Hrivna??

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: Hřivny (1 názor) Pavuccik: Hřivny

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

Hrivna??
Hrivna??
Hrivna??
1 hlas
1 hlas
zobrazeno:
732x,
komentářů:
9,
nálezce:
Pavuccik Pavuccik
vyfotografováno:
9. září 2018,
vloženo:
9. září 2018

Komentáře

jo vypadá to tak...:)

Porovnaval som ine hrivny tak tiež si myslim ze je to tak ;-)

Kolegove, poucte me prosim, jak poznat pripadnou hrivnu od ostatnich kusu cehosi. Protoze takovych veci jsem uz za svuj zivot nasel docela dost, ale nikdy me nenapadlo, ze je to neco vyznamneho.

Ashtare, dle mejch poznatků jsou to Měděné nebo Bronzové polotovary, sloužicí ke směně jako platidlo, nebo jako ingoty určené k tavení...jsou si velice podobné tvarem a rozměry, ovšem je mnoho typů, dokonce i jen domnělých a nedoložených, snadno zaměnitelných s bronzovými Úlomky kroužků z koňských postrojů a tak podobně..... o:-)

No prave, me tohle pripada jako zlomek neceho a je podle me strasne tezke urcit, ze dany material byl urcen ke smene. Tim spise, ze hrivny i ingoty byly vlastne sami o sobe zlomky materialu a odlisuje je od bordelu jen jejich puvodni ucel.

Ja jsem se zeptal, protoze bych to opravdu rad pochopil, protoze pri cteni tohoto prispevku mi docela naskocila husina, ze jsem ja vul neco podobneho vyhodil s tim, ze je to proste jen zdeformovany kus zemedelske techniky. Muj deda jezdival na seno s konem a proto vim, ze spousta starych žecích stroju mela podobne jehlice, pri jejimz odlomeni vznikla deformace a vysledek byl stejny, jako tento. Jak jsem zatim pochopil, rozdil bude tedy hlavne v pouzitem materialu.

jo, a v "Homologovanym" tvaru... hřivny bejvaj na koncích zúžený, jakoby rozklepaný.... velikost 4,7,9 cm v průměru, teda vše jen přibližně, ale ty zúžený konce vylučujou ten postrojovea kroužek.... to je jen moje vysvětlení na Základě mýho pozorování, nálezů a zkušeností.... takže to může bejt i jinak, ale už jsem jich pár předal archoušům a s mými poznatky zatím neměli problém o:-) 8-) ;-)

Super, diky za rady. Ja jsem prave tou deformaci u casti žecích stroju narazel na ty zuzene konce. Jeden konec byl zuzeny z vyroby a kdyz se ta jehlice stroje zlomila sikovne, tak se i ten druhy konec zuzoval. Znam to z detstvi, nasbiral jsem takovych kousku pozehnane. No ted si budu davat 2x vetsi pozor.

pardon, oprava, 5, 7, 9cm

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru