Knoflík Trawnik

včera mě to opět táhlo ven, i když manželka tím příliš nadšená nebyla. Přeci jen druhý svátek Vánoční a tradiční rodinné návštěvy spojené s posezením u cukroví by bylo více podle jejích představ. Nicméně když jsem ráno při 1 stupni nad nulou bez odmlouvání zryl na zahradě záhon, který mi už asi desetkrát připomínala, blahosklonně přikývla. Nám hledačům jde rytí do země docela dobře, máme v tom bohatou praxi:-)

Do termosky jsem si ještě vzal horký zázvorový čaj, protože teplo přeci jen vypadá jinak a tradá na naleziště. Zaujal jsem pozici mimo značených stezek, protože tyto svátky lákají ven spousty příležitostných turistů a vycházkářů a já nemám v úmyslu jim dělat zajímavou atrakci. A našel jsem toho za 2 hoďky poměrně dost. RU heller a dvouheller v horším stavu, dva nicmoc mosazné prstýnky, plombu u které ještě zjišťuji jestli byla drážní, celní nebo mlýnská a také tady ten mosazný knoflajz nejspíš od firmy Trawnik z Brna (Brünn).

Co mě ale docela dostalo, byl nález proděravělého 1 krejcaru FJI z roku 1851. Tak to se přeci nedělá! Provrtat, prorazit či prostřelit docela pěknou minci?? Nevím, čí to bylo dílo, ale byl jsem z toho smutný. Možná kdysi nějakého rychlovlastence dráždila ta rakouská orlice na rubu, možná ji nějaký domácí monťa použil jako podložku pod vrut, těžko dnes říci. Já to tedy z dnešního pohledu hodnotím jako čiré barbarství. Také proto, že tuto minci ještě ve sbírce nemám. Ovšem v takovém stavu ji nechci. Musím si počkat na jinou.

No nic, jinak jsem byl se včerejškem docela spokojen a kupodivu jsem se venku v té zimě ani nenachladil.

Zdravím všechny…

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: Mosazné (1 názor) Zlatokop777: Mosazné

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

Knoflík Trawnik
Knoflík Trawnik
Knoflík Trawnik
Knoflík Trawnik
Knoflík Trawnik
Knoflík Trawnik

Okolnosti nálezu

Lokalita:Jihomoravský kraj
Stav půdy:Vlhká
Hloubka nálezu:10 cm
Použitý detektor:GM One 15 kHz
0 hlasů
0 hlasů
zobrazeno:
490x,
komentářů:
0,
nálezce:
Zlatokop777 Zlatokop777
vloženo:
27. prosince 2020

Komentáře

V chatu není žádný příspěvek.

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru