Knoflík CK

Ahojte, můj první knoflík s písmeny CK. Průměr 20 mm. Význam těchto písmen nejspíš jen tak někdo nerozluští. Na Knopfsamlerovi se uvádí význam "císařsko-královský", se kterým se neztotožňuju. Spíš to budou iniciály majitele pluku, jak psal vloni v březnu kolega Horasul. Kdyby někdo po něm už pátral a něco zjistil, tak budu rád za info. Ale klidně ho šoupněte mezi mosazné, několik jich tu už je.

https://www.lovecpokladu.cz/artefakty/nalez/knoflik-288695/
https://www.lovecpokladu.cz/artefakty/nalez/knoflik-ck-57823/
https://www.lovecpokladu.cz/artefakty/nalez/ck-knoflik-173639/
https://www.knopfsammler.de/product/4525/ma-a-00ck01-pk.html

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: Mosazné (2 názory) suk58: Mosazné, Sudeten_Objekt88: Mosazné

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

Knoflík CK
Knoflík CK
Knoflík CK

Okolnosti nálezu

Stav půdy:Vlhká
1 hlas
1 hlas
zobrazeno:
362x,
komentářů:
2,
nálezce:
Hunty Hunty
vyfotografováno:
26. února 2023,
vloženo:
26. února 2023

Komentáře

Urcite sa jedna o gombik z druhej polovice 18 storocia :) Existuje este vzacnejsia verzia ak sa nemylim s kombinaciou ES/SE? Po dobu, co sledujem tuto tematiku (tzv. plukovne gombiky) to vyzera, ze tieto gombiky takmer s istotou pochadzaju z obdobia Svatej rise rimskej. Niektore tieto gombiky su s roznym typom korunky, niektore su bez nej. Gombiky predstavuju bud osobu, vojvodstvo = su skratka viazane na jednotlive nemecke štátiky. Casom toto tajomstvo urcite prelomime :)

No ještě jsem se jednou díval na toho Knopfsamlera a zarazil mně ten rozměr, kde pod tím výše uvedeným odkazem má větší průměr 23,9 mm a má zakroužené zdobené písmena a ten můj má jen 20 mm a bez tak výrazného zdobení. Spíš jak inicály majitele pluku bych to viděl na označení nějaké jednotky třeba civilní/císařské komando nebo něco na ten způsob.
Jak je tady kategorie s písmeny B, F, G, Z tak béčko byli Bombardier, efko Fisilíři atd. - to je písmeno znamená zkratku funkce:
www.lovecpokladu.cz/klub/a/urcovani-knofliku-iii-20050

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru