Krejcar z kádinky

Včera mě to moc a moc táhlo ven. Den před Štědrým večerem 2020 se udělalo neobvykle teplo a i déšť na chvíli ustal. Ovšem na mém nalezišti - kam jsem se před pár měsíci samozvaně vloudil - bylo stejně velmi velmi mazlavo. Obrovitý, stovky let starý pětikilometrový vinohrad dává hledači své nejlepší kousky přirozeně ve své nejstarší části, která je nejblíže k přilehlé vesnici.

Jenže hledač si je dobře vědom své lehké ilegality a proto vyhledává spíše samotu než kontaktní pozice na dohled oken domů. Vinice přirozeně skrývá hledače mnohem lépe než otevřené pole, ale teď v zimě, kdy je vinná réva bez listů je také poměrně přehledná. Řešívám to minimální 500 - 600 metrovou vzdáleností od vsi. To vás bedliví pozorovatelé sice stále ještě vidí, ale bez dalekohledu už nemají šanci pochopit, co tam vlastně děláte. Na velkém parkovišti u vsi dokonce vidím stát policejní auto. Ale Ti tady budou spíš kvůli hledačům vánočního jmelí, případně vánočních stromků. Projdu kolem nich s batohem na zádech a ani si mě nevšimnou.

Konečně se dostávám na plánované místo, ale ten blátivý mazlák je velmi nepříjemný. Bláto mám za chvíli úplně všude. Když vidím, že i detík je samé bláto zvažuji změnu stanoviště. Ne, dneska to vážně není na zorané pásy, půjdu na trávu. Jenže citlivá práce s travními drny a poctivé maskování děr zase při hledání dost zdržuje.

Po 2 hodinách blátobraní tak nacházím jeden socialistický dvacetník z roku 1984, jednu zdevastovanou poválečnou hliníkovou korunu a jeden hladký, vcelku nezajímavý mosazný knoflík. Protože se na obzoru začínají zase stahovat mračna, rozhodnu se k předčasnému ústupu. K autu to mám minimálně jeden a půl kilometru a zmoknout se mi nechce.

Dnešní krejcárek je z mé kádinky napuštěné olivovým olejem. To je takový můj mezisklad. Dávám tam mincičky a drobnůstky na dočištění, případně takové, u nichž se zařazením váhám. Po čase pak udělám definitivní roztřídění na to, co půjde do alba a co do suché kádinky odpad. Ale i v té se někdy ještě pohrabu a něco zase vrátím do meziskladu.

Tady těch RU krejcarů nebo hellerů je všude dost, ale přece je nebudu vyhazovat. Kolikrát jsem kvůli nim zmoknul nebo se někde nechal poštípat od komárů či mravenců. Vyčlenil jsem jim celou stranu v albu a řadím si je tam po rocích.


Přeji všem pěkné Vánoce a bohatého Ježíška 2020.

Zlatokop777

Údaje o minci

Identifikovaná mince: František Josef I. (1848–1916) – 1 Kreuzer (1 Krejcar) (č. 48) František Josef I. (1848–1916) 1 Kreuzer (1 Krejcar)

Názory uživatelů

Průměr: 19,0 mm
Váha: 3,10 g
Území ražby: České území (1 názor)
Panovník: František Josef I. (1848–1916) (1 názor)
Rok ražby: 1885 (1 názor)
Nominál: 1 Kreuzer (1 Krejcar) (1 názor)
Materiál: Měď (Cu) (1 názor)
Č. mince: František Josef I. (1848–1916) – 1 Kreuzer (1 Krejcar) (č. 48) (1 názor) Zlatokop777: 48

Přihlaste se a pomozte určit tuto minci.

Fotografie

Krejcar z kádinky
Krejcar z kádinky
Krejcar z kádinky
Krejcar z kádinky
Krejcar z kádinky
Krejcar z kádinky

Okolnosti nálezu

Lokalita:Jihomoravský kraj
Stav půdy:Mokrá
Hloubka nálezu:10 cm
Použitý detektor:GM One 15 kHz
6 hlasů
6 hlasů
zobrazeno:
717x,
komentářů:
2,
nálezce:
Zlatokop777 Zlatokop777
vloženo:
24. prosince 2020

Komentáře

Pěkné povídání 👍 mám to podobně. Hezké svátky ...

JO PEKNE,MAM V KUFRIKU TAKY JEDNO PLATO S PUL A KREJCARKY PO ROCNICICH A 1 A 2HALERE,A KDYZ NAJDU HEZCI TAK HO VYMENIM ;-)

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru