část sekeromlatu

Bohužel uražen v oblasti otvoru, ale to je normální. Mladší doba kamenná-- neolit. Nástup zemědělské civilizace na našem uzemí. Náhlá změna způsobu života. Lidé začali vyrábět první broušené nástroje --- sekery, kopytovité klíny,dláta, vrtané nástroje - sekeromlaty motyky a pod.. Vznikla první kultura a to kult. lineární keramiky( volutová )-výroba prvních nádob. Myslím, že zatím stačí, popis dlouhý, ale třeba to někdo ocení. Děkuji za pochopení.

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: Doba kamenná - neolit a eneolit (2 názory), Sekery (2 názory), Eneolit - nástroje (1 názor), Broušená industrie (1 názor) tutovka: Doba kamenná - neolit a eneolit, Mac: Broušená industrie, dynamo: Sekery, kvalt: Doba kamenná - neolit a eneolit, ja.runa: Eneolit - nástroje, MARTIINdetekit: Sekery

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

část sekeromlatu
část sekeromlatu
část sekeromlatu
část sekeromlatu
část sekeromlatu
část sekeromlatu
část sekeromlatu
část sekeromlatu

Okolnosti nálezu

Lokalita:Olomoucký kraj
Stav půdy:Mokrá
15 hlasů
15 hlasů
zobrazeno:
2570x,
komentářů:
14,
nálezce:
tutovka tutovka
vyfotografováno:
3. ledna 2018,
vloženo:
5. ledna 2018

Komentáře

Pěkná.Materiál vypadá na granyt.(přeměněná břidlice.) ;-)

Tohle už není kultura s lineární keramikou. Vzhledem k regionu, kde byl předmět objeven, půjde už o kulturu s moravskou malovanou keramikou, a tedy již o počátek eneolitu.

Super, ale jak píše pan kvalt, bude to mladší :-)

krásnej eneolit :-)

Já jsem jen chtěl napsát, aby takové nálezy nebyly zařazovány do paleolitu, proto jsem začal neolitem. Jinak vím ,že je to pozdní doba kamenná- eneolit. ;-) ;-)

ty kategorie tady v katalogu by možná chtěly upravit
je tu neolit + eneolit i eneolit zvlášť
některé sekeromlaty jsou v sekci eneolit - nástroje
jiné v sekci neolit + eneolit - sekery
a třetí část v paleolit + mezolit - broušená industrie

Děkujeme vkladateli za osvětový text u nálezu. To, že si následně sám nebyl schopen artefakt správně určit, působí trapně, ale neboj Tutovko, jen trochu. ;-) :-D :-D :-D

Kvasak: nepíše se granyt, nýbrž granit. Granit není přeměněná břidlice, granit je žula, vyvřelina, na rozdíl od sedimentární horniny, jako je břidlice. A zklamu tě, tenhle mlat není ani z břidlice, ani z granitu, ale z hadce. o:-)

V každým případě parádní kousek co už hodně pamatuje! :-)

Krásnej nález, gratulace! Zdenda69 má recht, břidlicovej sekeromlat by se rozpadl už při vrtání díry ;-)

i kdyby byla ta břidlice metamorfovaná?

Břidlice je metamorfovaná. Skládá se z jemných částic jílovců a vyznačuje se dobrou rovinnou štěpností, proto se z ní dělají střešní krytiny, obklady, nebo třeba desky kulečníkových stolů. Ale k výrobě nástrojů typu sekeromlat vhodná není ;-)

zdravím kamaráde a mám dotaz: byli tyto sekeromlaty používané k nějaké praktické práci? jak dlouho jim asi trvalo to provrtat? :) vše dobré do nového roku

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru