Bronzová sekerka a první návštěva muzea...

Jako svátečnímu hledači se mi zatím nepodařilo nalézt nic moc zajímavějšího. Až do 8. června... To jsme se s bratrem vydali na větší hledačku do neznámého Ždánického lesa. Kromě této nádhery téměř nic nepadalo. Už jsem chtěl pomalu vyrazit s vyplým detektorem směrem na vlakové nádraží, ale brácha mě přemluvil ať ještě chvílu hledáme, že pojedeme dalším vlakem. No překecal mě a ještě že tak, jinak by tato nádherná bronzová sekerka stále ležela v zemi. Sekerku jsem odevzdal do muzea v Bučovicích, kde byla následně očištěna.

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: Sekera s tulejí a ouškem (1 názor) korca: Sekera s tulejí a ouškem

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

Bronzová sekerka a první návštěva muzea...
Bronzová sekerka a první návštěva muzea...
Bronzová sekerka a první návštěva muzea...
Bronzová sekerka a první návštěva muzea...
Bronzová sekerka a první návštěva muzea...
Bronzová sekerka a první návštěva muzea...
Bronzová sekerka a první návštěva muzea...

Okolnosti nálezu

Lokalita:Jihomoravský kraj
Stav půdy:Vlhká
Hloubka nálezu:25 cm
Použitý detektor:LP Zero II
Odevzdáno do: Muzeum Vyškovska
45 hlasů
45 hlasů
zobrazeno:
2557x,
komentářů:
43,
nálezce:
korca korca
vyfotografováno:
8. června 2022,
vloženo:
15. července 2022

Komentáře

Wooow!! Bych si asi musel vyprat trenky :-D

Nádherná😯🙂 Gratuluji!

Krasavice, tak ať se daří i nadále. ;-)

Zajimal by mě(nás)rozměr....
Nadhernej nález..👍👍😁Chci též.🤭

Nádhera! Gratulace! ;-)

Bohužel doma jsem ji změřit nestihl, a z muzea jsem zatím fotku s měřítkem nedostal :-D :-/ Ale podle toho, co mi v muzeu říkali a ukazovali je na tenhle typ sekerky opravdu veliká. Takže bude jedna z těch větších, víc říct bohužel nemůžu :-(

To je nádhernej kousek👌. Gratuluji👍

Úžasná 👍 veliká gratulace!

Jak vždy píšu...... nejsem odborník na nic, ale neni jaksi přečistěná ? Jinak nález krásnej. Gratuluju.

nádherný kus historie gratuluji

Gratulace, je moc pěkná. ;-)

Gratulace! :-O ;-)

Nádherná práce pravěké metalurgie. Gratuluju.😉

HerrBriz: nemyslím si, bude to spíš vyfocené na žlutém světle, takže to dělá dojem, že ztratila tu zelenou barvu. Ale podle použité techniky i fotografie z průběhu čištění to vypadá, že to dělali dobře. Jedná se o opravdu luxusní kus, nálezce se zachoval skvěle a muzeum taky, protože není ani běžné, že nálezce dostane takové fotky z procesu konzervace. Takhle by ta spolupráce měla vypadat!

Taky mě přijde ze vidím místy čistý bronz...

Krásnej zdobenej kousek 👍gratulace...

Taky mě přijde ze vidím místy čistý bronz...

Krásnej zdobenej kousek 👍gratulace...

Z takovýho nálezu vždycky dýchne pravěk. Moc krásná věc.grt.👍👍👍

Pekna sekerecka. Jo, tohle bych nesl pysne k "moji pani archeolozce."

Zdanicky les, zaniklé Konuvky, super archeolokalita, Sekerka s krásnou patinou po ociste škoda slov už delší dobu se tu neobjevil estetik ;-)

Skvostný nález, gratulka svátečnímu hledači ;-) ;-) A za odevzdání do muzea je u mě klobouček ;-)

Co říci... luxusní nález,v múzeu se zaskvěje 👍 Blahopřeju!

Krásná sekerka, absence patiny na částech sekery může být způsobená místem kde ležela, kyselost půdy a podobně, mám závěsek úplně červenej bez patiny ...

Povedený nález 👍👍👍👍...

Není přečištěná ani nikde nechybí patina. Je to opravdu jen focením... Fotky byly dělány původně pouze pro nálezcovo info. Lepší foto jsme později nestihli udělat protože covid...

Krasavice !! Marky ty si blázen ta půjde do depozitáře :D možná udělají repliku a ta bude vystavena :D u nás v ZČM máj v depozitu víc věcí než to co můžeš při návštěvě vidět.... Je to škoda

Estetiku, tak udělej nové fotky a příhod je, ta sekera je dle mého odrana až do živého :-)

suprová :-O za palec a GRT.... ;-)

Oko neni píča. Oko vidí. Teda aspoň ty moje. 3. foto v nálevu je to zelený a na dalších po očistě zelí neni. Focenim to rozhodně neni.

Evidentně jsem narazil na frajery co z fotky poznají víc než člověk, který to dělal...

a) když říkám, že patina není narušená a nikde nechybí, tak to tak prostě je a vaše dojmy jsou prostě jen dojmy
b) je to focené narchlo na červené pohovce, takže se na lesklém povrchu odráží červené tóny - povrch je ošetřen vrstvou paraloidu B72 - ať nemusíte googlit a dělat, že víte o co jde - je to lak
c) na fotce pod lupou je sekera namočená, osvícená studeným světlem v úplně jiné místnosti a z úplně jiné vzdálenosti - což dělá naprosto jinou barvu
d) není to můj příspěvek, nemůžu přidávat fotky
e) ušetřete si příště nemístné poznáky k cizí práci nebo se alespoň naučte používat kouzelné slůvko

Estetik - nic si z toho nedělej, je to typická hlučná menšina. Já se snažím odpovídat slušně, ale člověk s vlajkou "EU" udělanou jako nacistickou, co se ohání nadávkami a evidentně neumí dedukci, jeho názor prostě musí zaznít. Takovým dnes patří internet, stačí se podívat pod jakoukoliv diskuzi na novinkách, idnes nebo facebooku. A sem se to už dostalo taky - čím hloupější názor, tím víc si dupne, tím víc musí být slyšet. Dneska je post-faktová doba, lidi hrdí na to, že jsou hloupí. Na internetu běžně vidím hlášky jako "já nepotřebuju žádné tituly, já nepotřebuju žádné odborníky, nezajímá mě, co si myslí doktor, hygienik, virolog, archeolog!".

"Nejsem odborník na nic, ale..." a pak se tady hádá s odborníky, když nedokáže ani z fotky poznat teplé a studené světlo. Asi by měli na základních školách učit, co je to pokora, protože dnes ve světě děsně chybí.

K MarkyMark jen tolik, že jeho obsese s vystavováním a nabádáním k neodevzdávání už trochu připomíná obsesivně-kompulzivní poruchu. Vystavování je skvělé, ale zkus svoje tělo vystavit na týden bez přísunu jídla a vody, a třeba pochopíš, proč je ideální některé předměty nevystavovat, a proč je nálezům líp v depozitu.

Ikdyby tam byla vidět klasická barva bronzu nemusí bejt přečištěná... Měl sem tu čest vidět hodně bronzu a na některých předmětech se klasická patina udělala jen z části ale to bylo údajně proto že tam bylo víc věcí u sebe ... A nevím co by bylo špatného vystavit zakonzervovaný předmět ještě za sklem nic se sním nestane a aspoň by bylo na co koukat..

Ikdyby tam byla vidět klasická barva bronzu nemusí bejt přečištěná... Měl sem tu čest vidět hodně bronzu a na některých předmětech se klasická patina udělala jen z části ale to bylo údajně proto že tam bylo víc věcí u sebe ... A nevím co by bylo špatného vystavit zakonzervovaný předmět ještě za sklem nic se sním nestane a aspoň by bylo na co koukat..

MarkyMark V pořádku. Já jsem od tebe žádnou sebereflexi ani zamyšlení, jak působí tvoje komentáře ani nečekal. :-D

Ale je vtipné jak moc máš rád slovo depozit. :D

https://www.google.com/search?q=site%3Awww.lovecpokladu.cz+%22MarkyMark%22+%22depozitu%22

Hele durruti, nemusíš hned útočit a napad. Nejdřív sem se jenom zeptal, proto že se pořád učim a učenej z nebe nespad. Že vkladatel nebo kdo fotí pod světlem, který zkresluje barvu artefaktu, tak s tim nepočítam, ale už sem tady viděl Ag, co vypadalo jako Au. S nikym se nehádam a nikoho neurážim, tak si nech svoje moralizování pro někoho jinýho a nesrovnávej mě se zoufalcema z internetu. Koukam jen na LP a věci s timhle koníčkem spojený a nemam profil na žádnej sociální síti. Tak že buď zdráv, muj názor ohledně EU je muj názor a Tobě je do toho hovno. Nehledě na to, že mě vůbec neznáš, tak si odpusť to trapný škatulkování a rádoby rozbor osobnosti. Děkuji.

Marky :-) Vůbec se z toho nesnažím vykroutit. Naopak - opravdu si myslím, že tvoje komentáře můžou vyvolat u některých lidí dojem, že provedli něco špatně, když se ozvali muzeu a něco jim dali. Jestli to děláš schválně nebo jaké sleduješ cíle, to nevím, to můžu jen spekulovat ;-)

MarkyMarka jde dostat jenom tim, že mu dáš za pravdu. To mu konečně zavře depozit. ŽEJO PARDÁLE.🤣🤣

Chápu, kam míříš. Ale u nás k tomuto zatím nejsou podmínky, a není to chyba muzeí, ale státu, který provozuje zastaralý a nedostatečný model financování vědy (veškeré, ale tady konkrétně archeologie a muzejnictví).

Depozit je alespoň bezpečné místo, kde má většina moderních muzeí podmínky, které zaručí, že se to během pár let nezačne rozpadat.

Jinak abych odpověděl na tvoji otázku - ani vystavení, ani prodej, by nebyl pro mě největší ocenění, ale kdyby o mém výrobku vznikla knížka a banda vědců by se tomu věnovala, zkoumala to pod mikroskopem a pokusili se udělat kopii (a těžce selhali, protože by se nedokázali přiblížit mému mistrovství :-D :-D :-D ).
Samozřejmě představa, že by to obdivovaly masy lidí je také příjemná, o tom žádná.

Mimochodem u této sekery by vystavení dávalo smysl, protože vizuálně je opravdu působivá. Ale pokud by to mělo mít na ni špatný vliv, a musela by se pořád ošetřovat (zrovna dnes, kdy teploty lítají pomalu ke 40°C), tak bych byl rád, že leží někde v chládku, suchu a tmě. Jednou za pár let by mohla vykouknout na nějaké kratší expozici, to by bylo pěkné, ideálně pokud by tam měla nějaké ségry.

Úplně skvělé by bylo, kdyby existoval nějaký systém, který si uloží kontakt na nálezce (email, telefon, cokoliv), a vždy, když se s předmětem něco dělá, by mu přišla notifikace: "Dobrý den, váš nález označený jako sekera z pozdní doby bronzové byl přesunutý do expozice v muzeu XYZ". Někteří by pak dostávali asi slušný spam, ale věděli by, že se něco vystavuje.

To byl vtip😉

Moje zkušenost s nálezy které jsem odevzdal muzeu, je úžasná........drtivá většina artefaktů je vystavená a dokonce i s mojim jménem....celá tahle eskapáda o vystavení či uložení do depozitu je pouze o lidech...a je úplně jedno kolik komentářů tu napíšete, kdokoliv

Z tou knížkou. By to bylo super když sem tenkrát.odevzdal Fe depot ... Slibovali mi že tohle bude na knížku určitě ... Teď po x letech sem se ptal jak to vypadá jestli něco bude nebo jestli se náhodou na něčem nepracuje... neděje se nic údajně nemůžou sehnat odborníka na laténskou kulturu který by se do toho chtěl pustit údajně je to práce na několik let ....

Z tou knížkou. By to bylo super když sem tenkrát.odevzdal Fe depot ... Slibovali mi že tohle bude na knížku určitě ... Teď po x letech sem se ptal jak to vypadá jestli něco bude nebo jestli se náhodou na něčem nepracuje... neděje se nic údajně nemůžou sehnat odborníka na laténskou kulturu který by se do toho chtěl pustit údajně je to práce na několik let ....

Jo, takových výzkumů je docela dost, a lidí málo. Tady se bohužel ukazuje nepoměr mezi počtem archeologů, lokalit a hledačů. Navíc to financování je dost bolestivé. Kdo přišel do kontaktu s vědou, třeba jenom s věcma jako GAČR tak ví.

Rozhodně je ale dobré, když ty věci někde v bezpečí čekají, až se toho někdo chopí. Hodně bakalářských nebo magisterských projektů je o tom, zpracovat některý soubor nebo nález, klidně starý i desítky let. Nebo se vrátit k nálezům, které nebyly zpracované pořádně.

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru