Lotovka - dva v jednom! ... nebo že by...

Ahoj přátelé,
Po mnoha letech vkládám příspěvek ze včerejší - téměř noční toulky po louce.
Přesto, že včerejší deštivé počasí docela nepřálo procházkám po krajině, zejména k prohledání krásně připravených políček, musel jsem prostě vyrazit. Jak jsem někde slyšel jedno přísloví, údajně z Norska: "Není špatného počasí, jen špatného oblečení." To bylo už pozdní odpoledne, někdo by už mohl polemizovat s časným podvečerem. Inu, na rozjezd jsem zvolil les.
V lese byl déšť celkem snesitelný a se soumrakem ustával. Nicméně nálezy vesměs žádné, pytlík na odpad, který nosím zavěšený u pasu, z půlky plný. A když už nebylo vidět na okolní větvičky a já jsme se začal obávat o oči, v rámci zachování zdraví jsem změnil lokalitu.
Pole by mi sice po několika krocích procvičilo svaly na nohou, i když předpokládám, že nárůst blátivé koule by se někde určitě zastavil, přesto jsem zvolil louku.
To už pršet přestalo docela, zato vítr nabýval na síle. Než jsem přešel louku, už si se mnou občas obstojně potykal, ale zatím jsem vyhrával. Sluchátka nosívám vždy jen tak pověšené na krku, prostě musím slyšet i ostatní zvuky, jinak jsem nervózní. Ale když jsem se otočil druhým směrem, nebylo zbytí, musel jsem si sluchátka narazit na uši. Zesílit už nešly a přes hučení vichru jsem už nic neslyšel. Padlo pár nálezů hodných zachování a dokumentace, nějaká ta ošoupaná mince ale nic, co bych mohl považovat za zlatý hřeb večera.
Ve chvíli, kdy jsem zavrávoral a vítr už mne málem povalil, jsem začal pochybovat o svém duševním zdraví. O fyzickém jsem moc nepochyboval, slabá bolest v krku cosi naznačovala. Před spaním si dám slivovici s medem. Napsal jsem ženě, že se jí do tři čtvrtě hodiny vrátím a velkými pozvolnými obloučky jsem se začal vracet k autu.
Chybělo mi pět minut k autu, abych dodržel časový plán, když další signál. ID 23, celkem ostrý, úzký, v pin-pointu nevysoký tón - asi hluboko. To snad nebude víčko od zavařovačky. Takové podobné signály dělají třeba krejcárky z r. 1800. Ale ty bývají v žalostném stavu.
Nuže, podle pana Schrödingera, nezbývá, než bednu otevřít.
Následovalo překvapení, které sice nerozbuší srdce a nezpomalí čas, jako první nádherné pečetítko, první stříbrný groš nebo dokonce gold (zde jen teorie), ale udělá opravdu upřímnou radost, se kterou spokojeně odcházíte domů. To vám vydrží někdy i pár týdnů ( kecám :-D ), než vás začne hlodat nutkavý pocit, že musíte zase někam vyrazit.

Jak už titulek a fotky napovídají, jedná se o lotové závaží s vnitřním znakem RU orlice. Po vnitřním obvodu jsou patrné nějaké zatím blíže nerozpoznané znaky/písmena. Právě hezká patina znesnadňuje jejich přečtení.
Ale proč jsem se rozhodl zpracovat fotky a příspěvek, místo další dohledávky bratříčků a sestřiček? Kromě toho, že "ležím" s angínou a mám dlouhou chvíli, jsem si všiml že na vrchním obvodu jsou slabé prstencové prasklinky. A jak se zdá maminko, není to jedna miska, ale pravděpodobně budeme mít dvojčata:-)
I když, v rámci eufórie, zdá se mi, že slabě prasklé kruhy jsou na protějších stranách v různé vzdálenosti od kraje... že by dokonce trojčata?
Celková váha 23,89 gramu.
No a to je právě jádro pudla!
Dvě až tři misky v sobě, kterým se samovolně nechce od sebe.
Jak je oddělit a neztratit tak krásnou patinu, kterou teď mají?
U jednoho nepodepsaného kolegy z olomouckého kraje jsem viděl precedens, který mne trochu děsí. Elektrolýza.
https://www.lovecpokladu.cz/artefakty/nalez/lotovky-27328/
Napadá mne využít teplotní roztažnosti, ale nejsem si jist, jak dostatečně nasimulovat dostatečné podmínky a rozdílné teploty v domácím prostředí. Nehledě na to, že rozpálené misky jsou rozpálené misky a dětí je po bytě všude plno:-)

Máte-li nápady, beru je. I ty hloupé ;-)

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: Lotová závaží - miskovité (1 názor) Hirlas: Lotová závaží - miskovité

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

Lotovka - dva v jednom! ... nebo že by...
Lotovka - dva v jednom! ... nebo že by...
Lotovka - dva v jednom! ... nebo že by...
Lotovka - dva v jednom! ... nebo že by...

Okolnosti nálezu

Lokalita:Jihočeský kraj
Stav půdy:Mokrá
Hloubka nálezu:20 cm
Použitý detektor:Nox 800
2 hlasy
2 hlasy
zobrazeno:
625x,
komentářů:
6,
nálezce:
Hirlas Hirlas
vyfotografováno:
16. března 2019,
vloženo:
16. března 2019

Komentáře

Tak to budou asi "jenom" dvě. Ty kroužky jsou matoucí.

Hezký, lotový jsem nikdy nenašel, rozuměj u nás a jinam nejdu, nemám tam co dělat. Krásný! Jsem první, co to dal like, já nevím, co lidi čekaj, pytel tetradrachem?

Jo, a neděl je. Vážit s nimi nebudeš, mohou tak zůstat.

Like mi nechybí ;-)
Ale názory ano. Díky za Tvůj.
Rozdíl teplot mrazák-varná konvice nepomohl.
Ještě zkusím pár dni v olivovym oleji a pak to kdyžtak nechám byt jako siamský dvocata :-)

Taky bych nedělil ,zajímavější jsou v sobě těch sólo je dost ale takových jak máš ty těch moc nebude ,možná seš jedinej kdo má dvě závaží v sobě .Nedělil bych!

Soudě podle olejových kroužků, které se po olejové lázni a utření na povrchu následně objevují to budou trojčata:-)
Ale nevychází mi váhy :-/

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru