Granáty polní

Starší nález cca tři týdny.Málem bych na něj zapomněl.Kousek od rodné vsi.Já tipuji středověk a tak už jsem psal i archeologovi.Jsem zvědav na váš názor.Mladý se moc líbí ty granáty že takový ještě nenašla tak ho raději odevzdán:-)Snad budou fotky stačit aby ste viděli že nejde o bižu.Líp jsem to nenafotil(netvrdím že by to asi nešlo)tak snad to bude stačit.Nález už navečer za šera tak jsem nálezovku nedělal.Ať se vám daří.

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: Prsteny (3 názory), 5. Prsteny ozdobné s kamenem (2 názory), Šperky a součásti oděvu (1 názor), Brož se sklem, smaltem nebo kameny (1 názor)
Ladik: 5. Prsteny ozdobné s kamenem, Tomsn: Brož se sklem, smaltem nebo kameny, Hofr61: Prsteny, MARTIINdetekit: Prsteny, Pasek: Šperky a součásti oděvu, Master2: Prsteny, Karinn: 5. Prsteny ozdobné s kamenem, Hlas admina (?)

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

Granáty polní
Granáty polní
Granáty polní
Granáty polní
Granáty polní
Granáty polní
Granáty polní
Granáty polní
Granáty polní
Granáty polní
Granáty polní
Granáty polní

Okolnosti nálezu

Lokalita:Jihočeský kraj
Stav půdy:Vlhká
Hloubka nálezu:8 cm
Použitý detektor:Eq800.
Odevzdáno do: Prácheňské muzeum v Písku
35 hlasů
35 hlasů
zobrazeno:
3330x,
komentářů:
39,
nálezce:
jiva jiva Twitter
vyfotografováno:
3. března 2020,
vloženo:
3. března 2020

Komentáře

Luxus 8-) . Gratulace.

Paráda, gratuluju :-D

Je součástí nálezu granátů i ten nástroj ?

zajímavý kousek ,napiš až se vyjádří archeoolog ;-) dík

Nikamov a nejen on.Tohle je od archeologa-Ahoj Jirko, tohle je úplně skvělé. Totožný prsten je z *****, našel jsem ho v naoranem objektu. Konzultoval jsem to a kombinace granátů a běžného kovu je dost zvláštní. Vzhledem k těm okolnostem nálezu si myslím, že se bude jednat o 12. - 13. století. Vzhledem k tomu, žes stejný našel poblíž stejně starého sídliště to moji teorii podporuje. Není to stoprocentní, ale asi opravdu půjde o hodně starý kousek.
Měj se,
Tomáš.

Prsten mě napadl, jen mě mate ta díra skrz. Působilo to dojmem, že se to kdysi nosilo na něčem zavěšené. Tak jsem si říkal luxusní párátko, nebo něco kolem hygieny... Každopádně zajímavý kousek, gratulace! ;-)

Kdyžtak jsem přidal i vyjádření archeologa k tomu prstenu co jsem vkládal minule.Tak kdyby to někoho zajímalo tak koukněte ;-)

dík za info a gratuluju :-)

Argill.Já nejdřív myslel že jen jeden vypadl.Až teď doma jsem si všiml díry skrz.Když se ale pozorně podíváš na druhou fotku tak je tam vidět ještě menší důlek pod jedním granátem.To klasické prstenové prohnutí jsem se snažil vyfotit na předposlední fotce.

parádní, pěkný. ;-)

Aha, nerozpoznal jsem, že jde o torzo prstenu ( a ani v úvodním textu to není zmiňováno ), domníval jsem se, že je to kyčtekla k připevnění granátů při broušení.
🙈😊

Pěkný nález, gratulace ;-)

;-)hodně nezvyklej kousek,hlavně styl toho osazení kameny.A fotky parádní,vše je pěkně vidět. :-)

https://is.muni.cz/th/la2ne/bakalarka_dokonceni.txt

Parádní nalez. Jak tam ty kameny drží?? Oni už měli lepidlo??? :-D

Zpracování vypadá opravdu hodně staře, hlavně ty primitivní výbrusy. To dělal někdo na koleně. Moc to na prsten ale nevypadá! V tom místě, co by měla být ta druhá část obroučky, vůbec nic není, to je přece docela divné ne. Na jedné straně by se dost masivní obroučka dochovala a na druhé né?!?!?!? To nedává smysl. ... Myslím, že tam co je ten otvor, byl zasazenej další granát/pyrop, kterej vypadnul. ...

Je možné určit kov prstenu ?😊

cobasico tady je podobný-www.lovecpokladu.cz/artefakty/nalez/prstynek-163289/.to že ten jeden vypald s tím souhlasím.Už nahoře jsem psal Argillovi že je tam ještě důlek pod jedním tím granátkem a to asi způsobylo ztrátu(né že by mu pomohlo i to že byl na poli).Chtěl jsem přidat ještě foto detailu toho druhého místa kde chybí ta obroučka ale vrátil jsem se teď z práce a jak je pod mrakem tak to vyfotit nešlo.Možná i tak by bylo prd vidět.Kdybys ho měl v ruce tak to poznáš.Čistit ho ale víc nebudu takhle je jen opláchnutej vodou.

Mám úplně stejný

Koukal jsem na ty dva další a jestli to byl tedy původně prsten, tak nebudou tak starý jak je výše zmiňováno. To bude mladší, klidně novověk. A ještě mi teda někdo smysluplně vysvětlete, jak je možný, že jedna část obroučky se zachovala a druhá né. ...

cobasico-spousta vzorů nebo motivů prstenů se opakuje po staletí.Například známé semknuté ruce atd.Takže je opravdu těžké je kolikrát datovat.Já jen napsal v úvodu že já tipuji středověk(nic jsem neurčoval) a potom jsem na žádost nikamova přidal to co mi přišlo od archeologa(ten ho ještě ale neměl v ruce ale viděl jen to co vy).Jo a ještě dodám to smysluplné vysvětlení-protože byl dlouho na poli.A tam se doláme a zničí kde co.Různých prstenů a částí jsem už našel asi...asi...moc a z toho středověk cca 20.Z těch středověkých byli celé snad 4-5 jinak poničené orbou.Mnohokrát nalezeny přímo s archeology.Protože se bude v Prácheňském muzeu připravovat výstava zaměřená na prsteny(nejenom středověk)tak jsem jim slíbil že ještě jim zapůjčím ty novější(16-19 stol.)takže se v nich budu hrabat a věřím tomu že tam najdu prsteny prasklé takhle ale dochovala se celá obroučka ;-)

Já to myslel trochu jinak. ... Proč tam zůstala zrovinka jen jedna ta část, proč se neulomily teda rovnou obě nebo proč tam nezůstaly obě. Jako jen náhoda? Jedna se ulomí (jestli se vůbec ulomila ?) a druhá né. ...

Ty dva celý prsteny určitě středověký nejsou, to ti garantuju. Stylově vypadají mnohem mladší. A kdyby toto měl být takový prsten jako na těch odkazech, tak spíš novověk. ...

Oni totiž ve středověku byli jaksi dost levý na broušení fasetových výbrusů a kdyby to měl být výrobek z Čech, tak u nás se o středověkém fasetovém broušní pyropů nedozvíš ničeho. Protože na našem území nikdo žádnou středověkou brusičskou dílnu, kde by se měly vybrušovat fasetové výbrusy (např. pyropy) nikdy nikdo ještě nepopsal. Ono to není totiž tak jednoduchý jako třeba brousit křištál nebo rovinné výbrusy nebo mugle (kabošony). Tady u těch šutrů vidím, že se je pokoušeli i leštit a ani to není tak jednoduchý.

Lidi často usuzují dle starobylého vzhledu, ale klidně to může být ze 16. - 18. století. Všechny ty prsteny. ...

cobasico-to granáty nemusí být broušené,jsou nejspíš přírodní.Oni totiž granáty tvoří krystalky(zkus si do vyhledávače zadat surový granát).Jinak tě s tím odlomením chápu ale asi jsem to blbě popsal.Mám určitě nějaké prsteny s ploškou(né pečetní ale nevím jak to jinak napsat)kde prsten praskl na jedné straně hned u plošky a na druhé straně zůstala obroučka celá jen třeba zdeformovaná.No a pohyb v zemi zbytek třeba zahladí

Ne ne, to na mě nezkoušej, toto jsou výbrusy (velice neumělý; někde místně vyštíplý a ze spodu mohou být jen neuměle přibroušený). Už jsi někdy u nás v ČR v přírodě našel pyropy (ne almandiny!) jako krystaly s krystalovejma plochama! To by byly naprostý unikáty, za který by ti urval někdo obě ruce. :-D Klid. ...

Možná se druhá strana fakt ulomila a zaoblila....ale spíš je mi divný to,že zrovna kde chybí kámen,je díra skrz .....jestli tam ten kámen teda byl...?!... :-)

Tak pánové nedalo mi to a šel jsem ho ještě opláchnout když už je tu takhle plodná debata.Tak ta dírka nebyla jedna ale je jich tam víc jak jsem psal na začátku a přidal jsem foto aby bylo jasno že ta jedna tam nebyla náhodou ;-)ta větší možná kvůli velikosti kamene.Jinak cobasico taky mi nejdřív přišli broušený ale pak jsem narazil na netu na ty krystalický a to mě zmátlo.Tak se omlouvám.O granátcích vím prd.Na ně narážím jen při rýžování a to jsou omletí prcci ;-)koukněte na doplněné foto.

..jo na poslední fotce je "bulka" -náznak druhýho ramínka .....podle mě to prsten byl .....a asi chybí ten největší kámen... :-D ;-)

vše je závislé na čištění a na fotkách ........tkhle chytrý ,jsme mohli být už včera ................ :-D :-D

Tak promiňte kolegové,já jak to mám osobně u sebe tak to vidím jinak a nechtělo se mi to víc čistit když ho budu odevzdávat :-Djinak že tam bude asi ještě alespoň jedna dírka jsem psal na začátku někde v komentářích.

.........v pohodě ,nemyslel jsem to špatně ,aspon' je o čem diskutovat ....... :-) ;-)

V pohodě. ... Tyhlety co tam jsou zasazený, tak vypadají, že jsou "první liga". Akorát je to z doby, kdy lidi neuměli brousit fasetový výbrusy. V primitivních podmínkách českého venkova to bylo bohužel ještě poměrně nedávno. Díry jsou tam pro to, aby kamenem shora procházelo světlo skrz a tím pádem, aby mohla vyniknout jejich barva (oheň). To u takovýchto malých kamenů ve středověku nepoužívali, oni je podkládali lesklou folií nebo brousili jen mugle/kabošony a ne takovéto fasetované brusy. To možná někde ve Francii nebo Itálii, prostě tam kde to znali. Ostatně s tím světlem a barvou si to můžeš vyzkoušet, znovu je uměle zaslepit a pak zase odkrýt a uvidíš ten rozdíl. ... Ale nechápu proč díry nejsou u všech?!?!?!?!?

V přírodě se krystalovaný pyrop nachází, ale jsou to často jen sběratelský kousky, páč jsou rozpraskaný a pro šperkařský použití "absolut nevhodný"! Tyhle jsou někde sebraný v ornici na poli nebo vyrýžovaný v náplavech (to je už tvoje parketa!). Najít někde v přírodě krystalovanej pyrop šperkařský kvality a dostatečné velikosti a např. ještě v mateřský hornině, tak to je velice vzácná událost. ...

Jaký je průměr největšího kamene?

Vždyť já vím ;-)a jsem rád za diskuzi.Já jsem tady právě našel podobný jen jeden ve středověku a přiznám se že v jiných kategoriích jsem nehledal.Že jsem si ho já takhle tipl(ale tady neurčil)bylo to že starejch věcí už jsem pár kopl.Když je dobrá diskuze tak se aspoň jeden něco dozví a řekl bych že tady o to jde ;-)

cobasico-ty mi dáváš :-Dzrovna jsem dokouřil na balkóně a dodatlovával předešlý text.A najednou mě obdaruješ informacemi a já kvůli tobě( na oplátku) musel na dílnu pro metr.Tam jsem si dal zase cigáro a načnul pivo.No ale máš to změřeno.Největší je asi ten k tomu ramínku 4x4,5mm ber to ale tak že šupleru jsem nehledal ;-)

Moc děkuju! Docela obr. Škoda, že jsi tak daleko, docela bych se na něj podíval přímo. Až ho budou mít v muzeu, tak ať udělají nějaký pořádný fotky pod mikroskopem nebo nějakou lepší technikou se zvětšením. Ony jsou pak patrný třeba i rýhy po broušení nebo inkluze (tzv. vměstky) uvnitř kamenů (tady asi nebude nic ?) nebo různý nedostatky. ... Za to cígo a píjo se vomluvuju! ...

Jedná se jednoznačně o vrcholně až pozdně středověký prsten. ;-)

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru