Kamenická špic

Nalezená na louce nedaleko malého lomu který fungoval na přelomu minulého století, jinak v okolí jich tady je víc a asi 4 km od mého domu je jeden který těží žulu dodnes .Délka špice 170 mm.

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: Sekáče,průbojníky a vysekávače (1 názor) Gimli: Sekáče,průbojníky a vysekávače

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

Kamenická špic
Kamenická špic
Kamenická špic
Kamenická špic
Kamenická špic
Kamenická špic
Kamenická špic
Kamenická špic

Okolnosti nálezu

Lokalita:Vysočina
Stav půdy:Suchá
Hloubka nálezu:20 cm
Použitý detektor:teknetics pro 11dd
3 hlasy
3 hlasy
zobrazeno:
851x,
komentářů:
10,
nálezce:
Gimli Gimli
vyfotografováno:
26. května 2018,
vloženo:
27. května 2018

Komentáře

Nástroj určitě něco pamatuje . Hezkej nález . Když jsem byl kluk a chodil do školy která byla v sousední obci tak po škole jsme chodily pěšky bylo to domů 2 km a mezi obcemi byl malý lom a starý pán tam lámal kámen vždy odlomil velký balvan a potom je sekal na menší používal k tomu malé majzlíky dlouhé tak 10 -15 cm a dřevěné klíny . Odkryl vrstvu zeminy , ometl a potom začal zatloukat majzlík jeden vedle druhého tak po asi 20 cm od sebe ,když jich měl zatučenou řadu tak začal jeden po druhém zarážet hlouběji ,jak skála pukla a udělala se větší trhlina tak již dřevěné klíny až ten balvan celý odlomil .Kameny sekal na sokly domů .

Děkuji pane. Měl jsem tu čest si to zkusit asi čtrnáct dní v lomu na plátkování žuly na štípání kostek. Pěkná dřina :-D ;-) A to jsem měl zbíječku, udělal díru a vrazil tam klínek a řezal do toho palicí až ze mě teklo, hlavně bylo důležitý to štípat po letech, jinak nebyla šanc.Takže hluboký obdiv našim pradědům ;-)

Já tu čest lámat kámen neměl byl jsem školák ale jak jsme chodily tak tam byla vždy zastávka . Pán ty malé nepotřebné kameny nosil dělal si tam z nich takové chodníčky po kterých nosil ty opracované a skládal na hromadu k silnici připravené na odvoz .Musela to být opravdu pořádná dřina ale pán chodil stále stejným pomalým krokem .Ještě tam leží jeden řádně velký odlomený balvan ,ten už nestihl dodělat ta zubatá byla rychlejší .Ale nejraději jsme jako kluci chodily ke kováři tahaly jsme měchy a koukaly jak vyráběl s pomocníkem vše od podkov, kování koní , po kování vozů ale jak začal kovat koně a pasoval tu nažhavenou podkovu na kopyto to jsme vždy utekly . Ten pach pálené rohoviny byl na nás moc silný .

Jo, jo, kolego, už hold něco pamatuješ ;-)

Kolego díky za kompliment 1945

Jojo v Kozárovicích jsem se taky dost naštípal žuly. Žula má tři osy. Po slunci, po huňtě a po štůsu. Nejlíp šla po slunci. Ještěrkář nám ten velkej kus vždycky otočil a už jsme mydlili tuny. Palice na dubovým kmínku aby nebrněly pazoury. Bejvávalo.

Jo waffen, je vidět že víš o čem mluvíš ;-)já si naštěstí užil jen krátce :-D

Dnes už to nikdo nechce,ale kamenickýho vercajku sem dělal za ty leta metráky.A jezdil sem na chatu na vysočinu,kousek od Švihova když se tam ještě pracovalo.A dívat se jak někdo pracuje,to můžu až do bezvědomí :-D ;-)ěknej kousek železa. ;-)

Díky Kvašáku ;-)Ty jseš takový kovářský netáhlo :-D

Díky Tome ;-)je to takovej náš nevykopanej poklad :-D

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru