Keltský prsten

Keltský prsten z Flaxley ..... Welshbury Hill - Anglie

Dobunnové ..... stáří okolo 3400 let

Starší nález.

Něco málo na podívání z pozdní doby.

Zajímalo by mně na porovnání zda se nějaké prsteny našly i v naší kotlině.

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: Šperky (2 názory) Seven: Šperky, Myskavec007: Šperky

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

Keltský prsten
Keltský prsten
Keltský prsten
Keltský prsten
Keltský prsten
Keltský prsten
Keltský prsten
Keltský prsten
Keltský prsten
Keltský prsten
Keltský prsten
Keltský prsten

Okolnosti nálezu

Stav půdy:Vlhká
Hloubka nálezu:20 cm
Použitý detektor:Minelab
20 hlasů
20 hlasů
zobrazeno:
5098x,
komentářů:
117,
nálezce:
Seven Seven
vyfotografováno:
12. listopadu 2020,
vloženo:
12. listopadu 2020

Komentáře

A velikost je 2 x 2 cm

To jsi jako našla? To se od nich můžou takový artefakty vyvážet? ...

No, tak myslím, že by bylo dobré dále nic koupeneho nevkladat, neboť se to dostává neoprávněně do soutěže a zabírá to místo klukům kteří poctivě své nálezy našli a vyhrabali. My tady totiž ve velké většině vkládáme věci pouze nalezené. To co děláš ty není fér a bylo by lepší pro tuto prezentaci použít jiný web.

.... a holkám ;-)

Jestli je to koupený tak šup s tím do klubu. By mě zajímalo jak jsi to proclila. ...

Jsou to všechno nálezy staré okolo třiceti let.

V té době nikdo žádné hledače neřešil a pokud ses dohodl s majitelem pozemku tak jsi mohl za určitý obnos hledat a nebo se podělit.

To že je to teď jinak je jiná věc.

O soutěž mi vůbec nejde.

Hold jsem jezdila ve dvaceti po světě v době kdy někteří z vás ještě tady nebyli.

Proč by se na to nemohl podívat někdo další a porovnat to s tím co třeba najde tady?

No asi špatně :-( :-/

horký zboží :-D

seš tak naivní, že si myslíš, že před třiceti lety se legálně mohly vyvážet z nějaký země archeologický artefakty?

Věříme, ze ti o soutěž nejde, ale Admini to automaticky vyberou a zařadí do soutěže jak již se stalo za měsíc říjen. Tečka

Škoda že jsou ty fotky neostry. Není dobře vidět zdobení. Kdyby se měly stáhnout věci vykopany na aukru tak je tady v oblasti římské numismatiky pusto a prázdno. S výjimkou každodenní várky bordelu. To že sem Seven dává věci který jsou u nás nevídaný je za mne dobře. Alespoň to neuvidím jen v aukčním katalogu Beneťs. Stačí když dáš jednou pro vždy na vědomí to, že nestojíš o účast v soutěžích a máš klid. Tady to pak vyvolává zbytečně vášně. Jo před třiceti lety to bylo jinak i tady v tý naší malý zaprděný kotlině. Ale kdeže loňské sněhy jsou.

Proboha přemejšlejte trochu! Pak se někdo diví, že kvůli takovejm lidem volaj některý odborníci po zákazu, nebo přísný kontrole prodeje detektorů.

To kdyby ty odborníci viděli ty jatka v devadesatkach tak by je musela ranit mrtvice a v noci by se pochcavali. Ostatně na oficiální aukci může koupit kdokoliv cokoliv.

Takže je to nález detektorem cca před 30. lety v tom Flaxley? Jestli jo, tak s tím problém nemám a jestli byly jejich úřady benevolentní k vývozu takových věcí, tak asi jejich problém. ...

Waffen ..... máš pravdu.

Bylo to naprosto jiné i tady.
Mohla bych vyprávět.
A nešlo o žádnou devastaci lokalit.
A že věci nevídané se našly i u nás o tom jsem přesvědčena ale hold s tím nikdo nechce jít ven a riskovat štvanici jako například tady.

Třeba ty prsteny z keltské doby u nás ..... já věřím že něco podobného jako ten co jsem sem dala z Anglie se našlo i u nás a někdo to má doma a moc ráda bych to viděla.
Ale dá to sem někdo?
Těžko.
Vždy když si tu čtu ty ataky se vzpomenu na dva příběhy co se tu před zhruba rokem odehrály.

Ten první kdy mladý kluk našel keltskou hlavičku a pár lidí do něj tady tak šlo až ji hodil do Vltavy aby měl klid ..... aspoň tak to napsal ..... přičemž se jednalo o úžasný nevídaný nález v Čechách.

A druhý případ kdy tu jeden chlapík zveřejnil nález nádherného kompletního keltského náramku a opět do něj určití lidé šili tak dlouho ať ho odevzdá a proč už ho neodevzdal atd až nakonec napsal že ho zakopal na místo nálezu a nechce s tím mít nic společného.

Takže dva super nálezy v tahu.

Bravo ..... tleskám :-(

Já i věřím že to Harryll myslí dobře ale doba před třiceti lety byla úplně někde jinde než je teď.

Jít do důsledku tak by se muselo z luhů a hájů odevzdávat komplet všechno protože jen tak mimochodem některé zde zveřejněné mince ..... i jen jeden kus ..... mají hodnotu několik desítek tisíc korun ..... mnohem více než nějaká "zelenina".

Taky by bylo dobré nastudovat si pravidla jaká pro hledání platí mimo ČR a jaká tam dokonce platila před těmi dvaceti až třiceti lety.

Waffen ..... mohu to vyfotit líp.

Proboha ještě jednou ti říkám přemejšlej. Já neřeším jaká byla doba před třiceti lety, to je mi úplně jedno, já řeším jaká je doba teď a podobnejma prezentacem, co tady produkuješ, to teda fakt hodně vylepšuješ.

Ale pokud to tady nikomu nevadí, tak nic no... :-D

Jestli nebude spíše germánský : https://bm-antiques.com/early-medieval-scandinavian-viking-silver-braided-ring-for-sale/ a pokud dáš do vyhledávače "viking braided ring" vyjede jich podstatně víc.

A ten kámen, o co se jedná? Nějaká forma aragonitového achátu?

Slonslon1 ..... ahoj.

To je takzvaný zříceninový jaspis.

Je to původně křemen s listovitými vyrostlicemi barytu které po vyloužení nahradil kompletně křemen.

Pochází z Kněžnice ze břehů jednoho lesního potoku.

Byly tam toho celé bloky.

Ahoj Seven,
zřejmě dobrá lokalita. V Libuni jsem byl vícekrát, ale v Kněžnici ještě ne. Jedná se asi o menší lom, nebo je to volně v terénu?

Early Medieval Viking Scandinavian braided silver ring
jsou opravdu dost podobný.
Kdo ví, jak se tenkrát předci plavili.

Já tedy moc nevěřím, že by se kdy takovýto prsten našel u nás v ČR, alespoň o tom nevím. ...

Krt ...... velká podoba. Tento ale vypadá jak by byl litý ..... ten zde

Cobasico ..... no to bych právě ráda věděla.

Po pravdě jsem z Čech a Moravy viděla různé náramky amulety nákrčníky nápažníky ale prsten žádný.

Já myslím, že kdyby o nálezu takového prstenu u nás v ČR, lidi co sem chodí jako uživatelé, věděli, tak ti to sem už napsali. ...

Neviděl jsem ho zblízka, ale nemyslím si, že je litý, mě to přijde spletené a konce vytepané - z čeho vychází tvé určení, máš nějaký odkaz? Já našel pouze ty vikingské... A k té Anglii Vikingové sedí tak jako Keltové :-)

https://www.pinterest.com/pin/539517230357459125/
https://www.wulflund.com/jewellery/silver-jewels/filigree-and-granulated-jewels/viking-braided-ring-sterling-silver-ag-925.html/

krt: Ale ty sem vkládáš odkazy na nějaké napodobeniny bůh ví jakýho původu - zboží nebo jak tomu říkat.

Ten prsten od Seven je odlitek. ...

Tohle je napodobenina??? https://www.antiquesboutique.com/antique-rings/viking-scandinavian-braided-type-silver-finger-ring/itm29105#.X61h18hKjIU A ty tzv. napodobeniny jsou repliky... Nevím, z čeho soudíš, že její prsten je odlitek...

... ale pokud Cobasico najdeš odkaz (klidně i na repliku), s potvrzením, že se jedná o Kelta, tak ok. Jak jsem už psal - stačí dát do Googlu vyhledávače "viking braided ring" a s minimální námahou jich najdeš desítky, nejenom kopií, al i originálů, určených jako Vikingové...

https://www.ancient-jewellery.com/en-GB/4-anglo-saxon-viking/viking-scandinavian-braided-silver-finger-ring/prod_10982#.X61kh8hKjIU

https://bm-antiques.com/749-2/

krte - a co je to, když ne odlitek??

Dal jsem málo odkazů, Luku?

ale mi jde o tento zde vystavený - to je jasnej odlitek, nebo myslíš, že je taky motanej??

Master2 tak snad se už výběrčí měsíce trochu poučili.
Když už se ta soutěž musí konat,tak snad jednoznačně preferovat nálezy odtud.
Stejně se v ní možná nevyvarujeme ani v pravej čas vyštrachanejch šuplíkovek ,ale co už.

Harryl mi dost připomněl rostlináře Jaromíra , když všichni juchali u odlitku/sochy přejetýho Drápalíka. :-D :-D

Luku,já myslím, že je taky motaný. Fotky jsou ale mizerné, třeba je to odlitek, co já vím - z těchto fotek to ale nepoznat a moc tomu nevěřím. Ty z mých odkazů mají taky konce jakoby odlévané, ale jeden známý, vynikající výrobce replik pro muzea, mě povídal, že je to spletené a broušené a dotepávané (ano, už jsem dříve něco takového viděl a proto jsem reagoval v tomto vlákně). Každopádně, jestliže to tvarem odpovídá vikingskému prstenu a je k dohledání x analogií, které to potvrzují, tak je nejjednodušší nabízející se vysvětlení, že je to skutečně vikingský prsten. Možná by stálo za to zjistit názor mistra odlévače ( třeba Cementa) jak jednoduché je vytvořit formu, která napodobí spletený drát...? Podstatně jednodušší je asi to splést do copu, ne?

No a zatím nikdo nedodal keltskou analogii...

no, ty Tvé odkazy jsou spíše takové vzdušné, ty dráty jednotlivé jdou dobře rozeznat, u tohodle je to takovej slitek, i nějaky nedokonalosti tam jsou, jak to u lití bývá
- a formu bych udělal tak, že spletu jeden prsten a udělám otisk

Jak píše Luke, udělaš jeden spletenej (třeba jen voskovej) a máš formu tak dlouho kolik jen vydrží odlitků. Když by byl model voskovej, pak se aplikuje tzv. ztracený lití. ...

Slité to možná vypadá proto, že je to za ty roky v půdě spečené - ( materiál vypadá jakoby bronz, nebo co...?, stříbro ani zlato by se asi takhle nespojilo). Ale podstata věci je, že nevěřím tomu, že prakticky identický tvar odlévali Keltové a po 2500 letech totéž začali dělat Vikingové jako spleteninu...
Ve slévání se nevyznám, ale pokud to jde tak jednoduše, jak naznačuješ, tak je možné vysvětlení, že je třeba skutečně odlévaný - ale opět vikingský a určený pro levnější "masovou" výrobu pro méně majetné... Podle kamaráda je totiž výroba tohoto šperku celkem náročná, pokud má být vyrobený pečlivě.

Ytong, nejsi s tím Drápalíkem zas tak daleko od tématu. I to patří k české archeologii:
https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-udalosti-zajimavosti/50896/rikaji-mi-drapaliku.html
:-D :-D :-D

Není to až zase tak náročný. Když máš provotní model, tak je to vlastně jednoduchý. Já jsem jich vodlil v práci X (Ag nebo Au). Jestli si prvotní model dokázali vyrobit z vosku, tak to pro ně nemuselo být tak až tak obtížný. Každopádně myslím, že obtížnější vyrobit, jsou ty splétané. Protože k té spletené části musí být připájena ta další část obroučky, a to na dvou místech. To je daleko pracnější než jednodušeji celý prsten odlít, tak jak ho má Seven. ...

Tak jsem koukal ještě na ty spletený a je to jinak než jsen psal, oni ty konce budou proletovaný pájkou a ještě spájený nebo nespájený a opilovaný a dobroušený. ...

Myslím že tuhle otázku nám zodpoví Cement až půjde kolem.

Už jsem mu psal... :-)

Já myslím, že jsou všichni rádi, že tu prsten je. ...

waffen: Já sám jsem kovoliktec, ale lil jsem jen stříbro a zlato na desítky kilo, tak snad ti to nebude vadit. ...

Tak bohužel mistr Cement podpořil mé oponenty, je to podle něho odlitek... :-)
Cobasico - to, že je výroba tohoto šperku podle kamárada náročná, platí samozřejmě pro pletenou verzi...

Cobasico to byl můj sen ulejt si nějaký zlato. Ale zatím to neklaplo. :-D :-D

... ale mistr Cement na druhou stranu podpořil můj názor, že je to Viking... Takže přeju všem dobrou noc, musím jít čučet s dcerama na nějakou rumantyku :-D

Master: Ale to je přece na adminech, který nálezy do soutěže zařadí. Já samozřejmě budu vždycky v těchto soutěžích preferovat aktuální nálezy od nás z ČR.

waffen: Lití zlata není až tak náročný. Já už nepoužívál takový primitivní kovolitectví jako cement. Na moje lití už jsou potřeba stroje. A na dnešní odlejvání je potřeba už dost drahá mašina. Ceny se pohybujou od mega vejš. Ale je to pohoda, dokonce umí míchat roztavenej kov. To jsem ještě neměl. Nejdřív jsem měl statický lití, pak odstředivý. Ty by jsi si mohl zkusit třeba vodlejvání do praku. ...

Cobe já si chtel zlato ulejt ne odlejt. :-D :-D

Ulejt zlato, tak na to jsou u nás v ČR jiní mistři. Já ulejvám kde co a kam se dá!!!

Ale kdyby jste se chtěli podívat na odlévání do praku, tak cca tady v polovině filmu. Tahle technologie je vlastně primitivní forma odstředivého lití, ale dá se použít jen pro malé předměty a malé množství. Musí se postupovat tak, aby při tom nebyl nikdo zabitej a správně roztočit prak. ...

https://www.uschovna.cz/zasilka/EUWIXBML533Y5D2J-72D/

Tak, hlavně, že si tady z nás nikdo nedělá prdel :-D

Osobně jsem Markovi už poslední výběr artefaktů do soutěře odmítl a nebudu už vybírat nic.Měl jsem podmínku aby to za A byla kopaná věc a za B odevzdaná a za C zajímavá a za D kopnuta v daném měsíci.Jenže celá ta soutěž je dost provokativní právě pro to že spousta těch archeokopů v té soutěži se válí bůh ví kde.Další věcí je že opravdu pecky viz předposledně triskelová spona nebo ten Tumamův ptáček dostanou cca 10 hlasů a tuctový zlaťák jich dostane 6x tolik.Bral bych tu soutěž jako takové poděkování lidem co věci odevzdávají.Jenže celé mě to příjde že pokud se to neleskne je to bez šance.Teď navíc vybrané věci kopnuté někde na skoro jiném kontinentu xx let zpátky.ale jak říká kolega Master taky je mě to vlastně fuk...už

Záverom by som tu mal jedno také pekné porekadlo:
padouch nebo hrdina ,všichni jedna rodina!
:-D

Že já vždy rozpoutám takovou diskusi ..... :-/ ;-)

Prsten je určitě litý ..... v tom mají odborníci pravdu.

Dokonce jsou v bronzu vidět drobné "póry".
Mám tam odtud ještě jeden takový "amuletoprsten" kde to je znát ještě víc.
Mohu ho sem přidat i s lepšími fotkami prstenu.

O Welshbury Hill se soudí že tuto pevnost postavili Keltové a pochází z roku 1600 před naším letopočtem a je považována za místo, kde keltský kmen Dobunni uspořádal svou poslední bitvu proti Římanům po dlouho trvající partyzánské válce.

Tak jedině že tam pak přišel Viking a prsten ztratil ;-)

A znovu opakuji ..... o žádnou soutěž mi ani zbla nejde.

Nedávejte tam nic z toho co zde zveřejňuji.

A mám tady ještě vůbec něco zveřejňovat? :-/

Seven, ty to nějak motáš. Nesmíš všemu věřit. I v britský wikyně jsou kraviny. Keltové v roce 1600 před naším letopočtem? :-D Chtěla si říct, že jí postavili v roce 100 před naším letopočtem, že jo, viď? :-D Jako pohádka na dobrou noc to jde. :-D

Já už mlčím. Od teď až nafurt :-D

Harryll ...... :-D :-D

Tak jsem čekala kdo ten opis z Wikipedie okomentuje jako první a tak rychlou reakci jsem ale fakt nečekala :-/ ;-)

Jsem si to nechával nakonec, jsem čekal, jestli to někoho trkne.

Seven, díky za příspěvek, který to tu hezky okoření. Nesmíš to dělat moc často, abychom to vůbec vydrželi. ;-)
Když napíšeš, že jsi to vykopala motyčkou pomocí virgule před třiceti lety, tak proč ne. Je to tu o nálezech a nejlépe vlastních. ;-)

Seven, můžeš prosím dodat nějaké podklady, na základě kterých jsi to určila jako Kelta? Pokud je jediným argumentem to, že je to odlitek, tak je to argument slabý. I ten odlitek musel mít nějaký originál (ručně splétaný), ze kterého se vytvořila forma. Píšeš, že ty sama máš dva takové, takže se patrně nejedná o žádnou raritu a nějaké analogie z keltského období tedy musí být k dispozici ( jinak nerozumím tomu, jak jsi to mohla určit a zadatovat). Já tohle prostě znám jako severogermánský (vikingský) splétaný prsten z cca 10 století n.l. , ale pokud jsou i starší keltské verze, rád si rozšířím obzory.
A neber to prosím jako nějaký útok, prostě mě to zajímá... :-)

Tvl, takhle po ránu 60 zvonků štěstí, to bude den jako korálek....

:-D :-D ten Drápalík

Krt ..... nechci se dohadovat jestli keltský nebo vikingský.

Mohl ho tam opravdu nechat kdokoli.

Kolik lidí tam muselo za ty věky projít.
Proč by Viking nemohl ztratit prsten na keltském Hradišti?
Ale jak napíšu dál ..... bylo tam prý podobných nalezeno více.

A naleziště je dle odborníků jasně ..... i když co je jasně ..... keltské.

Jak mi jednou řekl jeden archeolog ..... Keltové nebo Vikingové ..... ve finále se to míchalo tak že hlavně východoevropské takzvaně keltské kmeny jsou jednou považovány za vikingské podruhé za skytské a ve finále to bude konglomerát všeho a pikantní na tom je že takzvaní Slované kteří nakonec přitáhli do naší kotliny nemuseli být žádnými Slovany ale někdejšími Vikingy.

A pochybuji že jinde i v té Anglii to bylo jinak.
Trasy lidí vedli všude možně a ta dřívější představa že lidé těch dob seděli na zadku na své hroudě a dostali se za svůj život jen za nejbližší humna je dávno lichá.

A i s tou představou že Vikingové ..... kdybych to tak brala ..... nemohli okopírovat starší keltský prsten prostě proto že se jim líbil ..... nesouhlasím.

Proč by ne.
Znáš myšlení tehdejších lidí?
A navíc nemusíš chodit moc daleko k příkladům ..... spousta starých věcí se vrací postupně do módy a to i teď a bude se to dít stále.

K samotnému prstenu mohu jen dodat že byl vyrýpnut ze země přímo v dané lokalitě v roce 1991 a to mnou s půjčeným detektorem a místní člověk co tam byl s námi říkal že podobné tam už našli a nebylo jich málo.
Materiál je samozřejmě bronz.

Ten druhý ani není tak prsten spíš něco mezi prstenem a amuletem ..... dělali jsme si srandu že pořádný chlap by ho mohl nosit na palci ..... ale dle mně to je spíš přívěšek a je znát že hodně používaný.
A na něm je jasně vidět že je odlévaný.
Můžu ho sem dát jestli je zájem ale nechci nikomu způsobit infarkt a "nasrání" atd.

Takže asi tolik k tomu.

Slonslon1 ..... nejedná se o lom.

V lesích nad Kněžnicí koryto většího potoka.

Nejlépe jet tam po větší vodě když jsou strhlé břehy a "vypadnou" nové věci.

Vůbec celé okolí Kněžnice je skvělé.

Nejlepší nálezy z lesů ..... hodně nám pomohla mnohdy i divoká prasata ..... nutno sledovat v lese díry po nich protože někdy narazí i na pěkné acháty ;-)

A nebo se i vyplatí rozebírat remízky na kraji polí kam sedláci kdysi vršili kameny z polí.

:-(

Kelt 3400 starý to je přece nesmysl...
Dávat sem tyhle věci ze zahraničí je dost kontroverzní a proti všem současným pravidlům slušného hledače! :-/ :-/ :-/ o:-) o:-) o:-)

Seven, ok, ale pořád mě chybí ta analogie - literatura, odkaz na net, cokoliv, kde bude podobný prsten označen jako keltský. Pokud podobné prsteny našli ve větším množství, určitě někde zaznamenané budou, ať už z tohoto, nebo z jiných nalezišť...

Seven, je dobře, že jsi to sem dala, já se na to moc rád podívám. Nehledě na to, že někdo má třeba doma něco podobného, tak má aspoň srovnání. Moc pěkné...stejně jako ta podložka. Taky krásná věc :-) . Ta je odkud? ;-)

master2 ... o vkládání nakoupených věcí bys myslím mohl sám povídat dost ... ale nebudu to tady rozebírat a kazit ti pověst ... měj se fajn ...

master2 - tak Tomáši, schválně kolik tvých mincí je opravdu kopaných a ne koupených, nebo darovaných ? přiznáš se sám, nebo to mám napsat já ? hlavně to chce body 8-) 8-) :-P :-P

Tak tady byla ovšem řeč o kontroverzních nálezech z ciziny!,který se prapodivně dostaly do soutěže.
Takováhle soutěžní prezentace ,jak už psal třeba Haryl nebo cilda je z pochopitelnejch důvodů na pytel.

Pro všechny ..... znovu opakuji ..... nechci aby mé nálezy ..... ano dost staré ..... byly "vkládány" do jakékoli soutěže zde.
O žádnou soutěž o cokoli co tu probíhá nebo bude probíhat mi nejde.
Jestliže by i tak byl nějaký můj artefakt do soutěže vložen tak ať pro něj nikdo nehlasuje a vzdávám se předem jakékoli případné ceny.

Srozumitelné a stačí?

To Krt ..... nemůžu Ti víc pomoct


Je to tak jak jsem to popsala.
Jedním z důvodů proč jsem sem ten prsten dala je to co už jsem psala ..... jestli se něco podobného objevilo i tady nebo jinde.
Nalezen byl na popsaném místě v keltských "vrstvách" kde jsou i naprosto typické keltské nálezy.
Vložím sem ten druhý artefakt co byl nalezen v podstatě hned vedle.
Můžete pak přemýšlet dál.
Ty ostatní "podobné" o kterých nám bylo řečeno jsem neviděla.
Byla to ta klasická legenda ..... "když jsme byli děti tak jsme je taky nacházeli a lidi to mají doma a je to někde i v místním muzeu a nějací archeologové je tu taky našli takové podobné atd."
Nebyl tehdy čas a popravdě ani důvod potom pátrat.

To Centurion ..... ta "podložka" jak už jsem tu napsala Slonslon1 je takzvaný zříceninový achát z Kněžnice :-)

Myslím, že kdybys své věci ne nálezy dala do klubu nebyl by s tím aspoň z mého pohledu takový problém, jsou to zajímavé artefakty, které je dobré vidět publikovat, ale mohla bys zapracovat na jejich lepší prezentaci. Takové rozmazané fotky jsou k ničemu... ;-)
A pokud si myslíš, že keltská,(Laténská)kultura je stará 3400 let tak si o tom něco nastuduj. ;-)

Cilda ..... leskne se to tak že se dost špatně fotí ale budu se snažit.

U jiných věciček to snad bylo lepší ;-)

A k těm letopočtům ..... je fajn si přečíst celou diskusi a ne jen pár posledních komentářů ;-)

Myslím že kdo mě tu už trochu zná tak ví že ráda čeřím vodu ;-)

Vložila jsem lepší fotky.

… a co Vám řekla Hlaváčku? Hledej šmudlo.

https://dk.upce.cz/bitstream/handle/10195/40997/KalabkovaK_SperkDoby_LJ_2011.pdf?sequence=3&isAllowed=y

Quo_vadis .....skvělý odkaz ..... dobře si počtu ..... díky.

Seven - k těm keltským prstenům u nás, viděl jsem několik zlomků skleněných prstenů, dva zlaté a jeden železný s gemou, čistě bronzový si žádný nevybavuji...vše odevzdáno do patřičných muzeí, takže prsteny keltové nosili i u nás ;-)

Sander ..... jasně ale jednalo se mi o tento typ.

A když to bylo odevzdáno je možné si to prohlédnout nebo to už je v něčí soukromé sbírce? ;-)

quo vadis to je skvělá bakalářská práce, našla jsi velice dobrý zdroj informací!
Radovesice u Libochovic a okolí byla zřejmě kolébka naší historie. I slavné Kounovské řady jsou jen za humny. :-)

Seven - samozřejmě si to prohlédnou jde, ale já nejsem ten kdo by vykradačce archeo lokalit radil nebo hlásil, u kterého archeologa a z kterých lokalit co končí 8-)

Sander ...... víš prd ale hlavně že máš jasno ;-)

Nepotřebuju vědět lokality ..... těch znám dost ...... ale když to je dle tebe odevzdáno tak bych se na to ráda podívala.

Nebo jen další žvást?

A otázka ..... je pravda že někteří takzvaní odevzdávači jen huntí ty naivní tomu věřící hledače odevzdávat a pak se podělí s archeology?

Jen se ptám ;-)

Seven - to bude asi dobrej matroš co ti vyhulil mozek... nebo že by ukrajinský vodka... :-D

každý věří tomu svému, a každý má svou pravdu, o které se musí přesvědčit... těch odevzdaných věcí je spousta stačí si dojít za archeology z jednotlivých muzeí, oni ti určitě rádi něco poví...

Pokud máš nějaká obvinění na konkrétní lidi, určitě tu na ně budeme všichni zvědavý, pokud ne je to jen další žvást od tebe bez jakýchkoli důkazů ...

Urážka by mě mohla dostat jen od člověka kterého si vážím.

Od Tebe se tomu jen směju :-D

Když už o tom matroši píšeš a vodce ..... to asi máš sám dost zkušeností s těmito sajrajty ;-)

Když už tak vynikající alkáč a ne tyhle patoky a co se týče smažek tak těmi totálně opovrhuji.

A jde je odpověď na mou otázku a další ..... kde jsou vystavené ty odevzdané věci o kterých jsi napsal? ;-)

Seven - to buď v klidu smějeme se oba, ;-)

Neber si to osobně, ale podle tvých vyjádření to na nějaké zkušenosti, které zanechali následky na tvém uvažování aspoň trochu vypadá, pokud nerozumíš nadsázce, tak se raději nevyjadřuj vůbec...

Jak by jsi si mě mohla vážit, vždyť se ani neznáme a asi se ani nikdy nepoznáme :-(

To co uvádím, není zatím publikováno a je to z aktuálních dlouhodobě probíhajících výzkumů, až to půjde do světa, určitě si o tom budeš moct někde přečíst. Zatím se můžeš kochat tou bakalářkou od quo vadis, tam toho na ukázku i s lokalitami máš dost...

A co ty konkrétní obvinění na ztráty z muzeí, máš něco?

PS: i dobrá vodka může být vynikající alkáč :-P

No hlavně že jsme se pobavili ;-)

Nerozumět nadsázce asi bych tu dál nereagovala a s brekem se stáhla do kouta.
Nemyslíš? ;-)

Ta bakalářská práce je fakt skvělá.
Se vším nemusím souhlasit ale přečetla jsem ji až do konce.

Co se týče Českých Moravských a Slezských nalezišť tak ty nechávám vám :-)

Je fakt že z místní kotliny mám jen dva kousky a ty jsem koupila.

A koho jsem obvinila ..... jen jsem se tě slušně zeptala ;-)

Ty tu teď píšeš o "nějakých" ztrátách ;-)

Tak jsem zvědavá kde se ty tebou popsané věci objeví.

A vodka je hnus ..... i údajně sebelepší ;-)

Objeví, jen to bude ještě pár let trvat... ;-)

Děkuji relaxační diskusi ;-)

PS: za pár měsíců sem dám jednu keltskou "pecku" co se ti bude určitě líbit... těš se seven 8-)

Jsem zvědavá ..... mám se koukat na google mapách po rozkopané mohyle? ;-)

Tak jsem si dal cca hodinku hledání na Googlu. Keltský jsem nenašel žádný, zato Vikingů je tam spousta - podobných, v různých provedeních ( twisted, braided), včetně odlívaných z bronzu. Nejsou ani nijak extra drahé ( aspoň teda ty odlité z bronzu)... No a když si rozkliknete poslední odkaz a najedete na 15. řádek, tak je tam prakticky jeden úplně totožný s tímhle na LP. Bohužel je asi prodaný, takže už nejde otevřít, ale je mezi vikingskými šperky z Kyjevské Rusi...

https://picclick.com/Rare-Ancient-Antique-Bronze-jewelry-Twisted-Ring-Viking-372910609586.html

https://www.pinterest.com/pin/457326537165931024/

https://www.pinterest.com/pin/606297168575939145/

https://bm-antiques.com/early-medieval-scandinavian-viking-silver-braided-ring-for-sale/

https://www.catawiki.com/l/19077447-viking-twisted-ring-group-bronze-9-18-25-mm

https://www.google.com/search?rlz=1C1PRFI_enCZ827CZ827&source=univ&tbm=isch&q=Viking+Bronze+twisted+cast+ring&sa=X&ved=2ahUKEwib7baG35XtAhWPy6QKHSqJDdYQjJkEegQIAxAB&biw=1366&bih=600



No jo Krt máš dobrý postřeh :-D :-D :-D
Takže asi tolik k nálezu v 91 v Anglii ... dobrá historka :-P

Sander, kdoví jak to bylo... Každopádně bych asi doporučil přehodnotit zařazení, Occamova břitva je furt platná: jestli to vypadá jako pes, štěká to a smrdí jako pes, existuje možnost, že je to zmutovaná kočka. Ale s největší pravděpodobností je to ... PES! :-D

No jo, nevzdal, jsem holt Nevzdálek :-) .

Sander ..... postřeh? ;-)

Všechno "jako" podobné ;-)

Odkazy ..... 1 dost jiný , 2 vzdálená podoba , 3 co to ..... ;-) , 4 dejme tomu , 5 totál vedle , 6 hromada prstenů všech možných tvarů ;-)

Ano ..... trabant je taky podobný mercedesu ..... má to čtyři kola a kasli na nich položenou.
Jo a mají oba i volant ;-)

Ale chápu že jednoduchá vysvětlení jsou prostě ..... jednoduchá ;-)

A ty neustálé útoky ..... "dobrá historka" ..... "možná to ani není originál" ...... já u toho byla takže vím své.
Avšak ..... myslete si co chcete.
Je mi to šumafuk ;-)

A jen tak na okraj.
Jeden čas bylo ve středověku módou imitovat římské prsteny.
Znamená to tedy že ty starořímské jsou vlastně středověké? ;-)

Snad to tady bude lépe vidět, skoro takový "prstenový bratři" :-P :-P :-P
https://www.google.com/search?rlz=1C1PRFI_enCZ827CZ827&source=univ&tbm=isch&q=Viking+Bronze+twisted+cast+ring&sa=X&ved=2ahUKEwib7baG35XtAhWPy6QKHSqJDdYQjJkEegQIAxAB&biw=1366&bih=600#imgrc=fdyotfJYeHteSM


Seven, mě je srdečně jedno, jak jsi ho získala, ale tvoje argumenty začínají být zoufalé a poněkud ztrácíš "glanc" - "vzdálená podoba, může být atd..." - čekáš identické dvojče? Dodej JEDINÝ ( stačí vzdáleně podobný!) důkaz podobného prstenu z doby bronzové a řeknu ok, může být. Žádný takový ale nemáš (a podle mě ani mít nemůžeš, ale možná se mýlím, třeba překvapíš...). Já tím tuhle debatu končím s tím, že vím o co se jedná, no a ty si klidně věř v 3500 let starého Kelta. Mimochodem - někteří lidé dodnes věří, že země je placatá ;-)

To Krt ..... Asi takto.

Je mi úplně lhostejné co si myslíš a házej si sem odkazů kolik chceš na podobné ..... sic! ..... vikingské prsteny.

Mnohé z nich repliky ..... umělecké :-) ..... jak sis snad dokázal všimnout ;-)


Těch ti sem můžu dodat taky tunu.
Není to žádný argument.
Já ti nepotřebuju dodávat žádný důkaz.
Proč to mám dělat když jsem byla u toho když byl tento prsten vytažen ze země z popsaného keltského hradiště.

V čem jsou moje argumenty zoufalé?
Tím že napíšu pravdu?

Jestli tak tak mi tě je lidsky líto.

Ale na druhou stranu musíš být šťastný člověk.

Víš o co se jedná ..... jediná pravda ..... "našel jsem podobné prsteny které byly určeny jako vikingské takže je to tak a můžu jít klidně spát" ;-)

Vzít za svou tvojí argumentaci tak budu chtít ať mi dodáš důkaz že tento prsten není keltský ;-)

Jsem přesvědčená že glanc ztrácíš ty.

A věř že se tvými slovy bavím ;-)

U tebe je přesně vidět proč je archeologie v takovém ... stavu ..... napsala bych to jinak ale jsem slušná holka ;-) ..... v jakém je.

A to jsi zřejmě laik.

Jedem lajnu a vše co vybočuje ukamenuj :)

Zítra sem dám kousek který byl hned vedle tohoto prstenu.

To bude sranda ;-)

Jo a počkej ..... ona fakt není placatá?
No teda! ;-)

To Sander ..... nedá mi než jen napsat ...... je to marné ..... je to marné ..... je to marné ;-)

Jo a těším se na tu tvoji keltskou pecku ;-)

Kdyby to šlo vložit dneska-jsem docela zvědavej.
Jen stručně a jasně:
K datování prstenu,celý jsem to pak nečetl,je nějaká analogie z UK?
Nebo se datování odvíjí pouze od místa nálezu,event.je tam nějaká stratigrafie?
Nebylo místo nálezu i polykuturní, event.lze to zcela vyloučit?

Ano, je to marné, za 24,99 USD si můžeš koupit co se ti zlíbí :-D :-D :-D

Pravděpodobnost, že dva prsteny budou mít stejné vady, stejnou barvu patiny a stejné provedení je dost malá...ještě je tu teda možnost, že ti ho nějaký dobrý kamarád hodil pod cívku, aby jsi prostě měla radost a ty jsi mu naletěla...i to se stává :-P

Psal jsem pár měsíců, takže vydrž ... mezitím můžeš na e-bay hledat další výhodný nákup ;-)

:-D :-D :-D Seven - opět dodáváš místo důkazů, potvrzujících tvoje keltské fantazie, pouze mlživé plky, plky plky... no tak, holka, dej odkaz na aspoň jeden podobný, prosím....;-)

TienYtong - problém je právě v tom, že své tvrzení nepodložila žádným analogickým nálezem, ani z UK, ani odjinud a když jí najdeš jeden prakticky stejný (vikingský!) z Ukrajiny (viz třeba odkaz Sandera výše), tak se tváří, že ho nevidí. Zadej si do Googlu " viking braided (popř. twisted) ring" a vyjede ti jich plný kotel, najdeš tam více i méně podobné, ale vyráběné stejnou technologií. Origo spletením drátů a ztenčením jejich konců ( většinou zlato, nebo ag), případně jejich bronzové odlitky. A je to běžný nález ve všech zemích, kde se Vikingové vyskytovali...

Tak jsem konečně po práci a můžu reagovat.

To Krt ..... čteš vůbec co tu píšu?
Jaký chceš důkaz že ten prsten byl nalezený tam kde jsem ho našla než že buď přijmeš moje tvrzení že tomu tak bylo a nebo ne.
Je to na tobě a je mi to vlastně už i jedno.


To TienYtong ..... no konečně. To by mohlo být. Ale i tak by to bylo zajímavé.
Vikingský prsten na jasně keltském sídlišti ve vrstvě kde jsme našli i ..... snad ..... keltské artefakty.
Za chvilku je sem umístím do nového odkazu.
Vyjádři se k tomu chceš-li.

To Sander ..... když udělám chybu tak ji uznám. Ten odkaz co jsi sem dal na ty prsteny na google jsem neprohlídla celý ..... jen dva řádky na mobilu ..... a ano ..... máš pravdu.
Ten prsten co tam je je úplně stejný.
Máš pravdu.

Když je to tedy tak zajímalo by mně toto .....

Žili Vikingové na původně keltských sídlištích ..... je to někde popsáno?

Nebo se tam nějaký viking jen tak mnoho let po Keltech potuloval a ztratil ho tam?
Ale dle pamětníků tam takovýchto prstenů našli víc.
Ale jasně ..... důkazy nemám.

Je možné že se tak dokonale můžou promíchat vrstvy že vše z různých období může skončit vedle sebe?
Naleziště je ve svazích.
Já bych řekla že ano ale chtěla bych znát i Váš názor.

Je čistě teoreticky možné že by takovýto prsten mohl "vymyslet" keltský umělec a za mnoho let ho jaksi přebrala jiná kultura a masově ho rozšířila všude možně?
Jen se ptám ..... nakamenujte mně ;-)

Jestliže je tedy Vikingský a jak je vidno tak v podstatě naprosto stejný jak ten v tom odkazu ..... Je dle Vás jasné že byl odlévaný a jak je možné že se z jedné formy ..... nebo z několika málo stejných z původního vzoru ..... rozšířil po možná celé Evropě?
Není už tohle obdivuhodné samo o sobě?

A ještě to Sander ..... na ebay nechodím ale když jsem si tam listovala v těch prodávaných artefaktech ..... takové krásné mnohdy věci ..... a z mého hlediska za pár korun ..... naštěstí mám nejen i v této době dost solidní příjem ..... tak jsem si říkala jaká jsem husa.
Vědět v těch devadesátých letech kdy jsem se tomuto věnovala že se to vše bude dát v pohodě koupit tak si ušetřím bolavá záda od krosny ..... poškrábané ruce nohy i tvář od trnkových keřů ..... kousance od komárů ..... bahno i v puse ..... chodidla plná puchýřů a jídelníček z konzerv ..... no tehdy aspoň ty konzervy stály za to ..... to je fakt ;-)

Ale je pravda že bych pak nepoznala krásná místa ..... fajn lidi ..... a neměla spoustu zážitků.

Takže tak.

No hurá, tak už to může být Viking... tos mohla uznat už v neděli, když jsem tenhle odkaz z Ukrajiny dával ( v 10:03, přesně, viz výše...) - ty nečteš argumenty oponentů? Já jsem tvé "argumenty" četl vždy pozorně, bohužel nějak nemají žádnou hodnotu ( prostě jedna paní povídala, skutečný důkaz nikdy žádný...). Prsten máš údajně skoro30 let a to jsi nikdy nehledala nějaké podrobnosti ohledně podobných typů? S naprosto minimální snahou bys určitě o obdobných prstenech vikingského původu zjistila mnoho zajímavých podrobností.

A jestli mohli Vikingové žít na keltských hradištích? To jako zkušená hledačka se zájmem o historii neznáš pojem multikulturní sídliště? No a o tom, že ten tvůj prsten vypadá úplně stejně, jako ten z odkazu si už také myslím svoje (ano, já vím, můžu si myslet, co chci...).

Do téhle debaty jsem se zapojil proto, že mě skutečně zajímalo, jestli se tento typ prstenů dělal už v době bronzové a zatím vidím, že s největší pravděpodobností ne. Takže by asi stálo za to tu dobu bronzovou v určení změnit, ne?

Krt ...... je to marný ..... je to marný ;-)

No, i takhle se dá vyhnout odpovědi, že Seven... Přeju další úspěšné nákupy ;-)

Krt ..... takže ještě jednou úplně po lopatě pro tebe.

Ten prsten jsem našla jak jsem popsala.
Když jsi přesvědčený že ne ..... tvoje věc.

Že nerozumíš psanému textu za to nemůžu.

Za to že si najdeš obrázky na googlu a nedosáhneš dál taky ne.

Za to že jsi přesvědčený o své jediné pravdě rovněž.

"Přeju další úspěšné nákupy" ..... znovu si to musím číst.
Když nic jiného tak jsi mě rozesmál :-)

Jak jednoduchý je život toho kdo dokáže odsoudit člověka o kterém nic neví.
Nebo v tom cítím závist? ;-)

Ale máš takto spokojený život.

Že existují multikulturní sídliště vím.
Jen jsem chtěla vědět zda jsou popsaná i naleziště kde sídlili naprosto jasně Vikingové po Keltech.

Ptám se a nechám se poučit.

Zkušená hledačka nejsem.
Nepovažuji se za ní.
Člověk se učí celý život.
Do archeologie jsem dělala před x lety.
Vše se vyvíjí.
Teď se pokouším vzdělat v numismatice.
Ale jen Československo od první republiky po současnost.

No třeba k tomu taky někdy dospěješ.

Přeju ti dlouhý spokojený život 🖖 ;-)



:-D Psanému slovu rozumím dobře, takže rozeznám plky od faktů,navíc umím hledat na internetu, zkus to, není to těžké.

O své jediné pravdě jsi byla od začátku přesvědčená ty a holt až důkazy (z tebou opovrhovaného Googlu) tě prostě donutily aspoň trošku přiznat barvu a uznat, že by to mohl být Viking (byla to ale fuška...).

A přeju ti také hodně zdraví a spokojenosti - a víc otevřenosti jiným názorům... :-)

Já jen tak náhodou. Hledal jsem určitý druh přezky a v tomhle "sešitu" jsem si myslím narazil na stejný prsten, nalezený na SVK. Poněvadž jsem si prohlížel tenhle artefakt, hned jsem si na něj vzpomněl, v reakci na seven, ptala ses jestli byl u nás nalezený podobný. Až teda na to, že tenhle je jinak datovaný, tak stejný motiv. (nemyslím to zle, jen mě zaujal ten motiv ;-) )

https://is.muni.cz/el/1421/podzim2016/AEA_59/um/HODINA_9_pracovni_sesit.pdf

strana 16, spodní pravá tabulka, č. 14.

Berak1 ..... ahoj.

Díky za skvělý odkaz ..... zase něco nového.

Máš pravdu.

Třeba tenhle vzor jako univerzální prostupoval a prostupuje staletími.
Kdo ví ;-)

Je datovaný jako středověk (10.-13. století), přesně jako výše uvedené z odkazů v diskusi, takže patrně "neprostupuje staletími". To lpění na své ničím nepodložené představě je už srandovní a trošku dojemné, Seven ... Jinak super odkaz Beráku :-)

No mně zase dojemný připadáš ty ..... máš oči a nevidíš ..... ;-)

Bavíš ;-)

Dobře jsi udělala, že jsi ten prsten angličanům vzala! To jsou darebáci! :-D Tady se furt každý ohání, jak je to v Anglii v oblasti dobré, nejlepší, jak je to vzor, hotový Gagarinové. Jak tam vykupují artefakty a všichni se tam mají jako v ráji. A já tvrdím, že nedělají dobře. Akorát se jim v muzejích hromadí artefakty a stejně je nezpracovávají, jen se všude po světě chlubí co všechno v Ánglii majú, yes!!?! :-D Jejich archeologové, nedosahují kvalit našich. Někdy je lepší míň než víc, ale angláni si myslí že jsou top yes a přitom žijí v kanále. Nebo za jak tvrdí. Líbí se mi představa jak si na letišti měla na prstech 10 keltských prstenů.
Ale tady nelegálně nekop. A jestli máš přebytky toho bronzu, klidně nám můžeš do muzea jeden dát, prsten z Ánglie jak jsi oblafla MI nemáme. Zdar Odysseus. :-D :-D :-D

Odysseus ..... téměř po roce opět tady. Nebyl jaksi čas.

A jen co nakouknu tak Tvůj příspěvek.

Ironie ..... dobrá ..... ale nasmála jsem se a směji ještě teď :-)

S těmi prsteny na prstech ses totiž téměř trefil ;-)

Ale jak jsem psala v některém ze svých minulých příspěvků ..... v České kotlině a v Moravských pláních obtisky mých hledačských bot nehledej ;-)

Nazdar Seven, ani já tu nejsem příliž často - času pomálu.
Sice jsem zakoupil nový klacek, ale nejraději se pohrabu malými pokroucenými hrabičkami
za pár kaček na svých starých předválečných zavážkách. Pár nálezů bylo a to mi úplně stačí.
Dobré jsou i potoky a říčky - letos mě tam potěšil briliantový prsten a pár jiných drobností.
Na kamenech jsem moc nebyl - příští rok snad výprava do Dubníka. Letos jen 2x v Desné za tamním bolidem - ovšem bez úspěchu.
Ať se Ti daří. :-)

Ahoj :-)

Stihl jsi toho víc jak já.

V zimě jsem byla na Ukrajině kde se zdařil pěkný nález keltské spirály a od té doby "jen" jezdím s přítelkyní po různých pamětihodnostech vlastí Českých.
Byly jsme například ve starém dole poblíž Berouna , na ranči v Hořovicích a pár hradech.

Ale chystám výpravu na jedno keltské místo.
Snad z toho něco bude.

Covid jde mimo mně 😉

Kameny žádné až na pár granátů v mých náušnicích co jsem dostala ;-)

Prsten skvělý.

Děkuji za přání.

I Tobě všechno nej 👍😉

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru