Část měšce?

Rád bych poprosil místní odborníky o potvrzení zda se jedná o závěsek tašvice či měšce.
Byl nalezen kousek od stříbrných mincí.
Jedna byla 17té a druhá 19té století. Za dob FJ už tašvice nenosily a tak bych řekl že tu bude souviset s tou druhou mincí.
Každopádně tam budu muset na dohledávku , protože by tam mohl být rozsypaný měšec.
Díky všem za pomoc

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: Opaskové brašny (3 názory) petroff: Opaskové brašny, Master2: Opaskové brašny, Kaparaso: Opaskové brašny

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

Část měšce?
Část měšce?

Okolnosti nálezu

Použitý detektor:Nox600
2 hlasy
2 hlasy
zobrazeno:
993x,
komentářů:
18,
nálezce:
neznámý
vyfotografováno:
13. června 2021,
vloženo:
13. června 2021

Komentáře

Ještě jsem nekopl, nejsem odbornik ale myslím, že ti to potvrdit můžu.. ;-)


navážu na předchozí koment

- .....vůbec tomu nerozumím, ale i když nevím, jak je to velké, tak Ti mohu snad odpřísáhnout, že by to možná mohlo být při troše dobré vůle i ono

:-D :-D
- OBI, to musíš politicky, abys zapadl mezi nás, "odborníky"

- "mohl bych si dovolit trošičku odporovat??" - nikdy sem sice bronzové udidlo neviděl, ale něco mi říká, že mohu s klidným svědomím sděliti, že by to mělo býti právě ono již zmíněné bronzové udidlo"

:-D

Pěkný kousek, našel jsem letos dva tyto články i s dalším navazujícím kouskem a zbytek už nedohledal. Zjevně si toho dotyčný všiml, že se mu to ulomilo a prachy sebral :-D Nemám ho za to rád :-D :-P :-P

kacuro další varianta je že někdo jiny později našel mince a zbytek ti tam nechal ....

Já si dovolím teda tvrdit že souhlasím s lukegoss jako vždy to vystihl a má pravdu 8-) 8-) :-D

Jedeš dobře brachu, paráda! ;-)

Honzatuu - pěkný nález, gratuluji...ale středověk skončil rokem 1492 ( objevení Ameriky). Myslím, že mince ze 17. stol. s tašvicí souviset nebude. Pokud jde o nález na poli, tak tam se za staletí navezlo tolik artefaktů s hnojem, že hledat nějaké souvislosti mezi nálezy je skoro zbytečné.

Collalto, jakožto vystudovaný historik si dovolím s tím rokem 1492 nesouhlasit.

Není středověk jako středověk asi tak jsi to myslel kacuro :-)
Jinak dle wikipedie : Středověk je tradiční označení dějinné epochy mezi koncem antické civilizace a začátkem novověku, které se poprvé objevilo v období renesance. Středověk je obvykle ohraničen pádem Západořímské říše v roce 476 a pádem Konstantinopole roku 1453, případně objevením Ameriky Kryštofem Kolumbem roku 1492, či zveřejněním 95 tezí Martinem Lutherem roku 1517, zaokrouhleně tedy tisíciletí mezi léty 500 a 1500 neboli deset století od šestého po patnácté.
Pote Novověk :
Za symbolický počátek novověku se nejčastěji považuje rok 1492, kdy Kryštof Kolumbus objevil Ameriku. Uvádí se též rok 1485, kdy skončila v Anglii válka Růží, dále 1453 (dobytí Konstantinopole Turky), vynález Guttenbergova knihtisku (před rokem 1450), 1517 (zveřejnění 95 tezí Martinem Lutherem) nebo 1526 (bitva u Moháče). Někdy se za počátek novověku považuje rok 1640 (začátek občanské války v Anglii).

kolega kacuro
- to byla velká chyba se tu takto veřejně odkopat!!!! - já se tu jednou, nebo dvakráte nechal slyšet, že jsem studoval v zahraničí a pak jsem tu něco zkonil a bylo vymalováno - jojo, je lepší být za sběhlého studenta theologie, než za inženýra!!!
- možná bys měl připsat, že se Ti ten titul povedl až na pátý pokus a to ještě obálkovou methodou :-D :-D

Na druhou stranu kdo vyděl aspoň jednu část nebo ukázku nového historického seriálů
" Anne Boleyn (2021)" pochopil že dnes už je vlastně možné úplně všechno :-D :,-( 8-)

R. 1492 jako konec středověku se možná učí na základní škole, ale historici žádné konkrétní datum neuvádějí, protože žádné takové zkrátka neexistuje. Dá se na to dívat z různých rovin společenských, kulturních, náboženských, politických, architektonických, "průmyslových" a dalších změn a vždy se najde několik zásadních milníků, kdy každý z nich byl jen dílčí, ale v součtu pak vedli k přelomové změně. Pokud se na to podíváme ze širšího geopolitického hlediska, tak např. v Japonsku skončil středověk až roku 1868 s nástupem období Meiji a někde v Tichomoří nebo v amazonských pralesích ještě nedávno žili, nebo žijí lidé mezolitickým způsobem života.

Pro české země nemělo objevení Ameriky r. 1492 žádný zásadní význam, proto se u nás toto datum neuvádí. U nás středověk pozvolně vplul do tzv. novověku během 16. století, ale určité důležité mezníky můžeme spatřovat už v 15. století (např. emancipace měst) i v 17. století (např. přechod od řemeslnických cechů k manufakturní výrobě).

lukegoss: živí mě něco jiného, historie je jen mým koníčkem, který jsem si z hlubšího zájmu vystudoval při zaměstnání. Výhodou toho je samozřejmě i to, že mi to otvírá dveře, které by jinak zůstali zavřené. Nevýhodou bylo, že VŠ, kde jsem studoval, se primárně orientuje na moderní dějiny, takže jako medievista jsem svůj zájem nemohl plně rozvinout.

No vždyť jsem tam psal i datum 1640 a to z důvodu jak píšeš . Ale zde nemůžeš plést Japonsko ono by se to mělo uvádět zhruba v místě kde se to našlo nebo v místě kde se prezentuji což je zde. Ono když se to podá šikovně tak by se dalo říct že v některých zemích nebo jejích částech středověk neskončí dodnes 8-) Ale ono nějaké datum říct ve škole nebo tady musíš a tak radši řekneš patnácté století plus minus :-D

To byla reakce na collalto1 ;-)

S tím Japonskem to byl jen příklad, aby bylo zjevné, jak je ošidné datovat konec středověku.

;-) já to pochopil proto i ten for i když to taková sranda není o těch zemích nebo částech kde ještě neskončil ;-)

kacuro : nejsem vystudovaný historik, vždy se rád nechám poučit od znalejších, ale určitě jsem neustrnul ve ve znalosti historie v osnovách ZDŠ, jak naznačuješ. S některými tvými názory musím polemizovat :
- rok 1492 je obecně uznáván jako přelom epoch středověk x novověk, naprosto většinově v odborných historických publikacích, jejichž autory jsou renomovaní odborníci ( ano někdy s dodatkem... středověk do roku třeba 1550 - pokud to dané téma vyžadovalo). Samozřejmě si dokážu představit vášnivé disputace vážených akademiků v přítmí auly Karlovy Univerzity o tom, jestli by nebylo jiné datum vhodnější....až to změní, budu to respektovat.
- tvrzení, že pro české země nemělo objevení Ameriky žádný význam považuji za hodně troufalé...proboha snad se nebudeme bavit o tom, že v habsburském Španělsku skončil středověk o 30 let dříve, než v českých zemích - bavíme se o nastartování nové historické epochy(trvající dosud) minimálně pro Evropu :
dovoz a pěstování nových plodin (rozšíření pěstování brambor značně eliminovaly pravidelné středověké hladomory), dovoz drahých kovů - některé vrstvy společnosti zbohatly, což vyvolalo poptávku ve stavebnictví, zbrojení, výrobě různých výrobků = rozvoj cechů a řemesel, zárodky manufaktur, nastartování migrantských toků na nový kontinent ,rozvoj námořního obchodu, mořeplavby včetně výstavby a modernizace lodí, potvrzení kulatosti země,dovoz syfilidy,atd.,atd.- samozřejmě tyto procesy trvaly několik stovek let, ale zásadně změnily způsob života velké části planety a bez objevení Ameriky(1492) by nenastaly....tebou uváděná emancipace měst( jako epochální změna) je (promin) směšná.
- popisem života primitivních kultur ( Tichomoří, Amazonie) se, tuším, zabývá etnografie...to bych sem nepletl.





Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru