BRONZOVÝ DEPUTEK

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: Ostatní části výstroje koně (1 názor), Úlomek měděné hřivny (1 názor), Hřivny (1 názor) jarkan: Hřivny, Ladik: Ostatní části výstroje koně, Frank.Burns: Úlomek měděné hřivny

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

BRONZOVÝ DEPUTEK
BRONZOVÝ DEPUTEK
BRONZOVÝ DEPUTEK
BRONZOVÝ DEPUTEK
BRONZOVÝ DEPUTEK

Okolnosti nálezu

Lokalita:Jihočeský kraj
Stav půdy:Vlhká
Hloubka nálezu:25 cm
Použitý detektor:MINELAB SAFARI
Odevzdáno do: Regionální muzeum v Českém Krumlově
6 hlasů
6 hlasů
zobrazeno:
2399x,
komentářů:
12,
nálezce:
jarkan jarkan
vyfotografováno:
14. dubna 2016,
vloženo:
14. dubna 2016

Komentáře

Hezký. Já bych všechny ty kroužky a podobně nezatracoval. Určují se jako součásti výstroje, ale hodně z nich jsou tzv. směnné prostředky (ne platidla) z latenu. Ale jak je rozlišit? :-)

JA TO NAFOTIL PŘISVÍTIL ARCHEO SI VYBRALI 3 KOUSKY.JINAK JSOU ZELENÝ AŽ DO ČERNA

benedek: bohužel je to jen zbožné přání, že jsou kroužky formou "platidla", respektive směnného prostředku...není pro to žádný důkaz

Důkazy jsou. Jednak depoty spolu s jinými artefakty a potom hrobové nálezy. V těchto případech je kroužek jasnej. Jedno takové vodítko podle mne je, že kroužek musí být litý, ne z drátu

Jo a tyhle jako lité (na lomu) vypadají.

Pravda, ten jeden tam nepasuje.

benedek1866: Obávám se, že jestli jsou kroužky z drátu nebo jestli jsou v hrobech nedokazuje z hlediska směnného prostředku vůbec nic. Totéž jejich společný výskyt s dalšími předměty v depotech. Tam se běžně vyskytují i kusy mědi. Svoji cenu měl nepochybně každý kus bronzu.

Naprosto s tebou souhlasím.Bylo mi jasné, že jsem se to nesprávně formuloval. Myslel jsem to tak, že mnoho těchto kroužků není novodobých. O jejich funkci se můžem jen dohadovat. A správně jak říkáš svoji cenu měl nepochybně každý kus bronzu. Proto i ty různé zlomky bronzů. Kousky srpů a tak. To všechno mohlo sloužit ke směně na váhu. :-)

benedek: kvalt ti odpověděl dřív a ty jemu taky :) než jsem stihl reagovat. Rozhodně se shodneme na tom, že ne každý kroužek je novodobý a naopak :).

Měl jsem možnost minulý týden na výstavě mluvit s pár docenty, kteří se k možnosti "platby" kroužky staví vlažně, nicméně ji zcela nepopírají...respektive...jak říkáte, každý kus bronzu měl cenu v depotech jsou slitky, zlomené části nástrojů a zbraní atd.). původní výměna hřiven byla nahrazena "koláči"..tedy plochými slitky bronzu, které byly rozbity na menší kousky. U hřivny však měl obchodník "jistotu" přesnější váhy.

Počátky "mincování" u Etrusků a později u Římanů jsou analogie

Merlingor. Počátky "mincování" u Etrusků a později u Římanů jsou zdokumentované přesně.Taky lámaly ty první svoje "platidla" na menší díly. Nebo používali celé podle váhy. Byly to lité kusy bronzu s různým vyobrazením, které mělo vyjadřovat hodnotu. Na Googlu něco bude. Tam se už rozhodně jednalo o platbu.

Taky jsme se o tom nedavno bavil,hrivny je jedna vec,coz tohle ani nahodou nejsou
A ze se platilo krouzky jako predmincovni platidlo,to je holej nesmysl,to zas nekdo z necim prisel a ujalo se to,moc bych za to nedal ze to byl nejakej mrcasnik..
Ale pravda je ze mnohdy datace techto krouzku je nemozna..

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru