.Ten to ale nevidržel.Vypadá to že jsem máchl nad rozebraným mohylníkem.Dodány ještě čtyři fotky od agcheloga že dneška.Na nějaký den to tam jěště prý bude.Závěsků je zaťím už osm.Tady odkaz od archeologa jak vypadal ten prsten v celku.https://cz.pinterest.com/pin/319544536061469046/.No jsem zvědavej na celej soubor.Zítra se mi snad podaří skončit dřív a na kluky podívat.

Oprava v poslední větě-a na kluky se podívat.Jinak to co zbylo z prstenu je na poslední fotce ;-)

Parádní práce, parádní fotografie.

Tak jenom pro ty koho to zajímá doplním info o pokračování.Dneska jsem tam na chvilku zastihl kluky při práci.Závěsků už je devět a prsteny dva(druhej na poslední fotce),nýtky,keramika a dokonce se našli i kosti.U těch není zatím jisté z čeho jsou.Buď nebožtík nebo dostal něco na zub do hrobu.

Zajímá, zajímá..., paráda.

Romane zítra už snad finále a zaházení díry.Bohužel(bohudík pro archeology) stromy už další rozšíření nedovolí.Teď už v nejhlubším místě jsou v 60-70 cm.Prej ať raději najdu něco jiného :-DHlavně bez těch komárů a né na tolik dní.

Díky za informace, je to celý úžasná záležitost :-)

Kolegové teď toho mají kluci archeologové moc.Bude se muset nalítnout na D4 kterou už vypadalo že dělat nebudou.Snad přes zimu bude klid a dostane se na zpracování.To potom udělám klubovku a dám vše pohromadě a snad i po konzervaci a s podstatnými informacemi ;-)

Super ;-)

Souhlasím! Tohle už není pouhý vklad, ale fakt zajímavá reportáž! :-)

KNAKER-No abych řekl pravdu dost mě mrzelo že jsem těch pár věcí vyzvedl(i když za blbé situace a konzultace s archeologem.)bral jsem to tak že to projdeme a pokusíme se zrekonstruovat nálezovou situaci.To že stojím na rozebrané mohyle by mě ani nenapadlo.Je fakt že se mi asi vklad vymkl v reportáž ;-)ale já nečekal takový pokračování.Možná se mi poštěstí(až budu mít všechny fotky/i z dronu/,očistě,rekonstrukci keramiky atd.)sepsat článek.Tam by snad mohlo jít víc foto než v klubu.Ale chce to čas ;-)

Nejdůležitější je chuť to zrealizovat. A ta Ti nechybí! Jak dlouho Ti potrvá, než to dáš do kupy, je jedno. My si rádi počkáme. Držím palce! ;-) :-)

Neříkal Ti archeolog čím si myslí, že byla ta mohyla narušena? U nás dvě probagroval archeolog Dubský, mohylový háj rozbagrovala Československá armáda a u devíti proběhl výzkum amíků v roce 1931.

Jirko, určitě pak ten článek připrav.
A ještě k tomu nálezu: listnáče jsou zkrátka listnáče, tam to padá. A hledat v listnatém lese a nebo v jehličnatém - rozdíl jako blázen. V listnatých je cítit úplně jiná energie :-)

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru