Dotek věčnosti

Kambrický trilobit Conocoryphe, barrandovými skalníky nazývaný Korunáč Jinecký. Nejen, že jde o kompletního, skvěle zachovaného dospělého jedince na pěkném formátu kamene, jedná se navíc o vzácnější, tzv. širokou formu.

Conocoryphe sulzeri (Schlotheim, 1823), prvohory-kambrium, jinecké souvrství, stupeň drumian, stáří 505 mil. let.

Lokalitu záměrně neuvádím, neboť po poslední návštěvě musím přehodnotit svoje stanovisko. Vždy jsem byl na straně sběratelů-nadšenců a i když vím, co jsou schopni napáchat paleoprospektoři (dobytek řádící jako smyslů zbavený), byl jsem proti jakékoliv represi. Stal jsem se však svědkem devastace v takovém rozsahu, že mi nezbývá než uznat, že ochrana našich jedinečných, světově významných paleontologických lokalit je nezbytně nutná.

Vymezuji se od těchto hovad bez špetky úcty tímto: Na trilobity jezdím jednou, až dvakrát za rok. Ctím přírodu, psané i nepsané zákony. Neplundruji přírodní památky, nevytloukám kameny za skal, hledám jen v suti a pouze paleontologickým kladivem (bez krumpáčů, lopat a kýblů), maximálně čtyři hodiny. Stejně jako v případě detektoru se ani tento koníček nedá dělat pro peníze, alespoň ne u normálně uvažujících lidí, kteří se neřídí mottem 'po mě potopa'. Mimochodem na tento vzorek, který má tržní hodnotu do tisíce korun jsem čekal sedm let. Takže asi tak.

Pro potěchu oka přidávám fotky svojí trilobití rodinky.

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: Přírodniny a fosílie (1 názor)
Argill: Přírodniny a fosílie, Hlas admina (?)

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

Dotek věčnosti
Dotek věčnosti
Dotek věčnosti
Dotek věčnosti
Dotek věčnosti
Dotek věčnosti
Dotek věčnosti
Dotek věčnosti

Okolnosti nálezu

Lokalita:Středočeský kraj
Stav půdy:Suchá
Použitý detektor:povrchový sběr
22 hlasů
22 hlasů
zobrazeno:
1717x,
komentářů:
18,
nálezce:
Argill Argill
vyfotografováno:
30. dubna 2016,
vloženo:
14. listopadu 2018

Komentáře

parádní a žádná deformace. ;-)taky ho někde mám.A si tu variantu běžnější. ;-)někteří těžaři sou schopní do toho vjet z bagrem ;-)

Vlastníš opravdu krásný kousek historie..! A souhlasím s tím co píšeš..! Nikdo nad ničím nepřemýšlí,,, jen Já a teď a fáčko,voe.... :,-(

Nejlíp se to odstřeluje dynamitem. Pak se to slepí a šup do světa 8-) Ne, o tomhle fakt nežertuju. Těch jam, trefněji masových hrobů je na každý vyhlášený lokalitě strašně moc. Je to průser :,-(

:-O :-O :-O :-O
Masakr! máš to krásný kolego :-) ;-)

Nadhera..... Ja hledam jen pouhym okem v suti a take nachazim.. Chce to jen trpelivost,, bystre oko a radost z toho,, ze neco najdu a pritom uz po tom kdekdo mohl slapat :-) :-)

Díky pánové, vážím si toho! ;-)

Nádhera.....!!!! :-) Když já našel ty své...tak taky pouhým okem v suti :-D . A stačilo mi jednou, víckrát už je hledat nepůjdu. Ono je to stejný...ať jde o trilobajty, vltavíny nebo archeolokality...vždy ta místa bude navštěvovat i dobytek. Bohužel..to je prostě homo sapiens :-/

:-O :-O :-O - úžasné, pán kolega!!!!

;-)ty vitríny cos přidal,taky parádní. ;-)

Ahoj Argill. Aj trilobity z hornej poličky sú z ČR? :-)

Ó děkuji převelice, jsem polichocen :-)
Libed: Horní polička je kromě těch neúplných kousků marocký devon, zakoupené exempláře. V pohoří Antiatlas v Maroku byli natolik příznivé podmínky k fosilizaci, že se kráse marockým trilobitů jen tak něco nevyrovná. Není divu, že si za to taky nechají zaplatit. Viděl jsem špičkové kousky za třicet i více tisíc. Když ale uvážím, kolik lidí tam maká v poušti, kolik vynikajících preparátorů odvádí brilantní práci a pokud se bavíme o skvostech muzeální kvality, pak je cena stále velmi příznivá ;-)

Dovolím si k věci jeden spam. Zde nejde pouze o to, že se tento nádherný trilobit dochoval 410 milionů let v takovém stavu. Představte si takového ježoura preparovat z vápence. I s profesionálním vybavením to budou desítky hodin chirurgické práce. Zboží nabízí Pan Vedral, což je v podstatě záruka pravosti exempláře. Pan Vedral jezdí osobně do Maroka nakupovat zboží a s falsifikáty má bohaté zkušenosti, kromě toho pravý trilobit má několik prvků, které nelze padělat ani dnešní nejmodernější technologií. Obchod Přírodniny pana Vedrala nabízel špičkové vzorky už v dobách, kdy můj děda chodil ještě bos :-D
http://eshop.prirodniny.cz/zbozi/8938/Trilobit---Kolihapeltis-chlupaci-holladri.htm

Krásný . :-O
Není co dodat . Super . ;-)

Argill, kvôli tomu som sa pýtal, pretože mi veľmi pripomínali tie marocké :-) Inak tu u nás na burzách sa dajú pokúpiť, chodia hlavne predávajúci z ČR. Mám od nich pár kúskov. Myslím, že chodia hlavne na nejakú lokalitu kúsok od Prahy? o:-)

:-O :-O :-O Tak to je obrovská paráda! Gratuluji k nádherné sbírce. Nemohu se vynakoukat.

Libed: Těch lokalit mnoho, tak jako v celé oblasti Barrandienu. To je unikátní útvar mezi Prahou a Plzní, kde se kompletně dochovaly starší prvohory a nachází se zde navíc několik světově významných geologických profilů. V Klonku u Suchomast byl ustanoven první mezinárodní stratotyp, podle kterého určuje hranici mezi silurem a devonem celý svět ;-)

Kovboj, zizka, Howy: Pánové, moc děkuji. Váš zájem mne velmi potěšil ;-)

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru