Laténská jednodílná spona

Dnes zase konečně vysvitlo sluníčko😊

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: Spony (1 názor) L2021PS: Spony

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

Laténská jednodílná spona
Laténská jednodílná spona
Laténská jednodílná spona
Laténská jednodílná spona
Laténská jednodílná spona
Laténská jednodílná spona
Laténská jednodílná spona
Laténská jednodílná spona

Okolnosti nálezu

Lokalita:Pardubický kraj
27 hlasů
27 hlasů
zobrazeno:
1973x,
komentářů:
18,
nálezce:
L2021PS L2021PS
vloženo:
16. dubna 2023

Komentáře

Tohle je radost kopat a krása nesmírná!!!👍👍😁

Nádhera, gratuluju.

Krásný👍

Krása střídá nádheru, gratuluji. Musím však říct, že je tvůj příspěvek silně demotivující. To co najdeš za den já nekopnu za rok ;-)

Pěkná sbírečka 👍😊

Komu se nelení, tomu se zelení - ba i stříbří. Moc pěkný laténský soubor, jen co je pravda.

Krása, já včera za čtyři hodiny jeden komunistický desetník. 🥴

Pekne trofeje👍

Díky díky a přeji všem🍀 ;-) Scarmasax- to není za jeden den, ale jedná se o všechny lepší nálezy z toho polního fleku, za období 2016 až 2023 :-) Většinou v těch místech skoro nic nenacházím, ale to vědomí že tam Keltíky najít lze, tak to člověka stále vábí vracet se a v mém případě až nezdravě často🙂 Nálezy přichází většinou, když už je moc moc velký absťák 😊 Ještě taková zajímavost k této naší oblasti. Tady Kelta jen tak nenajdeš. Lidi si myslí, že to je z tohohle hlediska prostě mrtvé, že se tady u nás tato kultura téměř vůbec nevyskytovala. Ale OMYL. Konkrétně tato lokalita byla dlouhou dobu loukou, prostředkem vedl takový odvodňovací žlab. Pak se to zavezlo a zoralo. Na jaře 2016 už tam bylo pole. Dodnes nevím, proč mnou úplně první kopnutý cíl na tom poli byl zrovna obol?? Ale od té chvíle- a po několika dalších podobných zážitcích ještě odjinud, dnes opravdu věřím v něco jako " zázraky" :-D Ale proč to píšu. Většina Keltů se nachází právě tam, co se kopalo. Že je vyndal bagr z hloubky, je nesporné. Věky to bylo zaplavované.. a těžší věci- jako kovy, klesají hloubš a hloubš, takže dnes na ně normálně povrchovým sběrem těžko lze dosáhnout. Jestli to tady jednou někdo začne šťourat do větší hloubky , tak to bude mooc zajímavé :-D Čavec ;-)

Jo kdyby byla celá , to by bylo jiné kafé, ale i takhle to je povedený nález 👍👍👍i to ostatní 👍👍👍

Martine děkuji za doplnění. Poznamenám si všechny podrobnosti a uložím se sponou, k budoucímu předání do našeho muzea. Jak tak na tu Tvou koukám, tak nabývám jistoty, že pocházejí obě dvě z jedné a též kovolitecké dílny- i ta půlící linka na lučíku.. To je úžasné :-D Cement 👍🍀 ;-)

Krásný nález, gratuluju 👍👍👍🙂

Opravu krása! Kelti jsou top. Za spolupráci s muzeem 👍👍👍

Tvoje nalezy me vzdycky bavi, pecka .) A gratulka samozrejme!

Já vím o dvou dílnách, kde je vyráběli. Jedna je 2 km a druhá cca 11 km od Chrudimi. Dělám si poznámku, až budu v muzeu, zeptám se na ně.

Vích tuším něco říkal o kovolitecké dílně, která se vykopala při budování základů nových domů pod Kuňkou ( Kunětická hora u Pardubic. Měla se tam najít dokonce forma pasující přesně ke sponě nalezené u Platěnic, nebo někde dál.. Už si to přesně nepamatuji a asi to bude trošičku jinak :-) Ještě jednou všem upřímně moc děkuji za ten neobvyklý zájem, který mne velmi potěšil a dal sílu pokračovat v takovéto prezentaci nových objevů. Ahoj Péťa :-D

tak to je třetí

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru