Knoflík hornický

Tak jsem na políčku za humny také kopl i nějaké ty artefakty a dnes dva hornické knoflíky, tento je z výroby Fridricha Arlta z Vídně.

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: Knoflíky (2 názory) michalk: Knoflíky, haidrich: Knoflíky

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

Knoflík hornický
Knoflík hornický
Knoflík hornický
Knoflík hornický
Knoflík hornický

Okolnosti nálezu

Lokalita:Středočeský kraj
Stav půdy:Vlhká
Hloubka nálezu:10 cm
Použitý detektor:GM 5
2 hlasy
2 hlasy
zobrazeno:
1116x,
komentářů:
8,
nálezce:
michalk michalk
vyfotografováno:
19. března 2021,
vloženo:
19. března 2021

Komentáře

Tenhle je zajímavý ale nevypadá moc na horníka já bych řekl že to bude hasič - to želízko je jak sekyrka a špice hodně zohnuta (tohle by už asi horník nepoužil) i ta špice ohnuta je dovnitř ale má byt ven :-/ U překřížení je jakoby nějaká vlnka. No v tomto bych horníka neviděl snad nikdo nedal želízko obráceně , teda nikde jsem zatím neviděl fotku ani nic podobného , často ho zamění s mlatkem atd. ale vždy hrotem ven ...takhle bych řekl že to je sekera ...jinak hezky knoflík

Díky za názor, přidal jsem lepší fotku a našel obrázek se starou pečetí. Myslím, že je to určitě hornický knoflík a ta vlnka je provázek který to obepíná a hold výtvarně je to takto pojaté. ;-)

Zkusím ještě najít věrohodnější důkaz ;-) Na příbramsku má hornictví dlouhou historii, tak si to i s tím spojuju ;-)

Jo to na Ostravsku taky ale nikde jsem to obráceně neviděl a to jsem už koukal i na netu vždy to bylo špici ven ...i na té fotce co jsi přidal je špice ven , nikdy to nebylo špíci dovnitř (takhle to fakt vypadá jako sekera). Jedině že knoflíkář co to dělal byl popleta a tak máš jedinečný originál....ale já osobně bych si tohle na uniformu nedal , asi bych za starých času riskoval že dostanu na pusinku :-D :-D :-D Hledej důkaz zatím nemáš ani nevěrohodný ( budu taky koukat a kdybych náhodou našel dam vědět ale fakt zatím toto bych na horníka neviděl , spíš jako hasič ale bez helmy ) ;-)

Napadá mně jestli to nebyl menší starý soukromý důl. Třeba se chtěl majitel trochu odlišit od ostatních a tak to želízko dal zobrazit obráceně . Je to zvláštní ale možné a ty tým pádem máš jeden z mala :-O

Zkus se kouknout co býlí doly v okolí nalezu chlapy většinou docházeli pěšky tak bych počítal že majitel knoflíku nechodil na druhou stranu města , často cela vesnice nebo část města robili na jednom dole . Já koukal ale nenašel , ty můžeš aspoň přesněji určit o které doly se jednalo a kouknout do historie. Pak dej vědět toto mně zajímá a je to zajímavé ;-)

Našel jsem článek "K hornickému znaku" od Doc. Ing. Pavel Hánek, CSc., kde ve studii zjistil, že umístění mlátku a želízka není heraldické pravidlo,v některých znacích vlevo v některých vpravo.
Ve studii jsem našel odkaz na www.heraldry-wiki.com , kde jsem po zadání klíčového slova miner načetl desítky hornických znaků a mezi nimi jeden s obráceným želízkem :-D
Hornické město Nothweil u Karlsruhe, kde byla těžba ukončena v roce 1883, viz. úryvek z článku:
"je to příležitost ponořit se s našimi čtenáři do zajímavé historie místní těžby. Takže: helma zapnutá a lampa zapnutá! Se silným „Glück auf!“ Otevřeli jsme železné dveře u takzvaného ústního otvoru v Nothweiler a krátce nato jsme se ocitli ve zcela jiném světě, ve světě horníků. Historie těžby železné rudy má ve Wasgau dlouhou tradici. První rudné doly nelze datovat, ale mohly k nim dojít již v 15. století. Schönauské železárny, ve kterých se rudy tavily, lze doložit od roku 1580, rudný důl Nothweiler z roku 1582. Jáma v Kolben-Bergu byla provozována s přerušením, dokud nebyla železárna Schönau v roce 1883 odstavena. S úpadkem železáren a oceláren byly také uzavřeny jámy ve Wasgau. Tunely byly opuštěné, vchody chátraly - jak říká horník: „Mrtvý muž je poblíž.“ Ztráta celého odvětví průmyslu, které nabízelo chléb a práci, bylo těžké překonat."

K mému hornickému knoflíku:
1. Má mllátek, želízko a provázek který ho obepíná.
2. Hornické město Nothweil, kde mají ve znaku želízko také se špičkou nahoru.
3. Knoflík vyroben, dle výrobce Arlt nejspíš v 2. pol. 19 st. a důl byl v provozu do roku 1883.

Každopádně je tento hornický knoflík unikátní ;-) :-D

no určitě je unikátní a možná se ani nejedna o knoflík (což je dost pravděpodobné) od nás třeba ho dotáhl někdo z ciziny , to že je jednou mlatek tam a podruhé tam to vím i když u nás je většinou ssprávnětak jak ho horník po směně odložil ;-) ale právě mě zarazila ta špice v 99% je tedy ven až teda na výjimku (patrně jen v cizině). ;-) Pan Doc. Ing. Pavel Hánek, CSc. ovšem zapoměl dodat že : Poměrně častým problémem při užívání tohoto symbolu jako hornické symboliky, je neznalost či nepochopení logiky tohoto symbolu. V době před použitím výbušnin a mechanizace, byly základními nástroji používanými při hornické práci želízko (též šlígle, eisen …) a mlátek (pemrlice, hammer …). Při práci se želízko drželo v levé ruce a druhou rukou (pravou) se do něj tlouklo. Ukončil-li havíř práci a odložil nářadí, pak samozřejmě, při překřížení násad obou nástrojů, skončila pracovní část želízka na pravé straně a pracovní část mlátku nalevo. Často se objevuje obráceně to asi jen z důvodu zrcadlového efektu " nebo že by nějaký levák " (za mně ten kdo vymyslel symbol na knoflíku chtěl byt odlišný a nebo o hornictvy nic nevěděl). Jo a příběh k tomu hezky ;-) Pro mně však hornicky svět není cizí je to profese mého otce i moje a symboliku beru vážně málo kdo vy že to je jedna z mala profesí která má : svou hymnu uniformu vlajku znak ;-) Smutné je že zanedlouho tato profese zmizí a budeme jen dovážet nekvalitní z Činy USA a Polska (samozřejmě bude dražší a zaplatíme to všichni ).

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru