Desetiletý sen…

…se konečně splnil! Nevkládám sem mince, abych s nimi machroval, ale chtěl jsem se podělit o příběh, který se váže k počátkům mého hledačství. A nakonec jsem zjistil, že tahle mince v katalogu chybí, takže jsem si to už vnitřně omluvil. :D Koho zajímá jen nález, tak přeskočte k nadpisu „Nález,“ ať nemusíte pročítat všechen ten balast. ;)

Příběh
Letní den v roce 2012, do zaručeného konce světa v prosinci zbývá zhruba půl roku, Američani kroutí v Afgánistánu 11. rok a jistý švarný junák kroutí šestý rok pětiletého magisterského studia. Venku vedro na padnutí, chtělo by to někam k vodě. Najednou zvoní telefon, volá kamarád Žán. Koupil si zánovní detektor a chtěl by ho vyzkoušet. Prý čundr na Šumavu a jestli se náš junák nechce přidat. Proč ne, o hledačství slyšel, ale nikdy ho nenapadlo to zkusit, bude to sranda.
O týden později se junák a Žán plahočí po rozpálené louce nedaleko Českého Krumlova. Není to špatná zábava, pár drobásků a nějaký šrot. Je to jak rybaření, akorát na zemi. Člověk nikdy neví, co vyloví. Ruka už ale docela bolí, detektor se pronese a žízeň je veliká. Detektoru se ujme Žán a po pár krocích hlásí, že tenhle signál zní dost dobře. Začínají výkopové práce, Žán mává nad vykopnutými drny, protože dohledávačku nevede. Konečně! Je to v téhle. Hrouda se rozlamuje a před zraky Žána a junáka se vynoří velké šedivé kolo. To je hliník, ne? To je moc těžký na hliník. To musí bejt tolar… A v junákově hlavě se v tu chvíli zrodil sen. Sen, že na něj taky nějaké takové kolo čeká, někde, pohřbené v mezi, možná stovky let. A on ho najde.
Později se ukázalo, že nešlo o tolar, ale půltolar Františka I., ale to už nic změnit nemohlo. Junák začal opatrně s hledačstvím. Sem tam se zadařil hezký nález, ale tolarové mince nikde. A roky letěly. Prosincový konec světa je pryč, Američani z Afgánistánu jsou pryč, kamarád Žán je pryč (nebojte, neumřel, jen se přestěhoval do zahraničí a už se nevídáme), i švarný junák už je pryč. Jen sen zůstává.

STŘIH

Sobota dopoledne, 22. října. Venku poprchává a já do poslední chvíli zvažuji, jestli vyrazit. Můj koníček nakonec vítězí, balím se a loučím se se ženou. Třeba najdu tolar, říkám jí. Divné, obvykle zmiňuju dukát… Po příjezdu na místo už neprší, je zataženo a podzimní les je promáčený, to ale nevadí, vyrážím a v hlavě si přehrávám historku, co se stala před víc než deseti lety. Vůbec mám dneska tolaru plnou hlavu. Je to tady dobrá lokalita, moc neprohledaná a zatím z každé hledačky tady si odvážím jedno stříbro (pokaždé pouze jedno), tak třeba… Po čtyřech hodinách se už jen tak procházím a mávám. Našel jsem pár hezkých měděných krejcárků, takže spokojenost. Taková lehce nadprůměrná hledačka. Najednou ve svahu ID 23-24. Že by další krejcárek? Kopnu, signál není hluboko. Rozežraný soudruh desetník. Nevadí. Opět vyrážím. Po několika málo metrech další signál, ID 24-25. Že by tentokrát krejcárek? Kopnu, signál je trochu hlouběji a v cestě stojí pár silnějších kořínků. Vyhrábnu rukou nakypřenou hlínu a na povrchu leží šedivé kolo… Na krátký moment nejsem v podzimním lese ale na rozpálené letní louce. Sevře se mi žaludek. To musí být hliník, ne? Roztřesenou rukou beru kolo do ruky, není to hliník. Je to moc těžký na hliník. Není moc vidět ražba, ale z druhé strany vidím dvouhlavou orlici. JE TO TAM! Nechal jsem všechno ležet včetně mince a začal rázovat po svahu sem a tam. To není možný, konečně! Znovu beru minci do ruky a zase ji odkládám, neskutečná radost ze který je člověku až špatně. Kdo zažil, chápe. Kdo nezažil, zažije a pochopí. Oplachuju minci lehce vodou a už je vidět i letopočet, opis krásně prokoukl, no bude parádní. Je ale lehčí, než jsem čekal. Nebude to tolar, bude to půltolar. Ale to vůbec nevadí.… Asi dalších 20 minut sedím, postávám a přecházím v okolí nálezu. Jen tak, vyklusávám. Pak se konečně zmůžu na lehké pročesání okolí, nic už nenacházím, balím a jedu štastný domů. Svůj příděl stříbra jsem si beztak vyčerpal. Možná na roky dopředu. Ale to vůbec, ale vůbec nevadí. Můj sen se splnil.

Nález
Půltolar, 1624
Panovník: Ferdinand II.
Mincovna: pražská mincovna
Mincmistr: Jan Suttner
Průměr: 37 mm (udávaná 37,3 mm HALÍK)
Hmotnost: 14,20 g (udávaná 14,28 g HALÍK, 14,4 g internet)
Líc: Stojící Ferdinand II. ve zbroji, opis: FERDINANDVS.II.D.G R IM.S.A.G.H.BO.REX
Rub: Dvouhlavý orel (díky SirMaik za opravu) s korunou, opis: ARCHID.AVSTR.DVX BVRG.MAR.MOR.1624 a značka mincmistra (hlava gryfa)
Rub i líc je hezky ohmataný, zřejmě byl půltolar poměrně dlouho v oběhu, než ho někdo ztratil cestou lesem. Kde jsem ho možná po stovkách let našel já. :)
Minci jsem jen opláchnul vodou a lehce přejel kartáčkem, abych z ní odstranil hlínu. Jinak jsem ji nečistil a čistit nehodlám.

Fotografie:
1. Lícová strana, je patrná dvojtá ražba, hlavně u „FERDINAN“
2. Rubová strana
3. Koláž zleva doprava – a)první fotografie nálezu, ještě roztřesenou rukou, b) druhá fotografie nálezu už s rozumným zaostřením, c) líc s panovníkem po lehkém očištění, d) foto lesa, který mi vydal svůj poklad
4. Detail značky mincmistra Suttnera
5. Lícová strana po čištění na mojí ještě nečištěný pazouře, myslím, že tady je docela hezky vidět hloubka ražby opisu v porovnání s omšelými stehny panovníka

Fotky mi nejdou, ale myslím, že takhle jsou v dostatečné kvalitě, aby si každý udělal představu. :)

Údaje o minci

Identifikovaná mince: Ferdinand II. (1590–1637) – 1/2 Thaler (1/2 Tolar) (č. 6991) Ferdinand II. (1590–1637) 1/2 Thaler (1/2 Tolar)

Názory uživatelů

Průměr: 37,0 mm
Váha: 14,20 g
Území ražby: České území (2 názory)
Panovník: Ferdinand II. (1590–1637) (2 názory)
Rok ražby: 1624 (2 názory)
Nominál: 1/2 Thaler (1/2 Tolar) (2 názory)
Materiál: Stříbro (Ag) (2 názory)
Č. mince: Ferdinand II. (1590–1637) – 1/2 Thaler (1/2 Tolar) (č. 6991) (1 názor)
Kapsa: 6991, Hlas admina (?)

Přihlaste se a pomozte určit tuto minci.

Fotografie

Desetiletý sen…
Desetiletý sen…
Desetiletý sen…
Desetiletý sen…
Desetiletý sen…

Okolnosti nálezu

Lokalita:Ústecký kraj
Stav půdy:Vlhká
Hloubka nálezu:10 cm
Použitý detektor:Equinox 600
78 hlasů
78 hlasů
zobrazeno:
2146x,
komentářů:
37,
nálezce:
Harpagon Harpagon
vyfotografováno:
28. října 2022,
vloženo:
28. října 2022

Komentáře

Super. :-) :-) :-)

praha - jan benedikt suttner ze suttenpachu
- gratulace, kam se na tohle hrabe dukát a Au spol.....

Parádní kolo, i počtení. 👍 jak píšeš, doufám, že si taky zažiju. 😅 každopádně gratulace.

Zasloužený koleso ;-) gratuluji!!

Super kop i počtení okolo. 😎👍 Gratulace. 🍺

Luxuuus ;-)

paráda,jen škoda,že jsi ho tak vypucoval,ta patina měla svoje kouzlo stáří.....

Krásná mince i příběh 👍

Tak to je mazec ;-)

Žrádlo! :-O Gratulace! :-)

Parádní mince, pěkně napsané 👍
Jen jedna drobnost...to dvouhlavé, to není orlice, ale... OREL ;-)

Luxus 8-)

Pěkné počteníčko a krásný nález za palec!!! Gratulace!!!

Děkuji všem, jsem rád, že se líbí. :)
DreamerCZE: Určitě zažiješ, stačí vydržet a doufat, jak jsem se osobně přesvědčil. ;)
Master2: Neboj, není pucovaný, jen vodou. Ta poslední fotka je focena dřív než ty první dvě. Ty úvodní jsou blíž realitě. U té poslední bylo použito špatný světlo (je přesvětlená) a horší foťák. Dal jsem si záležet, abych mu to kouzlo stáří nevzal. :)
SirMaik: Máš pravdu, věděl jsem, že něco přehlídnu. Změněno v popisu mince, v příběhu jsem ale nechal orlici, aby zůstal autentický. Děkuji za opravu. :)

Tohle je pecka!!!👍👍gratulace😁
Mě se taky vždycky udělá špatně,ale z toho,jak mám prázdnou mošničku...
🤦😫🤣

Pěkný koleso i počtení 8-) ;-) Gratulace 👍

Hezký čtení, gratulace k super nálezu :-)

Krásná mince i počteníčko, gratulka velká pro postaršího junáka ;-) ;-)

Pěkný komplet ;-)
Grt.

Nedá mě to musim pochválit vekká Gratulace :-) :-) :-)

Hezky jsi to napsal. ;-) Gratulace k splněnému snu. ;-)

Příspěvek jak má být, krásný nález, krásně napsáno, obří gratulace 👍👍👍😊

Veliká gratulace :-) :-)

Moc hezký udělananej příspěvek a mince supr. 👍👍👍Grt. Veliká.

Nádherný kus stříbra. A za chvíli má krásný kulatiny.
Gratuluji a ze srdce přeji. ;-)

....ale nad pořádnou kopu Jánošíků to asi nemá, kdo nezažil, nekopal...nepochopí.... :-D :-D :-D

Chutná omáčka a krásná mince, za palec. ;-)

Super příspěvek a hlavně luxusní mince gratuluju

Gratuluju👍 :-)

Moc pěkný čtení. Mince krásná. Velká gratulace 👍 ☘️

to je na tom to nejlepší,ten okamžik,jen si ho užít, :-)

Krásná mince. Blahopřeju. ...

Dočetl jsem do konce :-D pecka a gratulace! 8-)

Paráda :-O

Supr gratulace a taky čekám dekádu na tolarek 👍🐀

Ještě jednou všem moc děkuji, takový ohlas jsem nečekal. Přeji všem, ať i jim padne to jejich vysněný. Myslím, že každý hledač má něco takovýho, na co čeká a jednou se dočká. :-)
Jerry68: Musíš vydrž dekádu a kousek a ono to přijde. ;-)

Ok :-P🐁

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru