Hitlerjugend

Dnes se mi dostala do rukou zcela anonymní fotografie od jednoho mého kamaráda. Je na ní zobrazena nejspíše nastoupená jednotka Hitlerjugend. Snímek by mohl pocházet z konce druhé světové války, snad odněkud ze Sudet (možná Liberecko, Jablonecko a možná zcela jiný region). Kde byl snímek pořízen, ale dnes nikdo bohužel neví. A to je vlastně důvod, proč jsem si dovolil využít tuto možnost a vkládám jej sem. Chtěl bych totiž všechny lidičky z LP poprosit, zda by nepomohli vypátrat, kde by onen snímek mohl být pořízen.

Nevíte tedy prosím náhodou někdo, kde by to mohlo být vyfotografováno? Nepřipomíná vám to nějaké vám známé místo, kde je takovýto kostel s nápadným bočním vchodem a s takovouto kostelní nebo hřbitovní zdí kolem něho?

Všem za případnou pomoc předem moc díky! Za kvalitu snímku se omlouvám, fotka je bohužel taková jaká je... Zadní stranu nemám.

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: Fotografie (3 názory) SirMaik: Fotografie, : Fotografie, GATTO: Fotografie

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

Hitlerjugend
Hitlerjugend

Okolnosti nálezu

Lokalita:Liberecký kraj
4 hlasy
4 hlasy
zobrazeno:
2838x,
komentářů:
19,
nálezce:
cobasico cobasico
vloženo:
7. června 2017

Komentáře

Dík. Spíš děti... upřimně si moc nedokážu představit, jak drží v rukou "pancrfaust" a likvidují nepřátelský tanky...

Nejhorší možnou variantou je, že je to focený v obci, která už nemusí existovat...a že jich je.... :-/ :-/ ;-) ;-)

To nebude nejspíš obec/vesnice, ale město nebo menší městečko. Nasvědčují tomu ty budovy vpravo (při čelním pohledu). Je samozřejmě možné, že místo dnes vypadá jinak (je to dokonce velmi pravděpodobné!). Ale třeba by se našel ještě někdo, kdo by si jej mohl pamatovat takto!

Když voni tyhle barokní kostely jsou si všechny dost podobný!
Často jako harant sem chodil kolem kostela ve Mníšku u Liberce a ty okna u bočního vstupu nemlich stejný.Číhni na to. ;-)

uplně mi to připomělo epizodu c Panoptikum Města pražského , Dovolená , kterou dávali na ČT1 v úterý :-)

https://www.csfd.cz/film/71110-panoptikum-mesta-prazskeho/440504-pribeh-z-dovolene/prehled/

minuta 1.50 https://www.youtube.com/watch?v=o4UB9D9j1rI

Díky chlapi. Já si myslím, že například právě ten boční vchod je vcelku charakteristickým prvkem pro ten kostel. A pak se také domnívám, že ve spojení přímo s takovouto okolní zdí, těch míst asi moc nebylo. Za chlapci z Hitlerjugend, jsou ve zdi také patrné dva vrcholy jakýchsi sloupků (možná branka ?). I to by mohlo někomu třeba napovědět.

Zkusil bych napsat památkářům v pravděpodobných regionech, zda to nepoznávají.

já tam vidím Litoměřice pohledem od jezuitské koleje "dnešní TIMEOUT"....

Jakoby zezadu kostela "všech svatých"... Nastoupeni čelem k dnešní kavárně Time out...

JojTak sance je vid. Treba se Peters trefil. Ale fakt to muze byt z casti mesta nebo obce ktera uz zanikla nebo dokonce klidne ze zahranici :-O No drzim palcaky

Zdar Peters: Nemůžeš dát prosím nějaký odkaz, těch kostelů je tam nějak moc. Dík. Nějak ti nevím, nic co jsem tam zatím viděl tomu neodpovídá...

To otravnykomar: Máš pravdu, my pracujeme i s tou možností, že je to někde v okolí přes hranice - Krkonoš, Jizerských nebo Lužických hor.

Myslel jsem třeba kostel v Jelení Góře, bohužel omyl. Prověřoval jsem i staré snímky, ale nikdy tam kolem nebyla taková zeď jako je na snímku... :-/

Znam to tam jak svý boty, ale foto z tohohle uhlu jsem nikde nenasel :-( uz jsem patral

tohle je jediný foto z toho směru, bohužel blbej uhel...:/ https://www.google.cz/search?q=kostel+v%C5%A1ech+svat%C3%BDch+litom%C4%9B%C5%99ice&source=lnms&tbm=isch&sa=X&sqi=2&ved=0ahUKEwjKvNKcq7DUAhUGShQKHeNcCm8Q_AUIBigB&biw=1024&bih=653#imgrc=TTG0vAoAY0aRyM:

Dík. Mrknu na to...

Tak uvedeme tento příspěvek na pravou míru. Rozhodně je nesmysl že se jedná o anonymní fotografii od kamaráda. Tato fotografie je stažena z facebookových stránek " Nebejvaly v Roketnici vždycky takový prachsecký časy". Jedná se o scan foto z knihy " Meine Rochlitz, alte heimat". Mimo jiné, původní foto je černobílé a tato lehká kolorizace je mé osobní dílo. Pro zvídavé, lokalizace je před kostelem v Rokytnici nad Jizerou, brána u hlavního vchodu. Na letopočet si momentálně přesně nevzpomenu, ale tuším že to byl 1941. Toť vše, s dodatkem, že je zbytečné foto stažené z internetu vydávat za unikum.

V Rokytnici nad Jizerou to nemůže být fotografováno, takový kostel tam vůbec není. ...

Viz - https://www.turistika.cz/mista/kostel-sv-michaela-v-rokytnici-nad-jizerou/foto?id=787949

https://mapy.cz/zakladni?x=15.4474245&y=50.7293459&z=17&pano=1&source=base&id=2055576&pid=20934659&yaw=1.575&fov=1.257&pitch=-0.270

A že by snímek pocházel z r. 1941 to pochybuji. ...

Historické snímky kostela v Rokytnici nad Jizerou - https://www.fotogalerie-rokytnice.cz/cs/pohlednice/kostel-a-kaple

I z nich je patrné, že jde o jiný kostel. ...

Uvedu na pravou míru a nebo ať každý věří čemu chce 😂
Foto je z Ga-Pa - Garmisch-Partenkirchen 1941 a je z knihy
Dr. Pepi Erben Die skisportlichen Erfolge der Sudetenjugend 1939-44 SUDETENLAND "Stolze Erinnerungen II"
Str. 36. s popisem
Stillgestanden! (Ga.-Pa. 1941, zu S. 36). Von links: Ferla Kasper, Karl Heinz Riedel, Erich Kasper, Walter Just (der lange Flügelmann), Erich Hofer, Herbert Illner, Hans Willner, Franz Gebert, Gerhard Haller, Gusti Tasler, Walter Seidel, Franz Loos, Ebert Renner, Otto Hoffmann, Alwin Hollmann, Pepi Erben, Willi Bönisch.
Verdeckt: Rudi Lahr, Franz Tippelt, Harry Bartl, Sepp Weiss, Baldi Klier und Karl Langhammer.
Ještě jedno foto omladiny na str. 36 na nádraží.
A ano je i v DE a CZ verzi knihy Die alte Heimat Rochlitz im Riesengebirge
von Hans PICHLER obr. 280 s popisem
- HJ-Appell vor der Kirche (!) im Winter 1941/42. Winteruniform mit Skischuhen, Skihose, schwarzem Koppel, Wollrock, Armbinde und Schildmütze. Der Scharführer trägt Schulterriemen und Führerschnur ("Affenschaukel"). "Gelobt sei, was hart macht!", "Du bist nichts, dein Volk ist alles!" - so und so ähnlich lauteten die damaligen Parolen. Das Resultat waren endlose Totenlisten.

PS: já s fotkou chodil okolo kostela, pozadí, úhel - výška pohledu fotografa prostě neodpovídala. Pak jsem foto našel v té knize od Dr. Pepi Erben, proto jsem píši. Ať to pípa 🤓

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru