Mamutí kost

Tenhle kousek byl nalezený našim dědou, jak už to tak bývá při těžbě písku z jezera. Musel to tehdy nalakovat protože se kost začala velice rychle rozpadat. Která kost to s jistotou nevím, mohlo by jít o žebro. :)

Ve střední Asii a v Evropě byli mamuti člověkem hojně loveni. V okolí tehdejších lidských sídlišť byly nalezeny velké skládky mamutích kostí, které svědčí o tom, že pro lovce rozhodně nebyli výjimečnou kořistí. V Česku jde např. o lokalitu Předmostí u Přerova. Lidé se usazovali v blízkosti tras sezónních přesunů mamutích stád, jako právě zde nebo v Dolních Věstonicích, kudy mamuti přecházeli na letní pastviny údolím moravského úvalu.

Dříve se předpokládalo, že člověk mamuty lovil pomocí vyhloubených pastí, zakrytých větvemi a zelení, do kterých zvířata padala, když přes toto místo přecházela. Nikdy se však taková past nenašla a není také zřejmé, jak by člověk mamuta přiměl k tomu, aby právě do této pasti vstoupil a už vůbec není jasné, čím by člověk tak velkou jámu vyhloubil. Proto dnes převažuje názor, že mamuti byli loveni přímým útokem organizované lovecké skupiny.

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: Zvířecí ostatky (1 názor) Phonester: Zvířecí ostatky

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

Mamutí kost
Mamutí kost
Mamutí kost
Mamutí kost
Mamutí kost
Mamutí kost
Mamutí kost
Mamutí kost

Okolnosti nálezu

Lokalita:Zlínský kraj
Stav půdy:Mokrá
Použitý detektor:oko
8 hlasů
8 hlasů
zobrazeno:
1253x,
komentářů:
1,
nálezce:
Phonester Phonester
vyfotografováno:
2. dubna 2022,
vloženo:
1. dubna 2022

Komentáře

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru