Dopisy z války

Toto je sice půdovka ,ale popravdě jde o dopisy jednoho z mých předků....strejdy France...rodáka z Loučovic. Do SS vstoupil aby si doplnil vzdělání ( služba u SS se počítala jako maturita ). Po krátkém kursu se na několik měsíců stal příslušníkem div. Totenkopf a poté byl převelen do nově vznikající div. Nord operující v Norsku. ....odsud z města Wehlau byly odeslány tyto dopisy. .....dopisy jsou psané kurentem ,ale v jejich obsahu jsem nic zajímavého nenašel ( namátkově procházely cenzurou )

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: Pohledy, fotografie, spisy, dokumenty (3 názory), Pohledy (1 názor), Věci denní potřeby vojáka (1 názor) charlie__70: Věci denní potřeby vojáka, Zakuj: Pohledy, vazy: Pohledy, fotografie, spisy, dokumenty, 123Martin: Pohledy, fotografie, spisy, dokumenty, MARTIINdetekit: Pohledy, fotografie, spisy, dokumenty

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

Dopisy z války
Dopisy z války
Dopisy z války
8 hlasů
8 hlasů
zobrazeno:
1359x,
komentářů:
17,
nálezce:
charlie__70 charlie__70
vyfotografováno:
17. srpna 2012,
vloženo:
7. června 2019

Komentáře

VUML byl tedy asi něco podobnýho , jako vstup do SS?

V podstatě jo....pokud chtěl někdo pracovat ve státních službách na pozici ,která vyžadovala maturitu.....měl možnost....dodělat si maturitu nebo vstoupit do SS.

Tak to teda bylo kvalitní vzdělání. A že těch absoloventů VUMLU tady ještě teď běhá a ve státních službách.

Také jsem měl příbuzného u SS.Bohužel byl prohlášen za nezvěstného a ani pátrání přes červený kříž a podobné organizace nepřineslo nikdy žádný výsledek.A pár zoufalcu co maj VUML u nás ve vsi také jěště žije :-D :-D ;-)

Francova smrt je taky záhadná.....dělal doprovod někdy v dubnu 1945 při převozu asi 80 beden neznámého obsahu do Č. Krumlova kde byl náklad přeložen z vlaku na nákladní auta celý transport pokračoval údajně přes rakousko někam do severní itálie......každopádně část ze 150 vojáků doprovodu byla postřílena vlastními důstojníky ještě na českém území ,včetně strejdy France. To je tak všechno co o tom vím. Možná někteří válkaři co znají tenhle příběh budou vědět víc .

Nejhorší asi bylo že na potomky nezvěstnych vojáku se nevztahoval sirotčí duchod.Jinak ten muj příbuzný se jmenoval Wenzel Jungbauer a zustal po něm syn-muj strýc Vašek ktery se až do své smrti nikdy nedozvěděl o osudu svého otce.

No jo no. Bohužel, příbuzné si nevybíráme.

Je mi to moc líto, ale já nemám žádného předka, německého vojáka. Já mám pouze pozůstalé příbuzné po odbojných hrdinech, kteří byli v posledních hodinách války na Přerovském nádraží ubiti pažbami německých vojáků. Mezi nimi táta se synem a tito mí příbuzní jsou vytesáni na té pamětní desce na přerovském nádraží.
Viz. https://www.valka.cz/11102-Prerovske-povstani-1-5-1945.

Kurňa, ještě že žijem až dnes! To bysme brat a Charlie boli proti sobě! Praděd byl v odboji. :-)

Nechci prudit a nudit, ale jen tak pro zajímavost.Lidi, vzpamatujte se !
https://www.vets.cz/vpm/josef-bryska-st-1361/

;-)dnes už se to musí brát jako dokument doby,a rodinu si člověk opravdu nevybere.Jeden strýc byl sturmanfýrer,jeden lítal u kanadské perutě z liberátorem,jeden děda v koncentráku a druhej kapitán(čestnej)rudé armády.A prapradědečka najdete na kdejaké minci či metálu.a veškerou dokumentaci rodina pečlivě poztrácela,rozprodala,nebo tají.Prostě po přízni řízni. o:-) :-D

Pokrvná línija sa vždy hlási , no rozum musí zvitazit...

Samson - no jak vidíš, tak za nama to ještě není a ani nikdy nebude. Příští generace už bude německý fašismus oslavovat a bude žít v přesvědčení, že nás osvobodili pouze a výhradně Američané. Hnus. :-/

Slovane asi jo,když rusáky nepozvou na rozdíl od -němců -na oslavy dne D.
Na druhou stranu, aby byl tenhle dnešní celosvětovej chaos dobře vyváženej,tak někteří angláni včetně opozice hutně protestujou i proti Trumpovi.
Asi se jim taky nehodí do krámu,takže tuhle neskutečnou ostudu sami zdatně vyhrocujou. Za války jim ovšem byli amíci dost dobrý. :-D

Takhle to dopadá,když se nedokážeme držet striktně -bez emocí i současnýho překrucování -pouze strohých historických faktů. Aplikovat tam tuhle demenci dnešní doby,která se stává pomalu jen cílenou zjednodušující hystericko/účelovou propagandou ,je šílený.

spongebob1 - souhlas. Velmi rozumný názor.

Slovane, mám to podobně,... každej nácek kterýho kopnu, je pro mě kapitulant do sbírky,... o:-)

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru