Část podkovy?

Můj první nález. Zřejmě část podkovy. Můžete se pokusit určit stáří? Nalezeno v lese v okolí hradu.

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: Podkovy (2 názory), Podkovy (1 názor) poustevnik48: Podkovy, kvalt: Podkovy, dynamo: Podkovy

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

Část podkovy?
Část podkovy?
Část podkovy?
Část podkovy?

Okolnosti nálezu

Lokalita:Moravskoslezský kraj
Stav půdy:Vlhká
Hloubka nálezu:12 cm
2 hlasy
2 hlasy
zobrazeno:
945x,
komentářů:
18,
nálezce:
Jirka0207 Jirka0207
vyfotografováno:
4. listopadu 2018,
vloženo:
5. listopadu 2018

Komentáře

Okolí hradu je archeologická lokalita.

Určitě né celé okolí. Nehledáno v blízkosti hradu, ale v dostatečné vzdálenosti a na staré cestě.

Žádal jsem o určení přibližného stáří. Ne o to, aby mne někdo poučoval, kde se smí a nesmí. Dostatečná vzdálenost je dostatečná vzdálenost. Určitě ne v řádu metrů...

Část podkovy to určitě je jen trochu dočistit a pak se uvidí ;-)

Je to na návštěvu archeologického pracoviště.
A v okolí hradu opravdu nemáš co dělat, a to ani v širším okolí - leda bys byl domluvený s nějakým arcehologem.

Jirka0207 - Takže tohle je tvůj první nález. Jsi tu nový a nestojíš o to, aby tě někdo poučoval ? Tak to jsi velký mazák a nechápu, proč sem dáváš své nálezy. Určitě si vystačíš sám ! Chceš poradit ? Tak trochu pokory. Takové mám nejradši. :-/

Pánové. To se to zvrhlo. Samozřejmě stojím o rady. Ovšem dotaz zněl - stáří... Typická česká nátura. Vidíte nováčka tak hned místo cílené rady, kecičky. Jak se mám chovat vím i bez Vás. O spolupraci s archeology vím a samozrejmě jsem je již kontaktoval. Ale myslel jsem, že zde obdržím radu a že někdo bude proste rychlejší v určení přibližného stáří. Bohužel se typicky nedržíte tématu a tlacháte.

A co chceš ty česká náturo na tomhle určovat ? Jak je nějaký kus železa obaleného v rezu a hlíně ? Tak se vzpamatuj a netlachej tady ty chytrolíne. A o slušném chování víš evidentně pramálo. To je asi ode mne už všechno.

Slovan - ty musis byt extra namysleny blb.

To si piš !

Místo není podstatné pro stáří, ta část podkovy se tam mohla dostat v rozmezí několika staletí. Tak jak ji očistíš tak sem přidej snímek a bude se to dát určit. :-)

Jirka0207: Té reakci se nediv. Lidi jsou na to háklivý, kazí jim to pověst. Jestli chceš běhat kolem hradů, tak je na místě nejprve navštívit archeologa, až pak, podle jeho propozic, vyrazit na místo. Ne se ptát až potom.
Blbců, kteří toto nectí, je dost, určitě ale nechceš patřit mezi ně.

Podkovy nepatří k chronologicky citlivým předmětům ani když jsou celé. Tady ti chybí čelo podkovy, kde byl nebo nebyl hmatec - to je alespoň pro hrubé posouzení stáří docela důležité. Každopádně i celé podkovy se dají datovat jenom intervalově, tj. od... do.... Pokud ti někdo o podkově bude tvrdit, že je husitská, tak kecá, i když to třeba neví. Jedině, že by to datovaly nálezové okolnosti.
Podle tvaru bych řekl, že je vrcholně středověká, popř. ze staršího novověku. Takže se s tím obrať na příslušného archeologa. A hlavně sám nic nečisti.

Jirka: Já jsem rozhodně nehleděl na to, jestli si tu nový nebo nejsi. Já tu jsem taky chvilku. Mě pouze zaujala ta poznámka, žes hledal kolem nějakého hradu.
Dole je nová verze mapy Národního památkového ústavu, kde jsou archeologické lokality srozumitelně označeny. Hledání v takové lokalitě tě může přijít na mastnou pokutu. Mnozí archeologové detektoráře v lásce nemají, oni si vůbec přejí, aby se tohle celé zatrhlo i na nearcheologických lokalitách. Takže pro mě vůbec není podstatné, na co se ve svém příspěvku ptáš, pro mě je podstatná ta informace o místě nálezu; je to tvoje věc jak se chováš a kde hledáš - ale pamatuj si, že jsi zodpovědný nejen za sebe, ale i za pověst všech kteří hledají detektorem.
Nezlob se. Možná si na archeologické lokalitě vůbec nekopal, v tom případě se omlouvám.
http://isad.npu.cz/flex/?&t=CPW&theme=npu_oidsas&config=apps%2Fconfig-npu-isad.xml

Díky. Očistím a ozvu se. Děkuji.

Archeologové o tenti kousek nemají zájem. A rovněž mi bylo sděleno, že jsem v archeologické lokalitě nehledal. Včera odpoledne jsem to řešil.

Já samozřejmě Vím, jak se chovat, a podle mne je i samozřejmostí - tedy alespoň pro mne, po sobě pokud kopu díru zasypat. Takže zásady slušného chování mám a před tím než jsem si koupil detektor jsem si samozřejmě i zde přečetl vše dostupné.

Jinak historie byla mým dávným - dětským koníčkem, takže i díky detektoru se k tomu po letech vracím.

Jinak díky za odkaz mapy - archeologické lokality.

A samozřejmě díky za všechny názory.

Hodně zdaru a hromadu skvělých nálezů.

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru