Divný 3 krejcar (falzum?)

Zdravím všechny!
Podařilo se mi v lese najít v jedné díře dva stříbrňáčky. Já, který má na stříbro obrovskou smůlu jsem se konečně pořádně zaradoval. Jedná se o 3 krejcar a grešli Leopolda. Grešlička naprosto krásná. Stačilo jí opláchnout a fakt nádhera! Ale krejcárek dělá jakési problémy. Měl oproti grešličce obrovskou lesní krustu. O krustu se postarala chvilka strávená v chelatonu (klasický potup. Po chvílích vytahování, omytí a následné další ponoření). Krusta byla dole, ale mince byla naprosto černá. Ani kousíček stříbrné barvy se neobjevil. Začal jsem mít podezření, že se jedná o nějaké měděné falzum. Zkusil jsem trošičku zabrousit hranu mince, abych věděl, jaká barva vykoukne (zda měď či stříbro). Vykoukla jasná stříbrná barva! (Všechny tyto stavy jsou vyfocené na fotkách). Sednul jsem tedy k internetu a začal hledat, o co by se tedy mohlo jednat a jak černou barvu dostat dolů. Jenom přece v takovém stavu mince nevypadala vůbec pěkně. Našel jsem, že by se mohlo jednat o chloridovou korozi. No spíše jsem o tom byl přesvědčen. Zároveň jsem našel, že je obtížné takovou korozi odstranit. Způsob, který by měl alespoň trošku fungovat a který jediný jsem k tomu dohledal bylo to, že vložím minci s alobalem a solí do horké vody. I když místama černá barva stále je, tak většina zmizela. Bohužel i s tímto zbavení se dané koroze vykoukla jakási měděná barva. Přidávám ještě fotku ve srovnání s jiným 3 krejcarem a s grešličkou, se kterou ležel v zemi. Ptám se tedy, jelikož už jsem z toho docela zoufalý... Zda se jedná o originální stříbrný 3 krejcar a měděná barva se dá nějak vyčistit a nebo se skutečně jedná o měděné falzum? Po zabroušení hranky stále vykukuje odlišná stříbrná barva. Budu moc rád za každý názor nebo jakoukoliv radu. Děkuji!

Údaje o minci

Identifikovaná mince: Leopold I. (1657–1705) – 3 Kreuzer (3 Krejcar) (č. 1242) Leopold I. (1657–1705) 3 Kreuzer (3 Krejcar)

Názory uživatelů

Průměr: 20,0 mm
Území ražby:
Panovník: Leopold I. (1657–1705) (1 názor)
Rok ražby:
Nominál: 3 Kreuzer (3 Krejcar) (1 názor)
Materiál:
Č. mince: Leopold I. (1657–1705) – 3 Kreuzer (3 Krejcar) (č. 1241) (1 názor)
Radon54: 1241, Hlas admina (?)

Přihlaste se a pomozte určit tuto minci.

Fotografie

Divný 3 krejcar (falzum?)
Divný 3 krejcar (falzum?)
Divný 3 krejcar (falzum?)
Divný 3 krejcar (falzum?)
Divný 3 krejcar (falzum?)
Divný 3 krejcar (falzum?)
Divný 3 krejcar (falzum?)
Divný 3 krejcar (falzum?)

Okolnosti nálezu

Lokalita:Jihomoravský kraj
Stav půdy:Suchá
Hloubka nálezu:15 cm
Použitý detektor:Xp orx
6 hlasů
6 hlasů
zobrazeno:
1824x,
komentářů:
5,
nálezce:
Radon54 Radon54
vyfotografováno:
16. března 2023,
vloženo:
20. března 2023

Komentáře

Bude to falzum a celkem povedené.
Mincovna Praha: https://en.numista.com/catalogue/pieces43302.html

S továrníkem bych souhlasil. Slitina má vyšší obsah mědi, pobyt v zemi a pokus o čištění způsobil zčernání, po odstranění černé zůstane růžová mince. Tím, že si jí piloval si jí vpodstate zničil. Gratuluju :,-(

Děkuji za názory kluci. Akorát chci reagovat na to, že jsem minci v podstatě zničil. Na minci se opravdu hodně podepsala doma strávená v zemi a černá koroze určitě nevznikla čištěním. Zabroušení hranky - vím, že to není úplně nejlepší nápad, jak identifikovat materiál, ale nemyslím si, že to nějak moc poškodilo minci vzhledem k tomu, v jakém je stavu. Došlo pouze k odstranění černé vrstvy

Pokud je měděný nemusí se nutně jednat o falzum. Z pražské mincovny jsou známy měděné (nepostříbřené) odražky s letopočty 1702, 1703 a 1705, pravděpodobně zkušební ražby.

Pěkný 👍

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru