Kohoutek

Kohoutek bez kohoutku, vypadá jak bronzovej, ale bude to měď asi ze samovaru, ale odborník nejsem....

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: Pípy (3 názory) GATTO: Pípy, : Pípy, Zakuj: Pípy

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

Kohoutek
Kohoutek
Kohoutek
Kohoutek

Okolnosti nálezu

Lokalita:Jihomoravský kraj
Stav půdy:Mokrá
Hloubka nálezu:15 cm
Použitý detektor:Garrett euro ace
1 hlas
1 hlas
zobrazeno:
991x,
komentářů:
20,
nálezce:
Slepik78 Slepik78
vyfotografováno:
22. září 2017,
vloženo:
22. září 2017

Komentáře

našel si pípu do dřevěného sudu!!

Jinak časově těžko zařaditelný ale třeba já mám dvě némlich stejné z bojišťe 30leté.

Pípa do dřevěného sudu to nebude. Sudý jsou poměrně těžké, zvlaště jak jsou plné a takováto subtilní pípka by došla brzo k úrazu. Přikláním se k tomu samovaru.

Zajisté máš pádné argumenty že to pípa do dřevěného sudu nebude.Byl by jsi tak moc hodný a zdělil by jsi mě je?Jde totiž o to že pokud je to ze samovaru tak se bavíme o cca 18-19 století v tom případě by jsme nakontaktovali muzeum kde se nachází expozice k 30 leté válce a jsou tam shodou okolností dva tyto "artefakty" zařazeny/jeden velikostně totožný a druhý větší/ve sbírce nálezů právě z té doby.
Děkuji

samovar né, je to starší práce - dost hrubě opracovaný odlitek, asi bronz
- samovar je přece jen reprezentativní přístroj, tam by tohle surové zpracování moc nesedělo

S dubovými sudy jsem se setkával často.
Konec pípy do dubového sudu, pokud je pípa kovová, musí mít kónický závit. Prostě aby se do dřeva dubu zařízl (záměrně píšu do dřeva dubu protože sudy z akátu a jiných dřevin jsou módou posledních snad desítek let). Pravda, někde se dnes inzerují pípy s normálním válcovým závitem ale ty nejsou dobré na průsak, který se časem na sudu v místě umístění pípy vytvoří (myšleno u vín, koňaků i destilátů). V případě průsaku stačí pípou (myšleno kovovou pípou, použival se mosaz a i jiné slitiny mědi) s kónickým závitem pouze otočit jednou nebo dvakrát a průsak je zamezen. Tohle je patent, co jsem slyšel, asi tak 200 let použivaný starými vinaři. ;-) Pak je tu konusový ventil na pouštění, který byl do sebe aby těsnil licován zabrusem. Mazalo se to směsi loje a tuku (dnes se použivá potravinářská vazelína).

Tvoje pípka by musela ten kónický závit mět, takže by ta trubička musela být masivnější nejenom proto, že by to bylo náchylný na nárazy. Samovary ruské (nebo snad ukořistěné osmanské ?) se v carském Rusku co jsem slyšel začaly používat po polsko-tureckých válkách v 17. století (ty proběhly 1633 - 34 a 1672 - 1676, kdy Polsko válčilo zároveň s Ruskem). Byly celokovové anebo (co jsem někde viděl) s vnějším zdobením z porcelánu.

Stačí ? :-)

... kdy Polsko válčilo v teritoriálních válkách s Ruskem (a část Ruska bylo pod nadvládou Polska).

V té době se taky začaly u polského dvora a šlechty použivat k jídlu vidličky. Kterýmíž se později učily jíst i další národy směrem na západ... :-D

Ne ale mě je to jedno.Přepošlu :-)

Zapoměl jsem na kouzelné slůvko :-D
Děkuji za názor

Jinak abys to pochopil to že s tebou nesouhlasí neznamená že tvůj názor nerespektuji ;-)

https://de.wikipedia.org/wiki/Zapfhahn
druhé foto

Jo, kouknul jsem... to znamená, že němci byli v tomto trochu za opicemi
(oni kdysi v minulých staletích fakt byli trochu zurrick).
Umíš si představit jak tuto německou pípu strkáš do sudu z dubového dřeva ?
(ani jí naklepnout palici, ani pootáčením = jsou na tom hranky, ledaže bys to vypodložil jemnou maštěnou kůží)
Už jenom jak ji držíš v dlani (samy výčnělky).
;-)

A pak do wikipedii si můžeš napsát a uložit kdeco i ty... i s fotkama, které máš k dispozici. ;-)

ano to je možné netvrdím jak technologicky na tom na začatku 17 století byli ale co vím moc dobře že v řadách císařské armády bylo mraky němců.Taky tvrdím že oba nalezené pocházejí z doby tohoto konfliktu tudíž nepředpokládám že by si tam Bonaventura Buquoy vařil čaj v samovaru/jen legrace/ za mě jak jsem psal.Ale je fajn že se dá diskutovat bez urážek i když jsou rozdílné názory ;-)

no tak nevěřím že by OÖ Burgenmuseum Reichenstein psalo bláboly a vkládalo nesmysly ...To už je trochu za hranou napadat i muzeu kvůli svému názoru :-)

Nečetl jsem kdo to tam píše... ale každý chce mět svojí pravdu. Třeba nějaký aktivní jednotlivec z OÖ Burgenmuseum v Reichensteinu. Podivej, já jsem roky prodával dubové sudy na vína a destiláty a pročetl jsem si celou historii o sudech jak a k čemu se použivaly, jak se skladovaly a taky jakým způsobem a do čeho se stáčelo víno, pivo, destiláty, koňaky, medoviny (ty se pily v Polsku a Rusku mnohem dříve než tam dorazily destiláty) - to u potravin. Ale i další použití sudů. A to ve všech čtyřech jazycích, které ovladám (krom angličtiny a němčiny, které moc neovladám). Takže k těm pipám jsem snad mohl něco napsát. ;-)
Čauky

Já jsem nikde nepsal že sem nesmíš nic napsat.??.já jen chtěl až to někdo příště najde aby si nemyslel že je to ze samovaru když mu to někdo špatně určí ale aby věděl že je to ventil ze sudu.
Taky se měj

No dobře... ať je po tvým. :-)

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru