Čepelka z doby kamenné

Dámy a pánové, vážení přátelé, ANO.
I když jsem již dříve nalezl na jiných polích několik pazourkových úštěpků, nemohl jsem s jistotou tvrdit, že jsem vycestoval protiproudu času až do doby kamenné. To se teď už ale změnilo.

Ahoj všem,
v pondělí v týdnu před Velkým pátkem jsem se vracel okolo louky, kde jsem nalezl středověké nákončí, abych zjistil situaci a znovu se tam vrátil, ale z louky se stalo pole a se zasetou řepkou. Nevadí. Na druhé straně silnice ještě byla část velikého pole nezasetá a tak jsem se rozhodl, vydrží li jeho stav do čtvrtka, projdu se zde. Ve čtvrtek ráno si říkám, že zítra je volno a Velký pátek, to by mohla zemička vydat nějaký ten poklad a tak jsem návštěvu přesunu na druhý den. V devět hodin jsem byl na startovací čáře připraven a rozhlížel se po terénu. Pěkný to povrch, to by mohla padnout nějaká ta hliněná kulička. A bylo odstartováno. Po deseti metrech jsem zahodil skromnost. Takový sekeromlat mi bude stačit. Hned na to sbírám první keramiku. Do půl hodiny jsem měl klasické káemkáčko*. Po další otočce a ujití asi patnácti metrů mě to trklo do očí, protože se to nedalo přehlédnout. Stojím a povídám Žerykovi ,,Tohle bys nedal‘‘. Pokleknu a kochám se. ,,Právě jsem vycestoval do doby kamenné‘‘.

Otázkou je neolit vs. eneolit. Jisté porovnání nabízí literatura. Štípané nástroje kultury s vypíchanou keramikou a řivnáčské kultury, které samozřejmě nelze brát vážně jen podle tvaru. V období vypíchané se vyrábějí čepelky s vrubem. Jestli něco takového má i tento nález, nebo jsou to jen odštěpky po střetu se zemědělskou technikou, musí posoudit odborník. V knížce o historii okolí místa nálezu se dočítám o třech pravěkých artefaktech nalezených ve vesnici vzdálené cca 1,5 km přímo přes ono velké pole. Dva náleží kultuře s vypíchanou keramikou a jeden lengyelské kultuře. Jsem přesvědčen, že v muzeu dostane časové zařazení neolit – eneolit. Já sám si jen připravuji živnou půdu pro to, abych se mohl vytáhnout před kamarádem a odůvodnil mu, že můj nález je ještě starší nežli jeho čepelka ze srpu, kterou jsem na LP kdysi prezentoval.

Zajímavostí, kterou bych chtěl připsat, když už jsme v tom přechodovém období mladší a pozdní doby kamenné je, že do tohoto období se kladou počátky podzemní hornické těžby. Zprvu povrchové jámy a šachtice, později šachty se štolami větvících se z nich. V ČR se s touto činností setkáváme v Tušimicích. Důvodem je poptávka po kvalitnější, nezvětrané kamenné surovině. Té se věnují lidé žijící v blízkosti nalezišť. Jiné občiny mají zase jiné přebytky a tak můžeme do tohoto období zařadit i počátky směnného obchodu. Při archeologickém výzkumu na nedávno otevřeném obchvatu Chrudim – Slatiňany, bylo objeveno pravěké osídlení ve stylu tzv. erdwerku (pátý nález v ČR) spadající do kultury s lineární keramikou, a které bylo hojně obýváno i v období dalších kultur v době kamenné. Surovina nálezů štípané industrie je z lokalit její těžby v Rakousku, Polska i Německu se vzdáleností 350 km. Jinak v ČR jsou nálezy surovin vzdálené od místa jejich těžby i přes 500 km.

Co dodat závěrem. Tento nález se musí oslavit a nejlepší bude káva a dva větrníky. Dva bych nedal. Stačí jeden, a i když se rozdělím, ještě zbude. Dobou kamennou jsme úspěšně navštívili a už nám zbývá jen období stěhování národů. No ale, jelikož se držím okruhu do 20 km od bydliště a z této éry mi je znám u nás pouze jeden nález, je jasné, že tu byl v onom čase zřejmě hustý les a každý ho raději obešel. Že bych vyrazil někam na Rakovnicko? Ne, ne u nás mi to postačí. Copak bych mohl opustit lokalitu s těmi našimi usměvavými lvíčky? A jsme u toho. Ve středu jsem byl vyvenčit Žeryka a hádejte, kdo na mě vykoukl? Nevykoukl, on se na mě díval.

S pozdravem Martin

*kulky, mince, knoflíky

Literatura a obrazová příloha:
Pravěké dějiny Čech_Radomír Pleiner, Alena Rybová 1978

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: Doba kamenná - neolit a eneolit (4 názory), Štípaná industrie (3 názory), Broušená industrie (1 názor), Eneolit - nástroje (1 názor)
jatamitoda: Štípaná industrie, kacuro: Broušená industrie, KNAKER: Štípaná industrie, Makoves: Štípaná industrie, Singer: Doba kamenná - neolit a eneolit, Kaparaso: Eneolit - nástroje, Snek: Doba kamenná - neolit a eneolit, quo_vadis: Doba kamenná - neolit a eneolit, Wladyslav: Doba kamenná - neolit a eneolit, Hlas admina (?)

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

Čepelka z doby kamenné
Čepelka z doby kamenné
Čepelka z doby kamenné
Čepelka z doby kamenné
Čepelka z doby kamenné
Čepelka z doby kamenné
Čepelka z doby kamenné
Čepelka z doby kamenné
Čepelka z doby kamenné
Čepelka z doby kamenné
Čepelka z doby kamenné
Čepelka z doby kamenné
Čepelka z doby kamenné
Čepelka z doby kamenné
Čepelka z doby kamenné
Čepelka z doby kamenné

Okolnosti nálezu

Lokalita:Pardubický kraj
Stav půdy:Suchá
Hloubka nálezu:0 cm
12 hlasů
12 hlasů
zobrazeno:
820x,
komentářů:
5,
nálezce:
quo_vadis quo_vadis
vyfotografováno:
23. dubna 2022,
vloženo:
30. dubna 2022

Komentáře

Paráda Martine. Tohle je jedna z met štípané industrie. Gratuluju ;-)

Skvělý prispevek ;-). Ale proboha Martine, tys čutal do země na Velkej pátek? :-O. Kletba Homdai Tě nemine :-P

Paráda, gratulace! :-)

Krásná barva oné industrie, parádní příspěvek.

Gratuluji! Pěkný nástroj ;-)

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru