Karel IV

Jednoho studenýho dne asi před dvěma měsícema, jsem vyrazil prozkoumat zajímavou vyvýšenou plošinku na lokalitě, kam jezdím a vracím se už dlouho. Byla to moje desátá návštěva toho místa jen za tento rok. V únoru se mi tam povedlo najít parvus Václava II a zdálo se mi to podivný na náhodnou ztrátu takhle daleko od civilizace a hluboko v lese.

Dorazil jsem na místo a uvědomil jsem si, že většinu zmíněné plošiny zabírá už vyrostlá nepropustná lesní školka. Zvědavost byla ale silnější, než bolest od bodavých větviček a jehličí za krkem. Začal jsem zlehka a zkusil jsem nejdříve jít po kraji školky, kde hraničila s rozvětvenou, patrně úvozovou cestou. Hned první signál mě však šokoval. Byl to český denár. Navíc typ, který jsem si vůbec nepamatoval. Samozřejmě jsem se díky tomu zasekl na daném místě asi hodinu. V okolí 10 metrů jsem musel převrátit každý kámen.

Když počáteční adrenalin vyprchal, odhodlal jsem se vstoupit do hustýho porostu školky. Místama jsem se musel plazit po čtyrech a trochu jsem si zanadával, když jsem to dostal větví do oka, ale postupně jsem nacházel jeden hezký nález za druhým - většinou novověk. Když jsem se diagonálně prodral tim zabijáckým jehličím, otočil jsem to zase po druhé diagonále zpátky a říkal jsem si, že mám tak hodinku. Napadla mě myšlenka, že je to jedna z nejplodnějších hledaček za několik let a že jediný co by to teď korunovalo, by byl pražský groš. Napadlo mě to jen proto, že celá tá oblast to tak nějak našeptávala. Ani né za 10 minut se mi pod cívkou ozval nezvykle hezký bodový signál kolem 17. Mám rád hezké signály. Člověk si rád dá tu práci a pěkně je obkopává, těší se, protože mu detektor dává tušit, že to nebude totální blbost. Přinejhorším hodně zachovalé víčko. Ovšem tentokrát jsem po vytažení okamžitě poznal, o co jde, i když bylo kolečko zapatlané od hlíny. Byl to pražský groš. Původně se mi zdálo, že to bude Václav IV, protože mince byla nedoražená a ražba byla nevycentrovaná. Později jsem ho pořádne poplival a ofrkal destilkou a zjistil, že je to takový nepořádný Karel. Moje nadšení se nedalo kvantifikovat. Propípnul jsem okolí a když jsem si byl jistý, že už tam nic není, zrychleně jsem kráčel směrem domů. Je to můj druhý pražský groš. Z pohledu archeologie je to relativne běžná mince, ale každý detektorista ví, že nález PG je malý svátek. A to jsem jěště nevěděl, co se po kouknutí do katalogu vyklube z toho denáru. Ale o něm až příště.

Kdo by chtěl vidět video z týhle hledačky, tady dávám link. Vím, že natáčení a youtuby nejsou každýho šálek kafe, ale já to dělám pro sebe na památku na krásné chvíle a taky pro lidi, co je zajímaj nálezové okolnosti a chtěj si vyměňovat rady a tak. Nepopírám, že někdy utrousím ve videu totální kravinu. Človek když najde něco, co ho nabudí, neví pak ani co povídá :))
Odkaz: https://youtu.be/28O33ZI2NvA

Údaje o minci

Identifikovaná mince: Karel IV. (1346–1378) – 1 Pražský groš (č. 2274) Karel IV. (1346–1378) 1 Pražský groš

Názory uživatelů

Průměr: 25,6 mm
Váha: 2,53 g
Území ražby:
Panovník: Karel IV. (1346–1378) (1 názor)
Rok ražby:
Nominál: 1 Pražský groš (1 názor)
Materiál:
Č. mince: Karel IV. (1346–1378) – 1 Pražský groš (č. 2274) (1 názor) : 2274

Přihlaste se a pomozte určit tuto minci.

Fotografie

Karel IV
Karel IV
Karel IV
Karel IV

Okolnosti nálezu

Lokalita:Středočeský kraj
Stav půdy:Suchá
Hloubka nálezu:15 cm
Použitý detektor:Minelab Equinox 800
13 hlasů
13 hlasů
zobrazeno:
1139x,
komentářů:
7,
nálezce:
neznámý
vyfotografováno:
20. dubna 2019,
vloženo:
29. května 2019

Komentáře

Za palec :-)

Super, hned bych ho bral, gratuluju :-) ;-)

PG je Velkej svátek! :-D Moc přeju a gratuluju! Letos mě taky čeká 8-) ;-)

Gratulace super kop nádherné :-D

Gratulace 👏👍

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru