Sada na čištění dýmky

Prosím o pomoc s určením nevšedného nálezu. Jde o nějaký mechanismus vyrobený z mědi. Okolnosti nálezu vypadaj asi tak, že jsem to kopnul vedle úvozu, hluboko v lese, kde jsem na několika metrech kopnul všechno od denáru, PG až po knofle ze začátku novověku. Zdá se, že docela frekventovaná část stezky.

Jedná se o 4 zvláštně vlnovitě stylizované nožky, dlouhé 6-8cm, dvě ukončené ostrým zahlým hrotem s dírkou pro nýtek na jednom konci a u druhé jěště s dírkou 2cm od první dírky, jedna nožka ulomená s ukončením ve tvaru miniaturní lžičky (2mm), jedna "středová" příčka s dírkama na nýt na každém konci, která byla uchycená na jedné z ostrých nožek (ale došlo k oddělení při manipulaci), plus jeden kroužek ve tvaru ploché obruče, taky s nýtama na každém konci.


Prvně mě napadlo, že by to mohla být nějaká sada paklíčů. To je asi totální blbost, ty vypadaj jinak.


Po delší úvaze jsem vyselektoval několik možností: raně novověké váhy nebo podobný vyvažovací systém, kování kapsáře, pomůcka pro kartografii nebo chirurgické pomůcky.

Pro ty lékařské nástroje může svědčit fakt, že jedna ta nožka (ta ulomená) má zakončení ve tvaru 2 milimetrové lžičky, jak to znám i z antických chirurgických nástrojů. Zbytek bych si uměl představit jako nějaký nesmysl na rozevření rány.

Bohužel jak to bylo pospojované železnýma nýtkama, tak se to od sebe oddělilo při vyhrabávání. Stezka vede z kopce, takže by tam možná šlo dohledat další kusy, ale jak to bylo zarostlý, tak jsem tam už nic nevykutal.

Kontaktoval jsem i archeologa - na první pohled přes email zatím nevíme, takže proběhne návštěva v Muzeu. Kdyby někdo věděl, tak budu moc happy.

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: Čištění dýmky (1 názor) Zakuj: Čištění dýmky

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

Sada na čištění dýmky
Sada na čištění dýmky

Okolnosti nálezu

Lokalita:Středočeský kraj
Stav půdy:Suchá
Hloubka nálezu:15 cm
Použitý detektor:Equinox 800
2 hlasy
2 hlasy
zobrazeno:
1130x,
komentářů:
4,
nálezce:
neznámý
vyfotografováno:
2. srpna 2019,
vloženo:
8. srpna 2019

Komentáře

možná čištění na fajfku ...?? :-)

jenom tipuju, možná to bude starší ..... ;-)

Pokud jsi to ještě nezjistil, tak, tady jsme na českém webu.

Souprava čištíní fajfky, lepe lulky, velmi pěkné.

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru