Dutej šutr

Nález při sběru vltavínu.Zaujal mě ten otvor.myslel jsem že uvnitř je rez ale není:-)Dá někdo určení?dík

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: Přírodniny a fosílie (4 názory), Minerály (1 názor) 123Martin: Přírodniny a fosílie, GATTO: Přírodniny a fosílie, : Minerály, francimon77: Přírodniny a fosílie, poustevnik48: Přírodniny a fosílie

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

Dutej šutr
Dutej šutr
Dutej šutr
Dutej šutr

Okolnosti nálezu

Lokalita:Jihočeský kraj
Stav půdy:Vlhká
Hloubka nálezu:1 cm
Použitý detektor:oči
4 hlasy
4 hlasy
zobrazeno:
1446x,
komentářů:
9,
nálezce:
Hering Hering
vyfotografováno:
27. března 2019,
vloženo:
27. března 2019

Komentáře

Nejspíš - železná ruda, limonit nebo goethit, případně i hematit. Vytváří tzv. konkrece. Uvnitř byl třeba jíl z okolních hornin.

jak píše cobasico je to konkrece u nas se nachazi ve vyvřelinách hlavně v čediči

Díky za info

Ono je dost obtížné určit, jaké minerály tu konkreci tvoří. Na některých lokalitách se uvádí obecně "limonit", ale po řádné mineralogické analýze, se často ukáže, že je to trochu jinak. :-D To, že jde o Fe- rudu se dá snadno poznat např. tak, že kousek (cca 5 - 10 mm ze vzorku) intenzivně vyžíháš. Po vychladnutí a rozdrcení by měl být ten kousek vzorku magnetický. Teď se u konkrece žádný magnetizmus neprojevuje. Je to takový jednoduchý test na ověření železa ve vzorku. Ale kdo s tím nemá zkušenosti tak ať to raději nedělá.

nastezce: Co se ti nezdá!

cobasico zajimave info konkreci sem už našel detektor ji bere magnet ne tohle skusim

To nevím, co máš za konkreci, že ji bere detektor. Ale toto platí pro ty tři výše zmíněné nerosty obecně. Stačí vzít kus hematitu, hodit na hoďku do kamen a docela intenzivně potopit (případně použít propanbutanový hořák; ale bacha všechny šutry obsahují vodu = EXPLOZE!). No a pak otestovat magnetizmus. Časté chyby u tohoto tesu jsou - nedostatečná teplota, krátká doba žíhání - pak se magnetizmus neprojeví. Chce to cvik a jisté praktické zkušenosti. Můžeš si to vyzkoušet třeba i na pyritu, který už je přeměněný na limonit, ale stále si zachovává krystalový tvar pyritu (pseudomorfoza).

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru