Loth

Váha 13 gramů. Nechci ho čistit, může být pozdně středověké. Spíše začátek novověku. Je z lokality kde jsme našli mince 14-16 st., stejně starou keramiku.
Pro začátečníky uvedu systém lotových závaží. Celý váhový systém se skládal ze sady misek, z nichž každá další větší měla dvojnásobnou, či další menší poloviční hmotnost. Nejmenší z nich už nebyla miska ale kónický kotouč( kuželová placka). Celá sada byla tedy vlatsně archaický binární systém, vycházející z váhy 1 lotu , 12 až 17 gramů podle území. Tato miska má 13 lotů a to vypadá na oblast Slezska. V Čechách je lot 17 gramů. Celý systém potom dohromady vytvořil hmotnostně další celou archaickou váhovou jednotku. A to hřivnu.
Tedy 6 misek: 4g>8g>16g>32g>64g>128g je 254 g tedy hřivna.. Dříve se samozřejmě neexistoval gram, takže systém je správně :
od 1/64 do 1/2 hřivny. dohromady 16 lotů. Mou osobou nalezená miska je shodou okolností 1 lot, tedy 1/16 hřivny. Tedy 4 pražské groše.
Materiál slitina bronzu. Artefakt bude odevzdán do muzea. Nevím proč ale muzejníci a archáči mají tyto závaží rádi. Prý to slouží k dalšímu studiu váhových a měnových systémů.

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: Lotová závaží - miskovité (4 názory) petroff: Lotová závaží - miskovité, GATTO: Lotová závaží - miskovité, Master2: Lotová závaží - miskovité, Accipiter: Lotová závaží - miskovité

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

Loth
Loth
Loth
Loth
Loth
Loth

Okolnosti nálezu

Lokalita:Jihomoravský kraj
Stav půdy:Suchá
Hloubka nálezu:15 cm
Použitý detektor:zero ii.
Odevzdáno do: Muzeum ve Šlapanicích
13 hlasů
13 hlasů
zobrazeno:
1071x,
komentářů:
3,
nálezce:
odysseus odysseus
vyfotografováno:
8. března 2020,
vloženo:
8. března 2020

Komentáře

Hezky jsi nám to popsal. Děkujeme :-) :-) :-D

krasoň😉 třeba dohledáš zbytek :-D

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru