Hliněný přeslen.

Úžasný nalez mé ženy pouhým okem.)). Jedeme si takhle na projížďku na motorce. Žena říká "tamhle je velký výkop kanalizace tam zastav a okoukneme to".Jelikož je to skoro uprostřed starého města a 50 m daleko je hřbitov založený po 30. Léte válce,bylo to velmi zajímavé. Stažená kulturní vrstva cca do 50 cm sesypaná na hromadu. A dole pod hromadou ležel tento hliněný přeslen. Nejspíš spadl z hromady černé stažené zeminy a po prudkém dešti na nás čekal až ho po staletích znovu najdeme. Prosím místní odborníky o určení doby výroby a použití tohoto krásného přeslenu. Materiál asi hlína , průměr 30 mm, díra 10 mm, tloušťka přeslenu cca 18-20 mm. Hezký večer všem badatelům.)).

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: Přesleny (3 názory), Doba avarsko-slovanská 5. až 9.století (1 názor) ufo: Přesleny, pitpaja: Přesleny, petroff: Přesleny, Kaparaso: Doba avarsko-slovanská 5. až 9.století

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

Hliněný přeslen.
Hliněný přeslen.
Hliněný přeslen.
Hliněný přeslen.
Hliněný přeslen.
Hliněný přeslen.
Hliněný přeslen.
2 hlasy
2 hlasy
zobrazeno:
1777x,
komentářů:
3,
nálezce:
Kaparaso Kaparaso
vyfotografováno:
30. června 2020,
vloženo:
30. června 2020

Komentáře

Děkuji za bleskové určení. Nebyl by nějaký ověřovací odkaz na vaše určení???? Rád bych se dozvěděl víc o tomto přeslenu. Zatím vím jen že se jedná o hliněný přeslen s ostřivem(křemen) , barva je šedivo-Červená , bochníkovitý tvar. Nejspíš točený na kruhu z plavené hlíny. Já osobně bych přeslen zařadil klidně do římské doby-germánské. 8-) Ale nejsem samozřejmě odborník a středověk se nabízí vzhledem k místu. Kousek vedle cca 200 m byla kdysi za RU nalezena železná spona( Keltové) takže se nabízí i starší datace přeslenu než klasický středověk . Děkuji za případné odkazy které mi to doloží či vyvrátí ;-)

Taky jsem podobný našel na multikulturní lokalitě kde byly prokazatelně i keltské nálezy.Dal jsem ho do svých nálezů tady ho určili jako středověk.Pošlu ti ještě odkaz na e-sbírky možná ho tam objevíš.
https://www.esbirky.cz/hledat/rychle/vysledky?keywords=p%C5%99esleny&order=relevance

Jinak gratulace s pozdravem boh.rex. :-D

Děkuji za zajímavé stránky. Dle obrázků přeslenů mi vyšel podobný ale určený do doby stěhování národů. Myslím že určení nebude až tak lehké, né všechny přesleny pocházejí ze středověku. Také je pravda že tvar připomíná vzdáleně ty z olova. Podobný keramický přeslen mnou dohledaný, opravdu pochází za 14-16 století. Zde bude rozhodující tvar a materiál. Přesleny Podobné tvarem pocházejí například ze Starého hradiska(Keltové) ale i z doby Římské. :-D :-D :-D. No, teď babo raď.

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru