Část germánského závěsku z opasku

Podle prvotních odhadů archeologů jde o část závěsku s germánského opasku vysoce postavené osoby.

Období Germánů na území dnešní České republiky se datuje od 1. století př. n. l. až do 6. století n. l. Během této doby se na území dnešní ČR usazovaly různé kmeny, jako například Keltové, Germáni a další.

V průběhu 1. století př. n. l. sem pronikli Germáni, kteří se usazovali především v oblasti středního a východního Německa. V průběhu 1. až 2. století n. l. se germánské kmeny postupně šířily dál na jih a na západ a pronikly také na území dnešní ČR.

V té době se na území dnešní ČR usazovaly různé germánské kmeny, jako například Markomani, Kvádové, Svébové a Langobardi. Germáni se v této době převážně živili zemědělstvím a chovem dobytka, ale také obchodovali a provozovali řemesla.

Během této doby se na území dnešní ČR odehrávaly různé boje a konflikty mezi germánskými kmeny, ale také s Římany, kteří v té době ovládali velkou část Evropy. V 5. a 6. století n. l. se germánské kmeny staly terčem nájezdů a útoků Hunů a dalších kočovných kmenů, což vedlo k velkým migračním pohybům

V 6. století n. l. se na území dnešní ČR usadili Slované a postupně vytlačili germánské kmeny na východ a na sever.

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: Šperky (1 názor) zipsy: Šperky

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

Část germánského závěsku z opasku
Část germánského závěsku z opasku

Okolnosti nálezu

Lokalita:Jihomoravský kraj
Stav půdy:Suchá
Hloubka nálezu:10 cm
Použitý detektor:Minelab Equinox 800
Odevzdáno do: AUAV Dolní Dunajovice
8 hlasů
8 hlasů
zobrazeno:
1537x,
komentářů:
17,
nálezce:
zipsy zipsy Facebook
vyfotografováno:
31. března 2023,
vloženo:
31. března 2023

Komentáře

Zajímavé 👍

Zlatej hřebíček ? 🙂

Sakra až budu velkej,tak budu chytrej....🤔🤔
Já jsem tak rád mezi váma,těch informací tu...😁😁
Super👍👍👍

Germánské kmeny na východ?

No a ozim taky pěknej :-(

Asi by neměli hledat nevzdělaní pitomci... hmm ... to bych asi měl zvážit konec kariéry hledače ... tohle bych totiž nejspíš hodil do šrotu.🤫

... I když... třeba ne.

S tím vytlačováním germánských kmenů odsud to asi nebylo tak horké - Slované sem pronikali v několika vlnách a že by tady někoho vybíjeli a vyháněli to moc nevypadá. Germánské kmeny, jako např. Langobardi a další tudy prošli a odešli ještě v dobách stěhování národů. Co se zbytku Swébů ( Markomani patřili mezi ně ), nebo Durynků na našem území, tak to vypadá, že se Slovany splynuly a postupně převzali jejich kulturu. Totéž se stalo na konci doby železné, když sem přišli Markomani a Kvádové - taky nevybili a nevyhnali Kelty, spíš jen nastolili novou vládnoucí vrstvu a ozbrojené družiny a zbytky Boiů splynuli s jejich etnikem. Co se toho příchodu Germánů týče, tak ti to tady měli "pod palcem" už na počátku 1. stol. n.l., protože už od roku 9 - 7 př. n. l. tady pravděpodobně fungovala tzv. Marobudova říše. První pronikání menších skupin Germánů na naše území, které lze doložit archeologicky jsou tzv. kobylská a podmokelská skupina - podmokelská je na severu Čech datovaná někdy do 3. - 2. stol. př. n. l. a kobylská do 2. - až pol. 1. st. př. n. l. v oblasti Českolipska a Turnovska.

To je výtečný nález, gratulka :-)

Malý podotek mimo téma - nastavení Noxe ve dvojkovém režimu (z Mníšku) mi moc nefunguje. Strašně citlivé na prozvuky, s každým pohybem tóny. Až když stáhnu citlivost na 17-18 se to trochu zlepší. To je ovšem na úkor dosahu... :-/

Citlivost 17-18 jo? A obnovu máš na kolik? Na tak nízkou citlivost to nemá žádnej dosah.

Zander - no právě :,-( Já si od Zipsiho nastavení dost sliboval, ale nějak mi to nefunguje...
Počkám, co na to Zipsy osobně :-)

Markoman správně, jak vysvětlit ten hospodářský úpadek, konec ražby mincí a pod.

asi jsem 15 let chodil do školy zbytečně! hezké, zlaté, jen to tam nevidim. všichni se učíme.

1. Ozim to určitě není, bylo těsně před orbou. Byl jsem tam v létě na dovolené.
2. Je to jediná fotka, kterou mám. Nepočítal jsem s tím, že to budu dávat na web. Vedle ve vsi je archeolog. Měl to na stole cca za 20 minut.
3. Je to točený zlatý drátek.
4. Markoman děkuji za upřesnění. Napsal jsem to jak nejlépe jsem uměl.
5. Prospektor jak jsem říkal, není univerzální nastavení a není univerzální cívka. Je potřeba upravit jak hledací režim, tak citlivost podle místa hledání , pomůžeš si i správně zvolenou cívkou. V tomto případě doporučuji malou separační. Ale na 17 jsem chodil jen v moři. I pod vysokým napětím chodím na 19. Normálně mám citlivost na 22. Pokud máš v lokalitu hodně zaneřáděnou želízky a moderním odpadem, tak na to je režim ,, Park "

Omlouvám se za ten ozim..
U nás udělali pitomci chodící v zasetém zeleném takové zle mezi zemědělci, že je každý s detektorem
nepřítel ať chodí kde chodí a volají policajty a oni jezdí.
Člověk aby chodil kanálama, kde se ale špatně hledá a kope.

Zipsy - díky, zkusím ;-)

Zipsy - však v pohodě, to nebylo myšleno, jako kritika, jen dopřesnění pár zajímavostí.
Benedek 1866 - teď nevím, jestli to chápu správně, že je tam dotaz na úpadek po příchodu Gemránů? Pokud jo, tak jsem četl ve vícero knihách a mluvil o tom i s archeoložkou, která se na okrese před odchodem do důchodu zabývala dobou železnou, že vládnoucí elita Keltů odtud odtáhla na východ. Existují záznamy o lokalitě tehdy nazývané Boiská poušť v místě, kde je Dáková rozsekali na hadry a v podstatě zlikvidovali - tak to zmiňuje Plinius Starší. Šlo o střet Dáků s vojsky keltských kmenů Boiů a Taurisků někde na středním Podunají. Názory na důvod odchodu se odlišují, někdo mluví o bratrovražedných válkách, další zmiňují úpadek, protože co do zdrojů ta oppida nešlo udržet. O nějakém důkazu boje a dobývání jsem četl snad jen ohledně Závisti, ale jinak to vypadá, že byla prostě opuštěna. Každopádně naše území nezůstalo prázdné, sedláci, "drni" a různí řemeslníci tu zůstali. Ono ani Markomani neměli na to, aby tady vyvraceli nějakou silnou infrastrukturu a dobývali mocná opevnění, protože sami byli zdecimovaní a hledali nové území, kde se usadit. Samo nevíme, jestli se k místním po svém příchodu "chovali hezky", ale o nějakém vymlácení oppid a místních vládců to asi fakt nebylo.

Markomam, ano myslel jsem to tak.

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru