Co to je?

Prosím o pomoc s určením Co by to mohlo být? Jedna strana zbrousena do ostra

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: Bodák Manlicher - náhradní (4 názory), Chladné zbraně (1 názor), Vojenské artefakty - Novověk (1 názor), Chladné zbraně - Novověk (1 názor) Rozik83: Bodák Manlicher - náhradní, wittman44: Bodák Manlicher - náhradní, seppDT55: Chladné zbraně - Novověk, Bhs: Vojenské artefakty - Novověk, Dasty: Bodák Manlicher - náhradní, Palmik: Chladné zbraně, Slovan: Bodák Manlicher - náhradní

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

Co to je?
Co to je?
Co to je?
Co to je?

Okolnosti nálezu

Lokalita:Jihomoravský kraj
Stav půdy:Suchá
Hloubka nálezu:5 cm
4 hlasy
4 hlasy
zobrazeno:
1829x,
komentářů:
6,
nálezce:
Bhs Bhs
vyfotografováno:
21. května 2020,
vloženo:
21. května 2020

Komentáře

Záložní bodák 😉

Náhradní RU bajonet

Tušil jsem to ale nějak jsem v to nedoufal

S největší pravděpodobností se jedná o bodák M 1895 ( erzats ) náhradní - celokovový bodák pro opakovačky vz. 1895, systém Mannlicher ráže 8 mm. Tento rakouský náhradní bodák byl v průběhu I. SV.V. vyráběn v ohromném množství kusů.Na dobových fotografiích je možné ho vidět ve výzbroji nejrůznějších vojenských jednotek. Náhradní bodáky byly vyráběny v období nedostatku původně zavedených vzorů v průběhu první světové války.
Jejich škála je nesmírně různorodá, neboť byly různými výrobci vyráběny prakticky pro všechny typy pušek, které byly v rakousko-uherské armádě v tomto období užívány. Byly vyráběny nepříliš přesně, poněvadž se předpokládalo jejich finální dolícování s konkrétní puškou. Náhradních bodáků bylo vyrobeno velké množství, přičemž bodáky jednotlivých výrobců se v detailech často podstatně liší. Tento bodák má přímou, jednobřitou čepel bez výbrusů, se středovým hrotem. Oproti jílci je překroucena o devadesát stupňů. V jílcové části je dvěma nýty k čepeli současně připevněna příčka z malého kusu úhelníku s nákružkem a pojistná plochá pružina, sloužící k zajištění bodáku na pušce.

A jen tak mimochodem. Nemáš zač.

Díky moc za info

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru