Lesní kámen

Včera jsem vyrazil do lesa s tím že si tentokrát nebudu přát tolary,dukáty nebo zeleninu.Prostě jsem šel pro patróny,brokovky,alobal a olovo.Vše šlo podle plánu a kapsu začali plnit plánované nálezy.Najednou mé oči spočinuli na jediném kamenu v okolí.I přesto že byl porostlý mechem měl na sobě krásně znatelnou prohlubeň.Ze zvědavosti jsem rukou trochu mechu odrbal abych se podíval.V tu chvíli mi došlo co je to asi za kámen.Proběhla dokumentace ale protože jsem chtěl znát ještě názor někoho jiného než bych tahal kámen do skalky tak jsem si ho tam schoval pod listí.Dneska už mi mou domněnku pár lidí potvrdilo a tak se budu muset pro kámen vrátit a odvézt ho tam kam povezu za poslední dobu víc věcí(když to nebude to na co to vypadá tak ať si ho nechají na nádvoří).Rozměr cca 30x35x8cm.Tříhodinovku v lese mi pokazil jen jeden knoflík.Ať se vám daří kolegové a koukejte i kolem sebe.

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: Doba kamenná - neolit a eneolit (1 názor) Snek: Doba kamenná - neolit a eneolit

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

Lesní kámen
Lesní kámen
Lesní kámen
Lesní kámen
Lesní kámen
Lesní kámen
Lesní kámen
Lesní kámen
Lesní kámen
Lesní kámen
Lesní kámen
Lesní kámen
Lesní kámen
Lesní kámen

Okolnosti nálezu

Lokalita:Jihočeský kraj
Stav půdy:Vlhká
Hloubka nálezu:0 cm
Použitý detektor:Oči
10 hlasů
10 hlasů
zobrazeno:
1805x,
komentářů:
18,
nálezce:
jiva jiva Twitter
vyfotografováno:
10. dubna 2022,
vloženo:
11. dubna 2022

Komentáře

;-)že ty si myslíš na mlecí? :-)tak já bych skusil typnout solničku pro zvěř :-)

Mlýnek? ;-)

Uvidíš co řekne odborník, možná fakt zrnotěrka ( mám pocit, že se tomu tak říká ).
Kvasák: na sůl moc ne, děláme je spíš z kusů klád nebo vyše ořezaných pařezů. Udělá se prohlubeň a a do ní se vyvrtají šikmo dírky nebo udělají zářezy pilou. Jinak přijde divočák a sůl rozháže a rozkřoupe, zbytečné plýtvání. Je lepší když je umístěna výš. Spárkaté zvěři stačí, když olizuje kmen s pomalu rozpouštějící se solí.

Kvasak-no trošku si na to myslím :-)dalo mi to zabrat v hledání fotek ale našel jsem i protikus(z jiné lokality).Na poslední fotce.Hehouš-dost možná ;-)Fosgi-taky to tady řežou do pařezů ale občas ten liz najdeš stejně trochu vedle."odborník" viděl jen ty fotky co vy a přiklání se k tomu co si myslím i já ale budu muset pro to dojet a odvézt mu to.Pokud to opravdu bude zrnotěrka tak to bude nejtěžší nález co jsem odevzdal :-D

Tak přeji ať ti to odborníci v muzeu potvrdi, ale mozna jsi s odevzdáváním měl počkat... S dnešními cenami potravin by se za nedlouho mohlo hodit mít toto doma :-D každopádně se vyplatí koukat i kolem sebe :-)

Hodně zajímavý nález. Tvar je dost dokonalý na to, aby ho vytvořila jen příroda. Ale je to jen můj (neškolený) názor, takže podstatný bude "archeoverdikt" :-)

Tak ať se hlavně nepleteš a odborníci ti dají za pravdu. Loni jsem se vláčel s šutrákem značné váhy z míst, kde bylo neolitické osídlení jak od kultury s lineární, tak i s vypíchávanou keramikou. Dle mého laického nadšeného oka to byla naprosto jasná zrnotěrka, úplně jsem viděl to opracování a opotřebení na třecí ploše :-D - no a ono kulový. Od té doby, ač tam stále potkávám "zrnotěrky" každou chvíli, držím se jen pazourkových čepelek a broušených industrií, s tím se člověk tolik nepronese :-D Ale kdyby nic jiného, tak tohle je pěkný a oku lahodící tvar, narozdíl od té pitomé kamenné desky, co jsem ji vláčel já.

Držim Ti palce Jirko. ;-)

Nechci nikomu brát nadšení, ale dal bych jim max fotku a souradnice, ať se s tím táhnou sami. Samozřejmě fakt dobrý oko. Nutno podotknout, že i běžné erozivní procesy umějí "vykouzlit" tvary neskutečné.

Ahoj. Pokud je to zrnotěrka, písni. Každopádně jsi si to napsal jako odevzdané. Je to tak?

Ahoj Marku,s archeologem jsem mluvil hned druhý den a poslal fotky(i ten si podle fotek zrnotěrku tipuje ale chce to vidět na vlastní oči).Zatím je ještě v lese.Mám to kousek od chalupy a tam pojedu až o vykendu.Jsme domluvený že mu to odvezu.Bude to chtít opláchnout vodou a odrbat kartáčem.Potom se to nechá s přesností určit.Pokud se potvrdí nebo vyvrátí moje domněnka tak jsem dám určitě vědět.Kluci jsou teď zaseknutý na dálnici a tak už několikrát byl problém najít společný čas.

Ok :)

A??? Je to zrnotěrka??? :-(

Taky by mě to zajímalo. Celý nález vypadá skvěle, tak bych rád věděl, zda se představa potká s realitou :)

Čekám na to samé o:-)

Ahoj kolegové,jsem teď v jednom kole tak nestíhám.Pro kámen jsem byl,dotáhnul ho k autu,chvílí vozil a až později se na něj dostal.Opláchnul jsem ho vodou a vydrbal rejžákem.Už jak vylezla hlína z pórů bylo jasno že to zrnotěrka není.Když už jsem ale tohle vše absolvoval a kámen měl doma došlo na experimentální archeologii.Teď už to zrnotěrka je a už má i trochu hrubé mouky za sebou ;-)Pokud vyjde čas tak ještě večer udělám klubovku.
Elmara-Marku jestli můžeš tak ten kámen smaž.Přidávat fotky jak už to zrnotěrka je nebudu.Příroda je mocná čarodějka a já se nechal na první pohled ošálit.

Dík za info

Škoda :) Vypadala dokonale :)

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru