Ucelova znamka

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: Účelové známky (5 názorů), Pivovarské známky (1 názor)
: Účelové známky, SirMaik: Účelové známky, skarkis: Účelové známky, jarkan: Pivovarské známky, soma: Účelové známky, : Účelové známky, Hlas admina (?)

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

Ucelova znamka
Ucelova znamka

Okolnosti nálezu

Lokalita:Praha
1 hlas
1 hlas
zobrazeno:
875x,
komentářů:
9,
nálezce:
NOL22 NOL22
vyfotografováno:
6. května 2015,
vloženo:
6. května 2017

Komentáře

Chleba na litry :-D

Bohužel není jasné jestli na mléko nebo malé pivo...

Takze jsem to mel oznacit jak? Ucelova znamka?

Jj :-)

Nech to tak,pivo je tekutý chléb ne?

A co když je to mlékovka? :-D

Opraveno, ke spokojenosti kolegy. 8-)

a co je to za pivovar??? zařazení těchto "bezejmených" známek jako pivovarská známka je špatně - když tak "známka na pivo", nebo "pivovarské a pivní"
- je to účelová známka z nějakého konzumu, pohostinství, pivovarské známky se určují dle opisu, tzn. názvu daného pivovaru, sládka

- účelové známky pivovarů -
- dostávaly se za práci. Mohli je obdržet pouze zaměstnanci pivovarů jako benefit a součást svého platu. Nárok na známky měli dokonce zaměstnanci zahrnuty v kolektivních smlouvách, kde se udávala i spotřeba v litrech na osobu. Například úřednice měly nárok na 1 litr denně, úředníci a dělníci pak až na 3 litry denně. Na těchto známkách je vyražen název pivovaru a označení v litrech. Tyto známky jsou vzácnější a dá se mezi nimi natrefit na skutečně raritní, třeba z malých pivovarů. Moravské pivní známky jsou vzhledem k daleko menšímu množství pivovarů daleko vzácnější, než ty České.

pivní známky hostinců, konsumů -
- tyto známky sloužily především k udržení hostů a stálé klientely. Konkurence se za první republiky zvětšovala a tak obchodníci i hostinští vlastní známky dávali stálým hostům při placení. Lidé se k nim proto rádi vraceli, aby tyto známky opět uplatnili. Známky byly především na pivo, ale najdou se i na polévku, či oběd. Zakoupením známek (předplacením) bylo možné obdržet slevu. Na známkách se vyskytuje jméno hostinského, či hospody. Tyto známky se cení zcela individuálně podle konkrétní hospody, jedná se o méně často vídané druhy známek. Na známkách konzumů najdete místo konkrétního výrobku přímo udanou částku, např. „20 Heller“. Ty haléřové, či jednokorunové patří mezi nejčastější, vzácné jsou opět jen ty s nejvyšší hodnotou, např. 5 Gulden.

Dekuji vsem za rozsireni mych znalosti. Ani jsem netusil, jakou diskuzi tady spustim, timto preci jen nijak vyjimecnym nalezem. ;-) Diky!

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru