Hromový klín ze včerejška :-D

Zdravím ve spolek. Ač včera předpověď počasí tady u nás byla nevalná, přesto jsem musel vyrazit. Pár hodin hledání proběhlo v pohodě jen s jednou přeprškou, ale pak to nabralo kapku větší grády. No co, se stoickým klidem jsem přes sebe hodil vojenské pončo a s úšklebkem vyslal nahoru: To bys musel chlapče o dost přitvrdit, abys mě vyhnal z terénu... no, přitvrdil :-D Za chvíli se ozval první hrom a začalo to kolem blikat, jak stroboskop na diskotéce. Fajn, vyhráls, řekl jsem si a sunul se pryč z pole. Krátce po jednom silnějším zahřmění jsem zpod kapuce sjel pohledem ke straně a tam na mě vykukuje fragment broušené industrie - hromový klín, vcelku příhodný čas nálezu a radostná tečka za mokrým závěrem terénní prospekce. Jen pro ty, co to nikdy neslyšeli, tak aby si nemysleli, že jsem úplný magor - hromový klín byl výraz, kterým naši předkové mysleli kamenné sekery a mlaty z pravěkých období a věřili, že jde o zkamenělou špici blesku, která zůstává tam, kam uhodil. Často si podobné nálezy nosili domů, protože už tehdy se říkalo, že blesk neuhodí dvakrát do stejného místa a přítomnost podobného předmětu doma měla případný blesk oblbnout, aby si řekl: Aaaa, tady jsem už byl! A prásknul by někam jinam, třeba do sousedovic chalupy. V mém případě se jedná patrně o část tzv. kopytovitého klínu, protože v nedalekém okolí jsem našel v minulosti dva jiné kusy a napovídá tomu i tvar. Tak, tímto končím svou krátkou slohovku, děkuji za pozornost a ať se daří :-D

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: Mlaty (1 názor) Markoman: Mlaty

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

Hromový klín ze včerejška :-D
Hromový klín ze včerejška :-D
Hromový klín ze včerejška :-D
Hromový klín ze včerejška :-D
Hromový klín ze včerejška :-D
Hromový klín ze včerejška :-D
Hromový klín ze včerejška :-D

Okolnosti nálezu

Odevzdáno do: AUAV Kutná Hora
11 hlasů
11 hlasů
zobrazeno:
1002x,
komentářů:
8,
nálezce:
Markoman Markoman
vyfotografováno:
24. září 2022,
vloženo:
26. září 2022

Komentáře

Parádní povídání analez také grt a palec nahoru 👍

Já to vidět, tak to nepoznám. Prostě šutr.

:-Djá když ten název tady před pár lety použil,tak se na mě nejdřív sesypali jak vosy,co to melu :-DAno,zazdávalo se to do domů a do věží kostela a o je také jeden z důvodů,proč jsou některé industrie z vápenou krustou,je to prostě malta. :-D ;-) :-)

Moc pěkný nález, gratuluju.

Hrobar2 - díky.
AntiqueGlass - kdybys vzal někdy podobnu kus do ruky, tak to poznáš, má hodně hladký povrch, pro přírodní kameny naprosto netypický. Taky tam hraje roli tvar, ten se dá dobře rozeznat i u úštěpů, jako je tanhle.
Kvasak - no, však proto jsem to raděj rozpesal pro ty, co tenhle terminus technikus neznají. Si člověk říká, co se toho muselo kde po polích válet ještě před sto, dvě stě lety.

Janek67 - díky.

Hezký čtení a nález jakbysmet. ;-)

Hehous - díky.

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru